Стейки Стріплойн

Стейки Стріплойн Стейки Стріплойн
Сортувати:

Стейк Стриплойн Dry-aged beef

Ціна: 134.50 грн/100г

Стейк Стриплойн Абердин Dry-aged beef

Ціна: 140 грн/100г

Стейк Стриплойн PRIME

Ціна: 88.50 грн/100г

Стейк Стриплойн витриманий

Ціна: 78.50 грн/100г

Для справжніх поціновувачів м’яса: стейк Стриплойн

Про гарний стейк ми можемо говорити нескінченно. Але зупинімо все-таки вибір на одному з преміальних варіантів. Розповідаємо, що таке Стриплойн та чим цей стейк вирізняється на тлі аналогів. Бонус – майстер-клас з приготування найніжнішого яловичого стейка та огляд ступенів просмаження м’яса.


Стриплойн – це тонкий філейний край яловичини, розташований у поперековому відділі туші після 13-го ребра. Стейк відрізняється впізнаваною текстурою, приємною мармуровістю та товстою смугою жиру, що йде по периметру. Під час смаження вона тане й насичує стейк соками. Стриплойн також відомий як стейк «Чорізо», «Нью-Йорк», «Канзас-сіті» та «Клаб-стейк».

Cтейк Стриплойн.png

Сама назва «Стриплойн» походить від англійського «strip-loin» та дослівно означає «філейна смужка». Цей преміальний відруб яловичини менш мармуровий порівняно зі стейком Рібай. Попри те, що Стриплойн містить менше жирових прошарків, його м’якуш включає до себе більші та неймовірно ніжні волокна, а також має насичений яловичий смак. Саме через яскраво виражений смак Стриплойн стейк вважається «чоловічою» стравою, хоча, погодьтеся, це доволі умовне визначення.

Тонкий край мармурової яловичини вважається елітною продукцією, тому ціни на стейк Стриплойн відповідні.

Цікаво. У мармуровому м’ясі внутрішньом’язовий жир розподілено таким чином, що створюється впізнаваний «мармуровий» малюнок з тонких прошарків. Знадобилися десятиліття, щоб вивести чистокровну породу бичків з уродженою схильністю до формування жирових ниток усередині м’яса. Тварин випасають на пасовищах, обмежують в русі та відгодовують зерном (кукурудза чи пшениця). Найбільш популярними серед мармурових порід є Чорний Ангус (Black Angus), Герефорд (Hereford), Мюррей Грей (Murrey Grey), Шорт Хорн (Shorthorn) та Вагю (Wagyu).

Cтейк Стриплойн#2.png

Формула приготування яловичини Стриплойн

Найкращі стейки виходять тільки з високоякісної яловичини. Перше, що треба зробити, – купити Стриплойн 14-21-денної вологої витримки. Для приготування стейка беруться шматки певної товщини. Оптимально – 3-4 сантиметри. Вони обов’язково нарізаються поперечно. Це дозволяє жиру проникнути в м’якуш, що прискорює процес смаження та додає страві соковитості та ніжності. Безпосередньо перед приготуванням м’ясо треба довести до кімнатної температури. Чи варто маринувати стейк? Ми б не радили, адже все найцікавіше про себе це м’ясо розповість самостійно, без сторонньої допомоги.

Стейк Стриплойн легко пересушити. Температура грилю має бути високою, щоб під час приготування м’ясо миттєво «схопилося» та не втратило соковитості. Обсмажуйте з кожного боку не більше двох хвилин. Важливо готувати спочатку на сильному вогні, а потім у менш гарячій зоні гриля. Оптимальний ступінь просмаження – medium rare.

Цікаво. Існує 7 ступенів просмаження. Різниця між ними визначається температурою в самісінькому центрі стейка.

  1. Extra rare/ Blue (майже сире м’ясо). Стейки доводять до температури в 46-49 °C.
  2. Rare (з кров’ю). Температура м’яса сягає 49-55 °C. Воно залишається червоним, але не таким сирим, як при Extra rare/Blue. Тривалість обсмаження – близько 3 хвилин.
  3. Medium rare (слабке просмаження, всередині м’ясо яскраво-рожевого кольору). Стейк прогрівається до температури 55-60 °C. Смажиться 4-5 хвилин.
  4. Medium (середнє просмаження, всередині м’ясо блідо-рожевого кольору). Стейки доводять до температури 60-65 °C. Тривалість обсмаження – 6-7 хвилин.
  5. Medium well (майже просмажене м’ясо, прозорий сік). М’ясо нагрівається до температури 65-69 °C. Смажиться 8-9 хвилин.
  6. Well done (повністю просмажене). Температура сягає 71-100 °C.
  7. Too well done, або Overcooked (сильно просмажене, відсутність соку). Стейк прогрівається до температури 100 °C.

Приправляти стейк Стриплойн рекомендується тільки сіллю та перцем, щоб спеції не перебивали смак м’яса.

Cтейк Стриплойн#3.png

Важливий етап у приготуванні стейка – «відпочинок» готової страви після інтенсивного обсмаження. З чим це пов’язано? Коли м’ясо кладуть на гарячий гриль, кров «тікає» в центр стейка, а після того, як полежить, розподіляється по всьому шматку, що робить стейк смачнішим, ніжнішим та ароматнішим. На готовий стейк покладіть шматочок вершкового масла, загорніть страву у фольгу та залиште на 10-15 хвилин.

Якщо взяти до уваги високу жирність Стриплойна, як гарнір найкраще підійдуть овочі, приготовані в сотейнику, легкий салат, картопляні чіпси та зелень. Часто стейки подаються тільки із соусом – вершковим, сирним, грибним чи м’ясним.

Великий вибір стейків різного ступеня мармуровості (Рібай, Стриплойн, Філе-міньйон тощо) ви можете знайти в мережі магазинів-ресторанів М’ясторія. Доставка – по Києву та в інші міста України.

Читати далі