Стейки Рібай

Стейки Рібай Стейки Рібай
Сортувати:

Стейк Рібай витриманий

Ціна: 95 грн/100г

Стейк Рібай Dry-aged beef

Ціна: 155 грн/100г

Стейк Рібай на кістці Dry-aged beef

Ціна: 145 грн/100г

Стейк Рібай Choice USA

Ціна: 290 грн/100г

Стейк Рібай PRIME

Ціна: 105 грн/100г

Стейк Рібай Абердин на кістці Dry-aged beef

Ціна: 140 грн/100г
  • 1
  • 2

Основа основ: стейк Рібай з неповторним мармуровим візерунком та яскравим смаком

Завдяки своїй унікальній текстурі, соковитості та насиченому смаку класичний стейк Рібай не полишає столів справжніх гурманів з усього світу. Розповідаємо, що таке стейк Рібай, у чому його особливість та чому ця страва зробить вашу вечерю незабутньою. Бонусом – невеличкий майстер-клас з приготування ніжного й соковитого стейка, який буквально тане в роті.

Cтейк Рибай.png

Стейк Рібай – це найбільш м’ясистий та найбільш «мармуровий» зі стейків преміум-сегменту. Недарма саме мармуровість цього відрубу – лакмусовий папірець для визначення якості всієї туші. Велика кількість жирових прошарків, які тануть під час смаження, робить м’ясо Рібай неймовірно соковитим на невибагливим у приготуванні.

Ми не відкриємо вам Америку, якщо скажемо, що сама назва «Рібай» утворена від двох англійських слів «rib» («ребро») та «eye» («око»). І якщо з першим словом усе як на долоні (стейк отримують зі спинної частини реберної клітки тварини), то друге викликає сумніви. Думки експертів розділилися. Одним здається, що поперечний зріз схожий на око. Не будемо сперечатися, округла форма жирового прошарку, розташованого в самісінькому центрі стейка, мимохіть наводить на цю думку. Інші ж оперують професійною термінологією. Річ у тім, що на Заході будь-який шматок м’яса, відділений від кістки, називається «eye». Обидві версії мають право на існування. На яку посилатися – вирішувати тільки вам.

На цьому хитрощі, приховані в назві стейка Рібай, не закінчуються. Якщо ви досліджуєте кухні світу, то вас не здивує наявність близько 10 найменувань цього стейка:

  • Ribeye у США – це передусім стейк без кістки. М’ясо, що подається на кістці, заведено називати cowboy ribeye чи bone-in ribeye.
  • Класичний Рібай в Австралії – стейк, що подається на кістці. М’ясо без кістки називають scotch fillet (філе по-шотландськи).
  • Ribeye у Франції заведено називати entrecote (антрекот).

Якщо зустрінете найменування beauty steak, spencer steak чи market steak, пам’ятайте: це все Рібай. До речі, назви міста, ресторану чи особи можуть із часом стати загальними. Яскравий приклад – стейк Дельмоніко з однойменного нью-йоркського стейкхаусу.

Cтейк Рибай#2.png

Преміальний стейк Рібай: з якої частини яловичини робиться та чому має попит

Класичний стейк Рібай розташований згори реберної клітки на перетині чотирьох м’язів. Основні м’язи стейка Рібай – spinalis dorsi, longissimus dorsi, multifidus dorsi, longissimus costarum. У зв’язку з тим, що навантаження на спинну частину, що йде від 5-го до 12-го хребця, невелика, м’ясо відрізняється високою мармуровістю. Останній показник безпосередньо впливає на смакові якості страви: багато жирових прошарків тануть під час смаження, насичуючи стейк Рібай соком. Калорійність 100 г страви сягає 176 ккал.

Багато хто віддає перевагу мармуровій яловичині Рібай завдяки її незабутній м’якості, яскраво вираженому смаку та репутації класики м’ясної кухні, що склалася віками. Тільки уявіть: кожен з чотирьох м’язів трохи відрізняється текстурою та кількістю жирових вкраплень. У результаті ми отримуємо стейк, який дозволить вивести наші смакові відчуття на новий рівень.

Важливо! У генетичному коді великої рогатої худоби закладено схильність до формування жирових ниток усередині м’яса. Але мармуровість – заслуга не тільки природи, але й правильного вирощування й відгодовування тварин. Попас на пасовиськах, багата на мінерали вода, малорухливий спосіб життя, зернове відгодовування (частіше кукурудзою, рідше пшеницею) – усе це впливає на інтенсивність жирових вкраплень у м’ясі. Мармуровість стейка також залежить від тривалості зернового відгодовування – 120, 150, 180 днів і більше. Ціна стейка Рібай безпосередньо пов’язана з тим, з якою категорією мармуровості ми маємо справу – Select, Choice або Premium.

Формула приготування ідеального стейка Ribeye

Найкращі страви виходять тільки з високоякісної яловичини. Перше, про що треба подбати, – купити стейк Рібай соковито-червоного кольору. Вічна класика – Ribeye товщиною 5 см. Найсмачніший складник відрубу – спіналіс дорсі, що розташований збоку. Ми не злукавимо, якщо скажемо, що стегновий відруб ніколи не буде таким ніжним і соковитим, як спинна частина реберної клітки.

Cтейк Рибай#3.png

У чому секрет ідеального стейка? Якщо ви віддаєте перевагу ступеню просмаження rare, краще взяти більш пісний шматочок туші, якщо medium – жирніший. Безпосередньо перед приготуванням стейк треба довести до кімнатної температури та промочити серветкою, щоб прибрати зайву вологу. Рекомендуємо смажити на сильному вогні 1 хвилину з одного боку, повернути на 90° і перевернути на інший бік. Це дозволить замкнути весь смак під апетитною скоринкою. Потім готуйте стейк Рібай у духовці до бажаного просмаження. Дайте стейкові постояти близько 3-4 хвилин у теплому місці, щоб додати йому соковитості. Чімічурі, винний, грибний і перцевий соуси чудово підкреслять смак яловичини.

Великий вибір стейків різного ступеня мармуровості (Рібай, Стриплойн, Філе-міньйон тощо) ви можете знайти в мережі магазинів-ресторанів «М’ясторія». Доставка – по Києву та в інші міста України.

Читати далі