Ідеальний стейк: як приготувати вдома?
Поділитися:

Ідеальний стейк: як приготувати вдома?

Стейк — одна з найпопулярніших і найулюбленіших страв у світі. Кажуть, що скуштувати правильний стейк можна лише в ресторані. Та «М`ясторія» готова довести протилежне. Для того, щоб навчити, як приготувати стейк, вам знадобиться лише відбірна яловичина, трохи навичок та мінімум інгредієнтів.

Рецепт класичного стейка базується на кількох правилах:

  • якісна мармурова яловичина, яка пройшла процес дозрівання;

  • якнайменше маніпуляцій, адже правильний стейк уже достатньо ніжний та насичений за смаком;

  • правильний рівень просмажування — так стейк залишиться соковитим.

Існують сотні рецептів приготування стейків. Пропонуємо спершу познайомитися з класикою, щоб відчути справжній смак відбірної яловичини.

Який стейк обрати?

як приготувати стейк2 (1).jpg

Вибір стейка стає першим етапом у його приготуванні, адже від породи, частини відрубу та способу ферментації буде відрізнятися час обсмажуваня, температура та додаткові інгредієнти.

«М`ясторія» підготувала коротку шпаргалку, яка допоможе вам обрати ідеальний стейк саме для вас:

1. Вид стейка. Найкращі та найніжніші стейки готують з тих частин, які найменше навантажуються під час руху тварини. Зазвичай це середня частина спини. Для новачків ми рекомендуємо спробувати найпопулярніший у світі стейк Рібай — з ним ви точно не прогадаєте. Він не потребує додаткових спецій, крім солі й перцю, та досить простий у приготуванні. 

Поціновувачам стейків варто скуштувати також Стріплойн (стейк, оточений вузькою смужкою жиру, яка розтає в процесі обсмажування та надає йому додаткової соковитості), Філе Міньйон (преміальний дієтичний стейк великої товщини, який завдяки частині відрубу вирізняється унікальною ніжністю) та Тібоун (один з найбільших стейків із кісткою, яка поєднує Філе Міньйон та Стріплойн, а також надає вишуканого аромату яловичині).

2. Порода. Під час вибору стейка обов`язково зверніть увагу на породу бичків. Тут радимо не піддаватися на компроміси. Від породи та відгодівлі тварин напряму залежить якість готової страви.

Найкращою за рівнем мармуровості та смаком прийнято вважати породу чорних биків Абердин-Ангус. Трохи більш розповсюдженими та доступнішими є породи Сімментал, Герефорд та Шароле, які також відзначаються хорошим співвідношенням жирових прошарків до м`яса, мають насичений смак і аромат.

3. Витримка. Стейком може вважатися лише та яловичина, яка пройшла повний процес ферментації. Їх існує 2 види. Суха витримка — більш традиційний та довготривалий процес. У «М`ясторії» мармурову яловичину витримують у камері з гімалайською сіллю 21-45 днів. Протягом цього часу яловичина втрачає частину вологи та ваги, зберігаючи лише «найцінніше» — м`ясо.

Волога витримка — це більш сучасний і швидкий спосіб отримати зрілий стейк. Яловичина дозріває у вакуумному пакуванні зі спеціальним температурним режимом 14-21 день. У результаті стейк залишається максимально соковитим та набуває квітково-цитрусового аромату.

Якщо у вас залишилися питання чи сумніви щодо вибору стейка, звертайтеся до менеджерів «М`ясторії» на гарячу лінію, в чаті на сайті або у фірмових магазинах-ресторанах. Ми з радістю розповімо деталі та допоможемо обрати найкращий варіант саме для вас. 

Готуємо ідеальний стейк

як приготувати стейк1 (1).jpg

За 30-60 хвилин до приготування дістаньте стейк з холодильника та залиште його нагрітися до кімнатної температури. Відразу ж посоліть стейк. Якщо додати сіль відразу перед обсмажуванням, м`ясо втратить велику частину цінного соку. У жодному разі не відбивайте стейк, щоб зберегти його соковитість.

Як правильно смажити стейк — це справжнє мистецтво. Добре розігрійте пательню з товстим дном або гриль. Додайте трохи олії та змастіть нею стейк. Важливо, щоб під час приготування стейки не торкалися один до одного. Тому обирайте велику пательню або обсмажуйте стейки по черзі до золотистої скоринки з кожного боку.

Рівень просмаження варто контролювати з допомогою спеціального термометра:

48.8°C = Rare (з кров`ю)
54.4°C = Medium rare (слабке просмажування)
60°C = Medium (середнє просмажування)
65.5°C = Medium well (майже просмажене)
71.1°C = Well done (просмажене)

Щодо часу приготування, вам потрібно відштовхуватися від особливостей посуду, на якому готуєте. У середньому вам знадобиться 1 хвилина на сильному вогні та ще 4 рази по 2,5 хвилини на середньому вогні з кожного боку, щоб отримати середнє просмажування. Для класичних стейків рекомендований ступінь просмаження — Medium rare.

Після цього покладіть на стейк шматочок вершкового масла, за бажанням приправте меленим перцем та загорніть його у фольгу. Залиште стейк відпочити на 5 хвилин, щоб сік встиг рівномірно розподілитися.

Стейки від «М`ясторії»

Стейк Рибай гриль (1).jpg

Щоб скуштувати преміальний стейк високої мармуровості, зробіть замовлення на сайті, в мобільному застосунку або чат-боті. Зверніть увагу на сирі стейки сухої та вологої витримки, а також готові набори, які містять усе необхідне для приготування.

Також ви маєте можливість замовити уже готовий стейк, приготований на грилі. Просто оберіть бажаний рівень просмаження та оформіть доставку чи завітайте до найближчого магазину-ресторану «М`ясторія». 

Статті та рецепти

  • Відкриття серпня від «М`ясторія»!
    У серпні «М`ясторія» стає ще ближчою до вас! Ми продовжуємо розширювати гастрономічні горизонти і цього разу готові порадувати вас новою локацією у самому серці Києва. Зустрічайте новий Meat Bar від «М`ясторія» на Подолі!
  • Суп з фрикадельками: три домашні рецепти
    «М`ясторія» знає, що магія вишуканих страв у простоті. Тому ми вже готові довести, що суп з фрикадельками може стати вашою новою улюбленою першою стравою. Обирайте рецепт і переконайтеся самостійно!
  • Курячі стріпси: готуємо хрумку курочку
    Відомий фастфуд стане чудовим варіантом для зустрічі з друзями чи сімейного перегляду фільму. Стріпси можна куштувати як самостійну страву, доповнивши соусами та гарніром, чи приготувати з ними сендвічі, бургери, салати й інші страви. Обирайте рецепт до смаку й отримайте приємні емоції від приготування домашніх стріпсів.