Солянка: збірка смаку
Поділитися:

Солянка: збірка смаку

Що може бути зручнішим, ніж суп, який можна зібрати за принципом конструктора? Солянка не має класичного рецепта, проте у цьому її плюс: кожен може приготувати цю страву собі до смаку.

Ми пропонуємо поринути в подорож одним із найсмачніших супів, щоб переконатися у двох речах: солянка — це автентична українська страва й приготувати її смачно надзвичайно просто. Занурюйтеся, надихайтеся і готуйте в задоволення.

Солянка: знайома, але завжди нова

солянка_2.jpg

Зараз саме час відновити справедливість і повернути солянку додому, адже її витоки сягають ще часів Київської Русі. Вже тоді мав популярність м`ясний суп приготований із інгредієнтів, що були під рукою

У давнину страву готували і з м`ясом, і з рибою, субпродуктами, приправляючи їх свіжими й квашеними овочами, розсолом, грибами й зеленню. Це дозволяло не лише використати залишки продуктів, але й отримати наваристу і поживну страву.

Звичайно, тоді й не чули про такі продукти як оливки, каперси чи лимон. Але сьогодні без них складно уявити жодну солянку. Також до неї часто додають копченості, ковбасу, м`ясне асорті. Єдина вимога, яку бажано дотримуватися, це мінімум спецій. По-перше, солоні огірки й копчене м`ясо містять сіль, яку віддадуть страві. По-друге, інгредієнти солянки мають власний насичений смак, який не варто перебивати додатковими прянощами.

Завдяки широкому вибору складових страву можна зробити більше насиченою, дієтичною, поживною чи гострою. Обирайте рецепт до смаку та насолоджуйтеся!

Рецепти домашньої солянки

солянка_3.jpg

Збірна солянка з 4 видами м`яса

Інгредієнти:

  • яловичина — 400 г;
  • ковбаса — 100 г;
  • копчена курятина — 100 г;
  • шинка — 100 г;
  • вода — 3 л;
  • огірки солоні — 150 г;
  • оливки без кістки — 100 г;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • томатна паста — 2 ст. л;
  • зелень — 1 пучок;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • перець горошком — до смаку;
  • сіль, перець, спеції — до смаку;
  • олія — для смаження.

Спочатку поставте відварюватися м`ясо. Додайте в каструлю з холодною водою яловичину, одну цибулину, лавровий лист та перець горошком. Відварюйте 1,5-2 години до готовності яловичини. Після цього м`ясо дістаньте і залиште охолоджуватися, а бульйон процідіть.

На пательні з рослинною олією обсмажуйте подрібнену цибулю до золотистості, потім додайте до неї натерту моркву і готуйте ще 5 хв. У цей час натріть на крупній терці огірки, очищені від шкірки та додайте їх на пательню, тушкуйте ще 5-7 хв. Завершальним етапом доповніть інгредієнти томатною пастою і спеціями, закрийте кришкою і готуйте ще кілька хвилин. Після цього можна перекласти засмажку до бульйону і поставити його на повільний вогонь на 10 хв після закипання.

Яловичину, ковбасу, шинку та копченості наріжте однаковим кубиком, додаємо в бульйон і готуємо ще 5 хв. На цьому етапі залишилося перекласти в каструлю оливки, рублену зелень й доповнити суп лимоном. В іншому варіанті ви можете покласти лимон, оливки  та сметану порційно відразу в тарілку. Залиште суп під кришкою настоятися протягом 15-30 хв.

Солянка з копченими ребрами та картоплею

Інгредієнти:

  • копчені ребра — 300 г;
  • свинина — 400 г;
  • ковбаса копчена — 200 г;
  • мисливські ковбаски — 200 г;
  • солоні огірки — 300 г;
  • розсіл — 1 склянка;
  • цибуля — 1 шт.;
  • томатна паста — 3 ст. л;
  • часник — 2 зубчики;
  • оливки без кісточки — 1 банка;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • сметана — до смаку;
  • олія — для смаження;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • вода — 3 л;
  • спеції — до смаку.

Поставте воду на вогонь, коли вона закипить, додайте свинину (попередньо промийте й очистіть від плівок) та копчені свинячі реберця. Дозвольте бульйону знову закипіти, зберіть піну і додайте лавровий лист та перець горошком. Готуйте 1,5-2 години на слабкому вогні.

Цибулю очистіть та наріжте зручним способом. Обсмажте її на рослинній олії до легкої золотистості разом з подрібненим часником. Після цього додайте на пательню нарізані ковбаси, а також солоні огірки (не забудьте очистити їх від шкірки). Тушкуйте все разом 5 хв, після цього додайте томатну пасту, готуйте ще стільки ж. За бажанням можна приправити інгредієнти спеціями до смаку.

Коли свинина буде готова, вийміть її з бульйону, наріжте кубиком і відправте назад разом із томатною заправкою. Розсіл кімнатної температури також додайте до інших інгредієнтів. Готуйте солянку ще 15 хв. Обов`язково залиште солянку настоятися після приготування мінімум на 15 хв.

Для подачі солянку розкладіть у тарілки, у кожну додайте кілька оливок, шматочок лимона та ложку сметани. 

З яким м`ясом готувати солянку?

грудинка свиняча.jpg

Зазвичай солянка поєднує два види м`яса. Охолоджену свинину чи яловичину, з якою готують смачний бульйон. Ви можете обрати будь-яку частину: грудинку, ребра стегно та інші. Насиченості бульйону можуть додати також кісточки, тому якщо ви маєте шматок м`яса на кістці, у жодному разі не видаляйте її перед приготуванням. Обов`язково обирайте якісне та свіже м`ясо, щоб ваші страви виходили смачними та корисними.

Інший інгредієнт, без якого готувати солянку справжні злочин, це копченості. Тут можна обрати те, що полюбляєте більше: копчену курятину, ароматну свинячу грудинку, підкопчені ковбаси, реберця та інше. В ідеалі кількість м`ясних інгредієнтів має бути не меншою, ніж 4. 

Обирайте м`ясні інгредієнти, щоб приготувати найсмачнішу солянку вдома. Впевнені, ви знайдете ідеальний рецепт та закохаєтеся в цю страву знову!

Статті та рецепти

  • Курячі стріпси: готуємо хрумку курочку
    Відомий фастфуд стане чудовим варіантом для зустрічі з друзями чи сімейного перегляду фільму. Стріпси можна куштувати як самостійну страву, доповнивши соусами та гарніром, чи приготувати з ними сендвічі, бургери, салати й інші страви. Обирайте рецепт до смаку й отримайте приємні емоції від приготування домашніх стріпсів.
  • ЄВРО-2024 з «М`ясторія»!
    Спеціально до чемпіонату Європи з футболу «М`ясторія» підготувала смачні та вигідні пропозиції, які зроблять перегляд ще незабутнішим. Відчуйте емоції Євро-2024 разом з «Мʼясторія»!
  • Шинка: страва до святкового столу
    Кожен знає: якщо свято — то м`ясо, якщо м`ясо — то шинка. Дотримуємося смачних традицій та пропонуємо приготувати соковиту шинку за найсмачнішими рецептами від «М`ясторія». Ця страва стане не лише окрасою столу до особливих подій, але й смачним варіантом щоденної м`ясної страви.