Стейки Філе Міньйон

Стейки Філе Міньйон Стейки Філе Міньйон
Сортувати:

Стейк Філе Міньйон витриманий

Ціна: 107 грн/100г

Стейк Філе Міньйон PRIME

Ціна: 125 грн/100г

Найніжніше м’ясо для стейка – Філе-міньйон

Можливо, майбутнє кухні – за хитромудрим фьюжном, але для нас найбільш правильна їжа – це ідеальний у своїй простоті стейк. Розповідаємо, що таке Філе-міньйон, як приготувати ідеальний стейк з яловичини та яке вино розкриє його найкращі смакові властивості.

Стейк Філе-міньйон з поперечно відрізаної вирізки (тендерлойна) – це преміальна частина туші. Він має менш виразний яловичий смак порівняно з іншими стейками. У перекладі з французької термін «filet mignon» означає «маленьке філе». І справді, розмір одного шматочка – 10х10 см.

Филе Миньон.png

Якість стейка починається з породи бичка. Найкращі породи вже давно відомі – це Чорний Ангус, Герефорд, Мюррей Грей, Шорт Хорн, Вагю, Джерсі, Гольштейн-Фрізська та Браунвіех. Хоча найкращі фермери, безумовно, вміють досягти надзвичайної якості і від інших цінних порід. Для отримання Філе-міньйон беруться винятково молоді тварини до 2-3 років. Вирізається шматочок з центральної частини філейної вирізки. У зв’язку з тим, що довгий м’яз уздовж хребта майже не бере участі в руховій активності, ця частина туші надзвичайно м’яка.

Стейк Філе-міньйон з мармурової яловичини має унікальний малюнок з найтонших прошарків жиру. Під час приготування вони тануть, а м’ясо набуває впізнаваної соковитості та буквально тане в роті. Філе-міньйон має витончений аромат, а його головна перевага – неймовірна ніжність. Не дивно, що американський письменник О.Генрі у своїй книжці «4.000.000» називав цей стейк «унікальною стравою».

Филе Миньон #2.png

7 фактів про стейк Філе-міньйон

Дивовижна м’якість, найвищий рівень мармуровості, ніжність фактури, винятковий аромат – риси ідеального стейка Філе-міньйон. Власне, все це й пояснює його ціну.

Що необхідно пам’ятати про стейк Філе-міньйон з яловичини:

  1. Пісний і м’який стейк з центральної частини філейної вирізки.
  2. Виходить з товстішої частини тендерлойна. Більш вузька йде на стейк Шатобріан.
  3. Майже не містить жиру та має злегка виражений яловичий смак, тому його називають «дамським».
  4. Подається невеличкими шматочками товщиною 6-8 см.
  5. Оптимальний ступінь просмаження – rare або medium rare.
  6. Ідеальний для романтичної вечері в тандемі з червоним вином.
  7. Термін достигання – до 10 днів.

Формула приготування найніжнішого стейка Філе-міньйон

Через виняткову ніжність поводитися зі стейком Філе-міньйон слід обережно. Важливо його не пересмажити та не позбавити соковитості. Подавати страву слід разом із соусом, ідеально – медово-гірчичним. Так ми впевнено підійшли до приготування ідеального стейка.

  1. Розігрійте духовку до 100 °C. Безпосередньо перед приготуванням посоліть та поперчіть стейк. Обсмажте філе на розпеченому вугіллі чи сковороді-гриль по 2 хвилини з кожного боку, потім перекладіть у форму для запікання. Рекомендуємо викласти на стейк невеличкий шматочок вершкового масла та капнути соусом табаско.
  2. Запікайте в розігрітій духовці 15 хвилин. Дістаньте м’ясо з духовки, накрийте фольгою та дайте «відпочити» 10 хвилин, щоб «кров» розподілилася по всьому шматку, а ваш стейк вийшов неймовірно смачним, ніжним та ароматним.
  3. Для соусу покладіть у сотейник нарізаний зубчик часнику, 2 краплі соусу табаско, 2-3 ст.л. портвейну, 1 ч.л. бальзамічного оцту (а краще бальзамічного крему), 0,5-1 ст.л. меду, 1 ст.л. фруктової гірчиці чи мостарди та ретельно перемішайте. Нагрівайте на невеличкому вогні до згущування. Подавайте гарячим.

Филе Миньон #3.png

Важливо! Під час приготування дотримуйтеся такої температури, щоб зовні утворилася апетитна скоринка, а всередині м’ясо лишалося трохи недосмаженим. Щоб вивести свої смакові відчуття на новий рівень, вибирайте якісне мармурове м’ясо для стейка Філе-міньйон, яке зберігалося з урахуванням чинних санітарних норм.

Яке вино найкраще розкриє смак стейка Філе-міньйон?

Страви з яловичини та червоне вино – майже безпрограшний варіант. У англійців така комбінація досі залишається символом заможності та належності до високого стану. І, безумовно, геть не обов’язково бути аристократом, щоб відчути гармонію смаку запеченої яловичини та червоного вина. Якщо йдеться про стейк з мармурової яловичини, то важливо запам’ятати одну просто істину: що більш пісне м’ясо ви вибираєте, то менш насиченим має бути вино. Філе хоч і доволі нейтральне за смаком, але ніжне, тому до нього потрібне не дуже щільне вино. Гарним вибором буде Pinot noir, Petite Sirah або Cabernet Sauvignon. До стейка Філе-міньйон ступеня просмаження rare краще купити новосвітський Pinot noir. У Chianti теж гарна кислотність, тому можна взяти його чи елегантний Nerello Mascalese з Етни.

Читати далі