Стейки Нью-Йорк

Стейки Нью-Йорк Стейки Нью-Йорк
Сортувати:

Стейк Нью-Йорк витриманий

Ціна: 78.50 грн/100г

Стейк Вагю Нью-Йорк

Ціна: 670 грн/100г

Класичний стейк Нью-Йорк – делікатес, гідний вашої уваги

Стейк Нью-Йорк (стриплойн) рівномірний за консистенцією, має яскраво виражений яловичий смак та з’їдається повністю, тому є популярним у гурманів з усіх куточків планети. Розповідаємо, яким чином вирощують м’ясо для стейка Нью-Йорк та в чому його особливість. Бонусом – формула приготування ніжного, податливого та соковитого стейка.


Стрип-стейк Нью-Йорк нарізається з преміального відрубу стриплойн, що розташований у спинно-поперековій частині яловичини. По одному з його боків проходить тонкий прошарок жиру. Найчастіше безпосередньо перед приготуванням його зрізають. Таким чином можна отримати практично пісний стейк, що має пружну текстуру та насичений аромат. Утім, ви можете використовувати жировий прошарок під час смаження, щоб зробити стейк ще ніжнішим.

Cтейк Нью-Йорк.png

Від інших стейків Нью-Йорк відрізняється:

  • великими ніжними волокнами;
  • мінімальним вмістом жиру;
  • насиченим яловичим смаком.

До речі, завдяки яскраво вираженому смаку New-York вважається традиційно «чоловічою» стравою. Тепер ви знаєте: щоб знайти шлях до серця чоловіка, краще купити стрип-стейк Нью-Йорк.

Трохи історії. Стейк Нью-Йорк було презентовано в стейкхаусі, який відкрився 1837 року в Нью-Йорку та самопроголосив себе першим елітним рестораном Америки. Тоді стейк з тонкого краю філе мав назву Delmonico. Але завдяки асоціації з містом невдовзі його назвали Нью-Йорком. До речі, експерти замовляли Нью-Йорк, щоб визначити рівень ресторану. Якщо м’ясо мало хорошу текстуру та було правильно приготоване, то й заклад вважався гідним.

Cтейк Нью-Йорк #2.png

Як вирощують м’ясо для стейка New-York

Мармурове м’ясо отримують від великої рогатої худоби м’ясних порід. У таких тварин жир відкладається не лише під шкірою, у сальнику й біля нирок, але й у міжм’язовому просторі. Невеличкі прожилки та тонкі переплетіння жирових прошарків нагадують мармур. Звідси й назва – мармурова яловичина. Саме завдяки тонким жировим прошаркам мармурове м’ясо має дуже ніжний смак. Під час теплової обробки м’яса жирові вкраплення тануть, а стейк наповнюється соком та набуває незабутньої м’якості.

Мармуровість має свої градації залежно від інтенсивності жирових вкраплень. Формула проста: що вища мармуровість – то ніжніший стейк. Департамент сільського господарства США (USDA) підрахував коефіцієнти якості стейка залежно від ступеня мармуровості м’яса. Згідно з американською класифікацією, є три категорії мармуровості: Select, Choice, Premium (у порядку зростання). Цей показник безпосередньо впливає на формування ціни стейка Нью-Йорк.

Важливо розуміти, що мармуровість досягається шляхом особливої технології вирощування та відгодовування тварин. Бичків напувають молоком до 4-6 місяців, а потім переводять на попас на пасовиськах. Згодом тварин знерухомлюють та відгодовують зерном (частіше кукурудзою, рідше – пшеницею). У цей час ретельно стежать за тим, щоб у раціоні бичків не було ГМО та антибіотиків. Середній стандарт зернового відгодовування варіюється у межах 120-150 днів. У такому випадку ми маємо справу з комбінованим відгодовуванням, яке надає стейку впізнаваний насичений аромат.

Слід також сказати про трав’яне відгодовування, завдяки якому досягається неймовірна соковитість телятини. Тварини відгодовуються на пасовищах весь час після відлучення від корови до забою. У раціон включають спеціальну кормову суміш, що містить велику кількість кукурудзи, зерна, люцерни. У результаті м’ясо виходить більш пісним. Мабуть, ставку роблять передусім на генетичну схильність тварин до мармуровості. Найпопулярнішим серед мармурових порід є Чорний Ангус (Black Angus).

Cтейк Нью-Йорк #3.png

На якість стрип-стейка New-York впливає також витримка м’яса. Є два види витримки – суха й волога. Головна мета сухої – підсилення природного смаку м’яса. У результаті ферментативних біохімічних реакцій м’язові волокна пом’якшуються, а м’ясо отримує яскраво виражений смак і аромат. За сухої витримки м’ясо розміщують у камері з температурою 1-3 °C і вологістю 50-60%. Середній термін ферментації – 21 день. За вологої витримки яловичину поміщують у вакуумну упаковку, що дозволяє їй зберегти власну вологу. У цьому випадку м’ясо отримує впізнавану ніжність.

Ідеальний Нью-Йорк стрип-стейк: нюанси приготування

Як приготувати стейк New-York, щоб допомогти розкритися ноткам смаку? По-перше, важлива кімнатна температура м’яса. По-друге, перш ніж покласти м’ясо на гриль, його треба посолити та поперчити в останній момент, щоб відчути збалансований смак. Рекомендуємо доводити до готовності medium rare (50 °C) або medium (55 °C). За 30 секунд до закінчення приготування киньте на пательню шматочок вершкового масла, чебрецю, часнику та насолоджуйтесь феєрією смаку й буянням аромату.

Cтейк Нью-Йорк #4.png

Класичний соус для стейка Нью-Йорк – вершково-перцевий. Чудово підкреслить смак яловичини латиноамериканський соус чімічурі. Готується він на основі оливкової олії, часнику, солодкого перцю, цибулі та розмаїття трав, передусім коріандру. Грибний соус теж буде доречний.

Великий вибір стейків різного ступеня мармуровості ви можете знайти в мережі магазинів-ресторанів «М’ясторія». Доставка – по Києву та в інші міста України.

Читати далі