В`ялене м`ясо: готуємо делікатес вдома
Поділитися:

В`ялене м`ясо: готуємо делікатес вдома

В`ялення або холодна сушка — це один із найдавніших способів приготування м`яса. Ще тисячі років тому люди вигадали цю технологію, щоб отримати поживну та високобілкову їжу, яка може зберігатися довгий час. Сьогодні цей продукт перетворився на вишуканий делікатес (на рівні з хамоном і прошуто). Він чудово підходить як закуска чи корисний снек. У цій статті пропонуємо розглянути основні способи та рецепти, як зробити в`ялене м`ясо в домашніх умовах. 

Що потрібно знати перед приготуванням в`яленого м`яса?

стаття_В’ялене_м’ясо_в2.jpg

Приготування в`яленого м`яса — хоч і тривалий, але не складний процес, який вимагає мінімум участі з вашого боку. Впродовж цього періоду м`ясо втрачає вологу, проте зберігає корисні речовини, білки, жири та клітковину. Готовий продукт підходить як для щоденного вживання, так і для перекусу в дорозі чи на природі.

Для в`ялення радимо використовувати нежирні частини яловичини, баранину або курятину. Свинина також підходить, але вона найбільше серед поширених видів м`яса схильна до вмісту мікроорганізмів. Оскільки продукт не проходить термічну обробку, надавайте перевагу виключно якісній продукції від надійних постачальників.

Окремо зауважимо про спеції: їх додають не лише для смаку, але й задля збільшення термінів зберігання та перешкоджання розмноженню бактерій (коріандр, перець чилі тощо). Радимо також використовувати нітритну сіль, щоб запобігти утворенню шкідливих мікроорганізмів. Ви можете додати нітритну сіль до звичайної або використовувати лише її.

Домашні рецепти в`яленого м`яса

стаття_В’ялене_м’ясо_в3.jpg

В`ялена вирізка з яловичини

Інгредієнти:

  • яловича вирізка — 1 кг;
  • сіль — 3 ст. л;
  • розмарин — 1 гілка;
  • часник — 1 голівка;
  • коріандр — 2 ч. л;
  • суха гірчиця — 2 ч. л;
  • суміш перців — 1 ч. л.

Яловичину промийте та повністю висушіть. Натріть яловичину сіллю так, щоб вона рівномірно покрила вирізку. Перекладіть її у пластиковий контейнер, накрийте та залиште в холодильнику на 3 дні. Після цього періоду злийте сік, який виділився з м`яса. Часник очистіть та подрібніть, змішайте з іншими спеціями та натріть отриманою сумішшю м`ясо. Загорніть його у кілька шарів марлі або тонкої тканини, зав`яжіть на кінцях ниткою та підвісьте у темному, добре вентильованому приміщенні на 4 дні. Після цього зніміть нитки та тканину, наріжте на тонкі шматочки та смакуйте.

В`ялене куряче філе: простий рецепт

Інгредієнти:

  • куряче філе — 2 шт.;
  • сіль —  5-6 ст. л;
  • паприка —  1 ст. л;
  • суміш перців — 1 ч. л;
  • перець чилі — до смаку;
  • спеції (хмелі-сунелі, карі та ін.) — до смаку.

Курку промити, очистити від жиру, плівки, відрізати мале філе, воно нам не знадобиться. На дно контейнера викласти половину солі, на неї покласти філе й засипати зверху сіллю, яка залишилася. Поставити в холодильник на 12 годин. Після цього дістати філе, промити під проточною водою та залишити в холодній воді ще на 3-4 години (періодично замінюючи воду). Потім курятину натерти сумішшю усіх спецій й перекласти в холодильник ще на 12 годин. Останнім етапом стає безпосередньо в`ялення: обгорніть філе марлею та за допомогою нитки підвісьте в прохолодному приміщенні на 2-3 дні.

В`ялена свинина вологим способом

Інгредієнти:

  • свинина — 1,5 кг;
  • вода — 1,5 л;
  • лавровий лист — 2-3 шт.;
  • перець горошком — 5-6 шт.;
  • сіль — 2 ст. л;
  • спеції — до смаку.

Свинину помити та зачистити. Воду закип`ятити, додати сіль, лавровий лист та перець горошком, вимкнути та залишити охолонути. До отриманого розсолу занурити свинину, попередньо розрізану на кілька довгих, але тонких шматочків. Залишити в холодильнику на 2 дні. Після цього злити воду, м`ясо висушити паперовими рушниками та натерти спеціями. Загортаємо свинину в марлю, обв`язуємо ниткою й підвішуємо на 2-4 дні залежно від того, яке м`ясо полюбляєте.

Яке м`ясо найкраще підходить для в`ялення?

стаття_В’ялене_м’ясо_в1.jpg

Для в`ялення вам знадобиться найсвіжіше м`ясо. Обов`язково зверніть увагу на його колір, пружність та запах. В асортименті «М`ясторії» ви завжди знайдете відбірне та якісне м`ясо будь-якого виду:

Обирайте товари на сайті, в мобільному застосунку чи чат-боті, щоб ми доставили замовлення до вашого порогу. Також запрошуємо завітати до найближчої «М`ясторії» та обрати м`ясну продукцію для своїх кулінарних шедеврів. Якщо ви сумніваєтеся, що обрати на вечерю або як смачно приготувати м`ясо, ми з радістю підкажемо найкращий варіант саме для вас.

Статті та рецепти

  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.