Альтернативні стейки: ТОП-5 рецептів
Існує думка, що альтернативні стейки – це яловичина другого сорту. М`ясо трохи жорсткіше, товщина не завжди рівномірна, багато жиру – чи взагалі кістка посеред стейка, як в оссобуко. Але чи це так погано для страви?
Так, класичний стейк – це безпрограшний варіант. Однак ви здивуєтесь, якими смачними можуть бути альтернативні стейки в умілих руках! Треба лише знати кілька хитрощів. З ними будь-який альтернативний стейк буде ніжним, розкриє свій багатий смак та аромат.
Альтернативні стейки: загальні поради
По-перше, майже всім альтернативних стейків потрібен маринад. Стейк фланк або раунд, наприклад, нарізаються зі схильних до навантажень м`язів. Тому їх волокна треба додатково розм`якшити. Для маринаду можна використовувати будь-яку кислу або ферментуючу основу. Лимонний сік, цибуля, соєвий соус, мед, гірчиця, сметана… Варіантів – маса.
По-друге, не всі альтернативні стейки підходять для смаження. Так, для отримання скоринки м`ясо попередньо потрібно обсмажити. Але той самий скьорт або лангет дуже смачні, якщо їх запекти. А оссобуко – той взагалі ідеальний тушкованим з овочами.
По-третє, як у випадку зі стейком піканья, м`ясо від початку може мати товсту жирову оболонку. Ви, звичайно, можете її зрізати. Однак ми радимо готувати такий стейк на решітці в духовці або на сковороді гриль. Зайвий жир стіче з м`яса, але надасть готовому стейку м`якість, не давши його пересушити.
Это, конечно, не всё: альтернативные стейки можно отбивать, оборачивать в тесто и даже готовить на пару. Но для начала можете просто опробовать один из предложенных нами рецептов.
5 найкращих рецептів альтернативних стейків
Стейк Чак Рол на сковороді
Ингредиенты на 1 кг стейков:
- цибулина - 2 шт.
- вустерський соус - 2,5 ст. ложки
- бальзамічний соус - 1,5 ст. ложки
- чорний мелений перець - 2 ч. ложки
- масло вершкове - 30 г
-
оливкова олія - 2 ст. ложки
- Підготувати стейки: дістати та викласти поза холодильником на паперові рушники.
- Приготувати маринад: нарізати цибулю, покласти в блендер, додати вустерський та бальзамічний соуси, перець, можна всипати дрібку солі. Подрібнити та перемішати в блендері до однорідності.
- Прокласти стейки маринадом і залишити у холодильнику на 1 годину. Через годину дістати стейки та повністю видалити з них маринад.
- Змастити стейки оливковою олією і залишити на 20 хвилин – просочитися та прогрітися до кімнатної температури.
- Добре нагріти суху сковороду та викласти на неї стейки.
- Обсмажити з кожного боку до появи скоринки – приблизно по 1,5 хвилини.
- Розтопити на сковороді вершкове масло і поливати ним стейки, обсмажуючи ще по 1 хвилині з кожного боку. Можна просто викласти по шматочку масла на кожен стейк і дати розплавитися на поверхні м`яса.
- Викласти стейки на фольгу, загорнути та дати відпочити 10 хвилин. Подавати з овочами, соусом чи просто з келихом червоного вина.
Стейк раунд з часником
Інгредієнти на 1 кг стейків:
- сіль - 0,5 ч. ложки
- перець чорний мелений - 2 дрібки
- часник - 4 зубчики
- оливкова олія для смаження
- Підготувати м`ясо: дістати стейки з холодильника, дати нагрітися до кімнатної температури, просушити паперовими рушниками.
- Накрити стейки харчовою плівкою і відбити до товщини приблизно 5 мм. Як альтернативний варіант, можна використовувати спеціальний розм`якшувач (тендерайзер) для стейків, який одним натисканням робить у них безліч проколів.
- Посипати відбиті або проколоті стейки сіллю та перцем, змастити оливковою олією та поставити сковороду на вогонь.
- Поки сковорода гріється, дрібно нарізати часник. Влити на гарячу сковороду ложку оливкової олії, викласти туди часник і обсмажити до легкого золотистого кольору.
- Викласти стейки на сковороду. Смажити по 5 хвилин з кожного боку, поливаючи олією з часником.
- Дати відпочити у фользі 2-3 хвилини. На готовий стейк можна викласти трохи підсмаженого часнику, прикрасити гілочкою петрушки або зернами гранату.
Стейк Денвер з овочами
Інгредієнти на 1 кг стейків:
- вершкове масло - 3 ст. ложки
- часник - 2 зубчики
- розмарин – кілька гілочок
- сіль - 3-4 дрібки
- перець чорний мелений - 2-3 дрібки
Гарнір:
- буряк - 1-2 шт. (невеликі)
- помідори - 2-3 шт.
- цукіні - 1 шт.
- картопля - 2 шт.
- мікс зелені на ваш смак
- цибулина – 1 шт. (Середня)
- розмарин - пара гілочок
- кориця - 2-3 дрібки
- сіль - 1 дрібка
- перець чорний мелений - 2 дрібки
- сік та цедра з 1/2 лимона
- Дайте стейкам дійти до кімнатної температури, просушіть.
- Підготуйте овочі. Буряк відваріть протягом 20 хвилин; цибулю, часник і картоплю почистіть. Часник наріжте пластинками, цукіні – кільцями, цибулю – півкільцями, решту овочів – четвертинками.
- Рівномірно посоліть і поперчіть стейки. Нагрійте звичайну сковороду, налийте в неї ложку оливкової олії.
- Коли олія прогріється, викладіть м`ясо. Стейки не повинні торкатися один одного на сковороді. Якщо всі не поміщаються, посмажте у 2 прийоми.
- Обсмажте по 1,5 хвилини на кожному боці до утворення скоринки. Обов`язково ненадовго поставте стейки на торці щипцями. Так скоринка запечатає сік з усіх боків.
- Потримайте стейки на сковороді ще 3-4 хвилини з кожного боку для просмажування medium rare. За 2-3 хвилини до готовності додайте вершкове масло, розмарин і 2 розчавлені зубчики часнику. Поливайте ароматним маслом та соком стейки, поки вони готуються.
- Зніміть стейки зі сковороди, загорніть у фольгу. Поки вони відпочивають, покладіть на ту ж сковороду попередньо нарізану цибулю. Обсмажте 2-3 хвилини, додайте інші овочі, сіль та перець.
- Додайте корицю та перемішайте овочі. Продовжуйте готувати на середньому вогні, перемішуючи, поки цибуля не стане м`якшою.
- Додайте зелень і перемішуйте ще 2-3 хвилини, потім зніміть із вогню. Викладіть у глибоку тарілку, зверху покладіть стейки та подавайте до столу.
Шато Філе (шатобріан) з винним соусом
Інгредієнти на 1 кг стейків:
- суміш перців – 2 ст. ложки
- гірчиця – 2 ст. ложки
- насіння фенхелю – 2 ст. ложки
- оливкова олія – 3 ст. ложки
- гірчиця у зернах – 3 ст. ложки
- червона цибулина – 3 шт.
для соусу:
- оливкова олія – 3 ст. ложки
- кукурудзяне борошно – 3 ст. ложки
- яловичий бульйон – 400 мл.
- червона смородина – 4 ст. ложки
- червоне вино – 400 мл
- сіль – 1 дрібка
- Дістаньте м`ясо, дайте прогрітися та нагрійте духовку до 200°С.
- Нагрійте в глибокій сковорідці оливкову олію. Наріжте цибулю півкільцями та обсмажте протягом 2-3 хвилин. Натріть м`ясо сіллю та спеціями та викладіть у сковороду.
- Обсмажте м`ясо з усіх боків до появи скоринки.
- Поставте сковороду з м`ясом у духовку та запікайте 20-25 хвилин. Готовим стейкам дайте відпочити 10-15 хвилин.
- Поки м`ясо відпочиває, приготуйте соус. У сковороду, де готували стейки, додайте оливкову олію, кукурудзяне борошно, смородину, вино та яловичий бульйон. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння та кип`ятіть 15 хвилин.
- Посоліть і процідіть соус. Дістаньте м`ясо з фольги, полийте соусом та подавайте до столу.
Стейк Скьорт у соєвому маринаді
Інгредієнти на 200 г стейку:
- розмарин - 2 гілочки
- соєвий соус – 3 ст. ложки
- оливкова олія - 3 ст. ложки
- вершкове масло - 20 г
- сіль - до смаку
- перець чорний мелений - до смаку
- Налийте в невелику тару оливкову олію, покладіть туди гілочки розмарину та залиште на 15 хвилин.
- Викладіть стейк, залиште грітися до кімнатної температури, просушіть. Натріть сіллю та перцем з усіх боків.
- Змішайте розмаринову оливкову олію із соєвим соусом. Добре обмажте сумішшю стейк і залиште на 30 хвилин маринуватися.
- Обсмажте стейк на сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку.
- Зменшіть вогонь, додайте вершкове масло на сковороду. Смажте ще по 3 хвилини з кожного боку, поливаючи олією.
- Дайте готовому стейку полежати у фользі 10 хвилин, нарізайте та подавайте. Готовий ніжний стейк відмінно підходить до свіжих овочів та червоного вина.