Альтернативні стейки: ТОП-5 рецептів
Поділитися:

Альтернативні стейки: ТОП-5 рецептів

Існує думка, що альтернативні стейки – це яловичина другого сорту. М`ясо трохи жорсткіше, товщина не завжди рівномірна, багато жиру – чи взагалі кістка посеред стейка, як в оссобуко. Але чи це так погано для страви?

Так, класичний стейк – це безпрограшний варіант. Однак ви здивуєтесь, якими смачними можуть бути альтернативні стейки в умілих руках! Треба лише знати кілька хитрощів. З ними будь-який альтернативний стейк буде ніжним, розкриє свій багатий смак та аромат.

альт стейки 5 рецептов 1

Альтернативні стейки: загальні поради

По-перше, майже всім альтернативних стейків потрібен маринад. Стейк фланк або раунд, наприклад, нарізаються зі схильних до навантажень м`язів. Тому їх волокна треба додатково розм`якшити. Для маринаду можна використовувати будь-яку кислу або ферментуючу основу. Лимонний сік, цибуля, соєвий соус, мед, гірчиця, сметана… Варіантів – маса.

По-друге, не всі альтернативні стейки підходять для смаження. Так, для отримання скоринки м`ясо попередньо потрібно обсмажити. Але той самий скьорт або лангет дуже смачні, якщо їх запекти. А оссобуко – той взагалі ідеальний тушкованим з овочами.

По-третє, як у випадку зі стейком піканья, м`ясо від початку може мати товсту жирову оболонку. Ви, звичайно, можете її зрізати. Однак ми радимо готувати такий стейк на решітці в духовці або на сковороді гриль. Зайвий жир стіче з м`яса, але надасть готовому стейку м`якість, не давши його пересушити.

альт стейки 5 рецептов 2

Это, конечно, не всё: альтернативные стейки можно отбивать, оборачивать в тесто и даже готовить на пару. Но для начала можете просто опробовать один из предложенных нами рецептов.

5 найкращих рецептів альтернативних стейків

Стейк Чак Рол на сковороді

альт стейки 5 рецептов 3

Ингредиенты на 1 кг стейков:

  • цибулина - 2 шт.
  • вустерський соус - 2,5 ст. ложки
  • бальзамічний соус - 1,5 ст. ложки
  • чорний мелений перець - 2 ч. ложки
  • масло вершкове - 30 г
  • оливкова олія - 2 ст. ложки
  1. Підготувати стейки: дістати та викласти поза холодильником на паперові рушники.
  2. Приготувати маринад: нарізати цибулю, покласти в блендер, додати вустерський та бальзамічний соуси, перець, можна всипати дрібку солі. Подрібнити та перемішати в блендері до однорідності.
  3. Прокласти стейки маринадом і залишити у холодильнику на 1 годину. Через годину дістати стейки та повністю видалити з них маринад.
  4. Змастити стейки оливковою олією і залишити на 20 хвилин – просочитися та прогрітися до кімнатної температури.
  5. Добре нагріти суху сковороду та викласти на неї стейки.
  6. Обсмажити з кожного боку до появи скоринки – приблизно по 1,5 хвилини.
  7. Розтопити на сковороді вершкове масло і поливати ним стейки, обсмажуючи ще по 1 хвилині з кожного боку. Можна просто викласти по шматочку масла на кожен стейк і дати розплавитися на поверхні м`яса.
  8. Викласти стейки на фольгу, загорнути та дати відпочити 10 хвилин. Подавати з овочами, соусом чи просто з келихом червоного вина.

Стейк раунд з часником

альт стейки 5 рецептов 4

Інгредієнти на 1 кг стейків:

  • сіль - 0,5 ч. ложки
  • перець чорний мелений - 2 дрібки
  • часник - 4 зубчики
  • оливкова олія для смаження
  1. Підготувати м`ясо: дістати стейки з холодильника, дати нагрітися до кімнатної температури, просушити паперовими рушниками.
  2. Накрити стейки харчовою плівкою і відбити до товщини приблизно 5 мм. Як альтернативний варіант, можна використовувати спеціальний розм`якшувач (тендерайзер) для стейків, який одним натисканням робить у них безліч проколів.
  3. Посипати відбиті або проколоті стейки сіллю та перцем, змастити оливковою олією та поставити сковороду на вогонь.
  4. Поки сковорода гріється, дрібно нарізати часник. Влити на гарячу сковороду ложку оливкової олії, викласти туди часник і обсмажити до легкого золотистого кольору.
  5. Викласти стейки на сковороду. Смажити по 5 хвилин з кожного боку, поливаючи олією з часником.
  6. Дати відпочити у фользі 2-3 хвилини. На готовий стейк можна викласти трохи підсмаженого часнику, прикрасити гілочкою петрушки або зернами гранату.

Стейк Денвер з овочами

альт стейки 5 рецептов 5

Інгредієнти на 1 кг стейків:

  • вершкове масло - 3 ст. ложки
  • часник - 2 зубчики
  • розмарин – кілька гілочок
  • сіль - 3-4 дрібки
  • перець чорний мелений - 2-3 дрібки

Гарнір:

  • буряк - 1-2 шт. (невеликі)
  • помідори - 2-3 шт.
  • цукіні - 1 шт.
  • картопля - 2 шт.
  • мікс зелені на ваш смак
  • цибулина – 1 шт. (Середня)
  • розмарин - пара гілочок
  • кориця - 2-3 дрібки
  • сіль - 1 дрібка
  • перець чорний мелений - 2 дрібки
  • сік та цедра з 1/2 лимона
  1. Дайте стейкам дійти до кімнатної температури, просушіть.
  2. Підготуйте овочі. Буряк відваріть протягом 20 хвилин; цибулю, часник і картоплю почистіть. Часник наріжте пластинками, цукіні – кільцями, цибулю – півкільцями, решту овочів – четвертинками.
  3. Рівномірно посоліть і поперчіть стейки. Нагрійте звичайну сковороду, налийте в неї ложку оливкової олії.
  4. Коли олія прогріється, викладіть м`ясо. Стейки не повинні торкатися один одного на сковороді. Якщо всі не поміщаються, посмажте у 2 прийоми.
  5. Обсмажте по 1,5 хвилини на кожному боці до утворення скоринки. Обов`язково ненадовго поставте стейки на торці щипцями. Так скоринка запечатає сік з усіх боків.
  6. Потримайте стейки на сковороді ще 3-4 хвилини з кожного боку для просмажування medium rare. За 2-3 хвилини до готовності додайте вершкове масло, розмарин і 2 розчавлені зубчики часнику. Поливайте ароматним маслом та соком стейки, поки вони готуються.
  7. Зніміть стейки зі сковороди, загорніть у фольгу. Поки вони відпочивають, покладіть на ту ж сковороду попередньо нарізану цибулю. Обсмажте 2-3 хвилини, додайте інші овочі, сіль та перець.
  8. Додайте корицю та перемішайте овочі. Продовжуйте готувати на середньому вогні, перемішуючи, поки цибуля не стане м`якшою.
  9. Додайте зелень і перемішуйте ще 2-3 хвилини, потім зніміть із вогню. Викладіть у глибоку тарілку, зверху покладіть стейки та подавайте до столу.

Шато Філе (шатобріан) з винним соусом

альт стейки 5 рецептов 6

Інгредієнти на 1 кг стейків:

  • суміш перців – 2 ст. ложки
  • гірчиця – 2 ст. ложки
  • насіння фенхелю – 2 ст. ложки
  • оливкова олія – ​​3 ст. ложки
  • гірчиця у зернах – 3 ст. ложки
  • червона цибулина – 3 шт.

для соусу:

  • оливкова олія – 3 ст. ложки
  • кукурудзяне борошно – 3 ст. ложки
  • яловичий бульйон – 400 мл.
  • червона смородина – 4 ст. ложки
  • червоне вино – 400 мл
  • сіль – 1 дрібка
  1. Дістаньте м`ясо, дайте прогрітися та нагрійте духовку до 200°С.
  2. Нагрійте в глибокій сковорідці оливкову олію. Наріжте цибулю півкільцями та обсмажте протягом 2-3 хвилин. Натріть м`ясо сіллю та спеціями та викладіть у сковороду.
  3. Обсмажте м`ясо з усіх боків до появи скоринки.
  4. Поставте сковороду з м`ясом у духовку та запікайте 20-25 хвилин. Готовим стейкам дайте відпочити 10-15 хвилин.
  5. Поки м`ясо відпочиває, приготуйте соус. У сковороду, де готували стейки, додайте оливкову олію, кукурудзяне борошно, смородину, вино та яловичий бульйон. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння та кип`ятіть 15 хвилин.
  6. Посоліть і процідіть соус. Дістаньте м`ясо з фольги, полийте соусом та подавайте до столу.

Стейк Скьорт у соєвому маринаді

альт стейки 5 рецептов 7

Інгредієнти на 200 г стейку:

  • розмарин - 2 гілочки
  • соєвий соус – 3 ст. ложки
  • оливкова олія - ​​3 ст. ложки
  • вершкове масло - 20 г
  • сіль - до смаку
  • перець чорний мелений - до смаку
  1. Налийте в невелику тару оливкову олію, покладіть туди гілочки розмарину та залиште на 15 хвилин.
  2. Викладіть стейк, залиште грітися до кімнатної температури, просушіть. Натріть сіллю та перцем з усіх боків.
  3. Змішайте розмаринову оливкову олію із соєвим соусом. Добре обмажте сумішшю стейк і залиште на 30 хвилин маринуватися.
  4. Обсмажте стейк на сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку.
  5. Зменшіть вогонь, додайте вершкове масло на сковороду. Смажте ще по 3 хвилини з кожного боку, поливаючи олією.
  6. Дайте готовому стейку полежати у фользі 10 хвилин, нарізайте та подавайте. Готовий ніжний стейк відмінно підходить до свіжих овочів та червоного вина.

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!