М`ясо по-французьки: завжди сучасна класика
Поділитися:

М`ясо по-французьки: завжди сучасна класика

Якби французам показали популярне в Україні м`ясо по-французьки, вони б дуже здивувались. Адже у Франції страви з такою назвою не існує, натомість там полюбляють страву «Veau Orloff», від якої й пішов рецепт нашого запеченого м`яса під соусом.

Історія рецепта почала свою історію у 19 столітті, коли французький кухар Урбен Дюбуа запік телятину з картоплею і грибами під традиційним соусом бешамель з додаванням сиру. Ім`я кухаря з часом забулося, але його страва продовжила жити та стала популярною спочатку в Європі, а тоді й у всьому світі.

Сьогодні найближчим родичем нашої страви залишається традиційний французький гратен, що готується з овочів і нагадує м`ясо по-французьки. Класичний рецепт протягом кількох століть зазнав змін та модифікацій. Сьогодні м`ясо по-французьки готують не лише з телятини, але й з яловичини, свинини та птиці. До страви додають різноманітні овочі й більш доступні соуси, та початкова технологія залишається незмінною, а результат — неймовірно смачним.

Рецепти м`яса по-французьки

Стаття_мясо_по-французьки-02.jpg

Яловичина по-французьки з картоплею та цибулею

Інгредієнти:

Яловичину очищуємо від прожилок і сухожиль та ріжемо поперек волокон на шматочки товщиною 1 см. Кожен шматок відбиваємо. Овочі очищуємо від шкірки, картоплю ріжемо на пластинки, а цибулю — на тонкі кільця. Викладаємо інгредієнти в форму для запікання у наступному порядку: половина картоплі, яловичина, цибуля, друга половина картоплі. Кожен шар приправте спеціями та змажте майонезом. Зверху додайте натертий сир та закрийте фольгою. Запікайте в духовці за температури 200 градусів протягом 20 хвилин, потім зніміть фольгу й готуйте ще 15 хвилин.

Свинина по-французьки з грибами та соусом бешамель

Інгредієнти:

  • свинина — 1 кг;
  • шампіньйони — 500 г;
  • сир твердий — 250 г;
  • молоко — 500 мл;
  • борошно — 1,5 ст. л;
  • вершкове масло — 50 г;
  • цибуля — 200 г;
  • мускатний горіх — дрібка;
  • олія — 2-3 ст. л;
  • сіль, перець, спеції — до смаку.

Підготуйте свинину: помийте й очистіть її від зайвого жиру та прожилок. Поріжте на однакові шматочки товщиною 1-1,5 см та відбийте їх. Овочі миємо, чистимо та нарізаємо на тонкі шматочки. На пательні з олією обсмажуємо цибулю до золотистості. Після цього додаємо до неї шампіньйони та готуємо 5-7 хвилин, приправляємо до смаку. Для соусу в каструлі розтоплюємо вершкове масло, до нього додаємо борошно та готуємо кілька хвилин до золотистого кольору, постійно перемішуючи. Потім наливаємо молоко, додаємо мускатний горіх та спеції, готуємо до загустіння. На форму для запікання викладіть свинину, приправте спеціями, зверху покладіть гриби з цибулею та залийте соусом. Готуємо в духовці, розігрітій до 180 градусів, 20 хвилин, потім додаємо натертий сир та запікаємо ще 15-20 хвилин.

Курка по-французьки з ананасами

Інгредієнти:

Куряче філе миємо та очищуємо від плівок. Відрізаємо мале філе, більшу частину нарізаємо на однакові шматочки, кожен відбиваємо та приправляємо спеціями. На форму для запікання викладаємо курятину, змащуємо майонезом, зверху кладемо шматочки ананаса та натертий сир. Перші 20 хвилин запікаємо під фольгою в духовці з температурою 200 градусів, потім фольгу знімаємо та готуємо ще 15 хвилин.

Яке м`ясо обрати?

Грудинка Абердин.jpg

Для м`яса по-французьки радимо обирати не дуже жирні частини свинини та яловичини, такі як ошийок, лопатка, вирізка та стегно. Для рецептів з птиці варто надати перевагу філе або стегнам. Щоб страва вийшла ніжнішою, наріжте м`ясо на шматочки невеликої товщини та відбийте кожен із них.

Замовити відбірне м`ясо та птицю для ваших страв ви можете на сайті, в мобільному застосунку та чат-боті «М`ясторія». Ми доставимо сиру та охолоджену продукцію до вашого порогу Києвом та Київською областю або відправимо до найближчого відділення пошти. Спеціальні термобокси збережуть замовлення свіжим та якісним для вас.

Статті та рецепти

  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.