Ідеальний стейк на сковороді
Поділитися:

Ідеальний стейк на сковороді

Скільки разів ви чули, що правильний стейк смажиться лише на грилі? Забудьте! Кухня – це взагалі не про штучні обмеження. Приготувати хороший стейк на звичайній сковороді цілком реально. А якщо знати кілька простих правил, він гарантовано вийде смачним, соковитим і добре просмаженим.

Про те, як підібрати сковорідку, ми розповідали в цій статті. Тут ми розкажемо не про вибір посуду, а про приготування стейків. Тому будемо виходити з того, що ви точно маєте. У нашій культурі звичайна сковорода – це чавунна чи сталева, з досить товстим дном, середньою висотою борту та пласкою поверхнею для смаження. Така пательня майже точно знайдеться на вашій кухні. Поговоримо про те, які стейки приготувати на ній і як це зробити.

на сковороде 0.jpg

Види стейків на сковороді

Почнемо з того, який ви обрали стейк. Для приготування на сковороді підійде практично будь-який класичний стейк з мармуровістю не нижче рівня Choice і помірним жировим прошарком. В ідеалі – універсальний рібай або ніжний філе міньйон. Досить м'які альтернативні стейки – наприклад, денвер, шато філе або сірлойн – теж чудові без будь-якої підготовки. А ось фланк або піканью краще замаринувати заздалегідь.

Стейк із яловичини – не єдиний варіант, звичайно. Можна приготувати смачно і стейк з індички, і свинячий стейк на сковороді. Свинина – взагалі вдячне м'ясо; наприклад, свинячий биток відмінно смажиться у пряних спеціях або навіть маринаді із соєвого соусу. Однак пам'ятайте, що ступінь просмаження для свинини – лише одна: well done. Бажаєте менш просмажене м'ясо – готуйте яловичий стейк на сковороді.

Деякі класичні стейки можуть мати товстий жировий прошарок зовні – наприклад, стріплойн, портерхаус або тібоун. З ними варто бути обережнішими: на невеликій та пласкій поверхні для смаження такі стейки ризикують протушитися у розтопленому жирі. Тому, коли готуєте такий стейк удома на сковороді, не соромтеся зрізати частину жирової оболонки. Однак не перестарайтеся: помірна кількість розтопленого жиру не зіпсує страву.

на сковороде 2.jpg


Те саме правило діє для фірмових стейків від М`ясторії, витриманих у вершковому маслі. Якщо ви бажаєте приготувати баттерстейк на сковороді – краще зніміть масляну оболонку з м'яса перед обсмаженням. Можете додати її пізніше, коли стейк отримає скоринку, яка запечатає сік усередині. Тоді масло допоможе стейку рівномірно прогріватися.

Яловичий стейк на сковороді: як приготувати

на сковороде 3.jpg

В цілому, коли ви знайшли потрібну сковороду і розібралися з видом стейка, далі все достатньо просто.

  • Дістаньте стейк із холодильника та обсушіть паперовими рушниками. Стейк не повинен бути холодним, коли потрапить на сковороду.
  • Рівномірно посипте м'ясо дрібкою солі, спеціями та дайте полежати півгодини. Можна солити і перчити під час готування – і багато хто так і радить. Але підсолений заздалегідь стейк буде більш соковитим у результаті. Та й просолиться краще. Спеції обирайте до смаку – але ми рекомендуємо не мудрувати і додати звичайну суміш перців.

на сковороде 4.jpg

  • Поки стейк лежить, розігрійте сковороду. Вона має бути максимально гарячою, щоб стейк одразу «прихопився».
  • Змастіть стейк тонким шаром рослинної олії та покладіть на гарячу суху сковорідку. Олію краще використовувати оливкову, обов'язково рафіновану. Змащувати можна кулінарним пензликом, м'якою силіконовою лопаткою або просто пальцями. Пам'ятайте: мінімум олії – але максимально рівномірно!
  • Підсмажте стейк по хвилині з кожного боку, щоб запечатати сік. Масло і жар сухої сковорідки дадуть скоринку, яка не дасть стейку віддати сік і висохнути. Якщо стейк товстий, можете взяти його щипцями та ненадовго притиснути боки до поверхні для смаження. Якщо смажите філе міньйон – зробіть це обов'язково.

на сковороде 6.jpg

  • Продовжуйте смажити стейк на сковороді. Скільки жарити до готовності, ми розповідали в окремій статті. Коротко: хочете класичне прожарювання medium – смажте стейк загалом по 2,5 хвилини на кожній стороні. Краще трохи недосмажити: м'ясо дійде до готовності, поки «відпочиватиме» у фользі.
  • Розтопіть шматочок вершкового масла та поливайте ним стейк під час смаження. Масла потрібно небагато – приблизно половина столової ложки. У розтоплену олію можна кинути гілочку розмарину та кілька зубків часнику для аромату. Стейк на сковороді з вершковим маслом добре прожариться, навіть якщо його товщина нерівномірна. Як, наприклад, у тібоуна чи більшості альтернативних стейків.
  • Майже готовий стейк викладіть на фольгу, загорніть та зачекайте 10 хвилин. Стейк повинен «відпочити», щоб тепло рівномірно розподілилося, а сік усередині ввібрався в волокна.

на сковороде 5.jpg

От і все! Ваш соковитий, піджаристий та ароматний стейк готовий. І наступного разу, коли вам скажуть, що в крайньому випадку треба смажити стейк на сковороді, потім у духовці – просто дістаньте свою улюблену сковорідку і… приготуйте «знавцю» хороший рібай від М`ясторії. Нехай узнає правду на смак та попросить добавки :)


«М'ясторія» – мережа магазинів-ресторанів при Миргородському м'ясокомбінаті. Ми просуваємо культуру стейків з 2015 року та залишаємося вірними найвищим стандартам якості в усьому. З «М'ясторією» ви дізнаєтеся все про стейки – від найкращих м'ясних порід до рецептів. Або просто насолодитеся смачним м'ясом, зазирнувши в один із магазинів у Києві.

«М'ясторія» пропонує найкраще м'ясо та інші продукти:

Приходьте в один із магазинів-ресторанів «М'ясторія»

Зробіть замовлення онлайн на нашому сайті: myastoriya.com.ua

Телефонуйте нам та замовляйте м'ясо за номером: (067) 463 63 63

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!