Холодець: готуємося до свят
Поділитися:

Холодець: готуємося до свят

Власне українська страва, яка дивує та приємно вражає гурманів у всьому світі — це холодець. Поживність, насичений смак і користь зробити його справжнім хітом, який готують на щодень і подають до святкового столу.

Готувати холодець почали ще за часів Київської Русі. За свою історію в дві тисячі років страва не лише не поринула в забуття, а й закріпилася у переліку найпопулярніших страв. До того ж рецепт холодцю майже не зазнав змін. Хоч сучасні віртуози кулінарії продовжують доповнювати його авторськими деталями.

Ми зібрали універсальні рецепти, які допоможуть вам приготувати холодець вдома без зайвих зусиль. Порадуйте себе та рідних смачним делікатесом навіть без особливого приводу!

Корисні властивості холодцю

холодець-02.jpg

Холодець виник, скоріше, як випадковість, ніж гастрономічний експеримент. Загальне захоплення цією стравою виникло у часи, коли м`ясо не було доступним для кожного. Тому часто бульйон варили на кістках з невеликою кількістю м`яса. Потім кістки викидали, частини птиці, свинини чи яловичини заливали наваристим бульйоном і залишали на холоді. 

Протягом кількох годин бульйон застигав і перетворювався у желе. На той час це було недоліком, адже такий «суп» було незручно споживати. Аж допоки хтось не спробував скуштувати його як тверду страву. Відтоді доступність і смак холодцю підкорили ледь не всю Європу.

Якщо говорити про користь холодцю, тут можна виділити цілий ряд властивостей:

  • холодець відомий великим вмістом колагену, що необхідний для суглобів, зв`язок, еластичності м`язів, а також пружності шкіри;
  • природний желатин стане чудовою допомогою для суглобів;
  • вітаміни групи В підвищать працездатність, позитивно вплинуть на нервову і серцево-судинну системи;
  • насичені жирні кислоти підсилюють захисну функцію організму і підтримують нервову систему;
  • амінокислота гліцин виконує функцію заспокійливого і підсилює розумову діяльність.

Проте варто пам`ятати, що холодець — це калорійний продукт і вживати його потрібно в обмежених кількостях тим, хто дотримується дієти або має особливості роботи кишково-шлункового тракту.

Якщо ви готові порадувати себе смачним і корисним холодцем, «М`ясторія» підготувала для вас три рецепти на вибір. А придбати якісне м`ясо для страви ви завжди можете на нашому сайті, в мобільному застосунку чи чат-боті.

Рецепти холодцю на будь-який смак

холодець-03 (1).jpg

Класичний холодець: рецепт

Інгредієнти:

  • рулька (голяшка) свиняча чи яловича — 1,5 кг;
  • свинячі ніжки — 2 шт.;
  • м`ясо свинини, телятини чи яловичини — 1,5 кг;
  • морква — 3 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • часник — 10 зубчиків;
  • вода — 6 л;
  • лавровий лист — 6 шт.;
  • перець горошком — 20 горошин;
  • корінь петрушки — 150 г;
  • сіль — до смаку;
  • зелень (кріп або петрушка) — до смаку.

М`ясо залити холодною водою і залишити на 2-3 години. Потім ретельно промити його, перекласти у посуд для приготування і залити чистою водою. Поставити на вогонь, довести до кипіння і зібрати піну. Після цього зменште вогонь і залиште кипіти протягом 5 хв. Перший бульйон злийте, м`ясо та рульку залийте свіжою водою та готуйте на мінімальному вогні 6-8 год. За 2 години до кінця приготування додайте очищені овочі, 8 зубчиків часнику, спеції та сіль. 

Потім вийміть м`ясо та розберіть його на дрібні волокна. Перекладіть його в порційні глибокі тарілки. Моркву поріжте тонкими слайсами й додайте до м`яса. Цибуля, лавровий лист, перець горошок і кістки більше не знадобляться. Бульйон процідіть через сито, до нього додайте 2 подрібнені зубчики часнику, рублену зелень і за потреби приправте сіллю й перцем. Поставте бульйон на вогонь і прокип`ятіть його протягом 5 хв. Залийте бульйоном м`ясо так, щоб рідина повністю покрила його. Поставте тарілки з холодцем у холодне місце до повного застигання. 

Рецепт холодцю з птиці

Інгредієнти:

Курятину промити і залишити в холодній воді на кілька годин. Потім перекладіть її в каструлю, залийте водою, додайте овочі і спеції. Доведіть страву до кипіння, зберіть всю піну, потім зменште температуру і готуйте на повільному вогні 30-40 хв. Витягнуть курятину, зніміть м`ясо з кісток і наріжте його шматочками однакового розміру. Перекладіть курку у порційні ємності, додайте трохи нарізаної моркви, рубленої зелені та зеленого горошку. 

Бульйон процідіть зручним способом, відділіть від загальної кількості одну склянку теплого бульйону і розведіть у ньому желатин. Залийте його назад до каструлі й ретельно перемішайте. Покрийте більйоном курятину з овочами і дозвольте застигнути в прохолодному місці протягом кількох годин.

Холодець у мультиварці

Інгредієнти:

М`ясо і ніжки промийте і зачистіть. Замочіть у воді на кілька годин. Після цього на дно чаші мультиварки викладіть свинячі ніжки, зверху м`ясо і очищені овочі. Відразу додайте зубчики часнику, перець горошком, лавровий лист і спеції. Залийте все водою так, щоб вона покривала інгредієнти на 3 см. Поставте режим «тушкування» і готуйте 6 годин. Потім спустіть пару, перецідіть бульйон через марлю або сито, м`ясо переберіть та відділіть від кісток, відварену моркву наріжте. М`ясо та моркву розкладіть у форми для застигання і залийте бульйоном. Поставте до холодильника на ніч.  

Придбати м`ясо для холодцю

яловичина1.jpg

Для холодцю радимо надавати перевагу м`ясу на кістках. Завдяки цьому ваш бульйон вийде не лише смачним і наваристим, але й не потребуватиме додаткового желатину для застигання.

У «М`ясторія» ви завжди можете обрати якісне м`ясо для приготування. З ним ваші страви завжди вийдуть вдалими і порадують вашу сім`ю приємним смаком і користю.

Ми уже відібрали для вас свинину, яловичину, телятину та птицю з найкращих фермерських господарств України. Обирайте потрібні інгредієнти, а ми доставимо їх зручним для вас способом.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!