Манти: делікатес із Азії своїми руками
Поділитися:

Манти: делікатес із Азії своїми руками

Приготувати манти вдома — нічим не складніше, аніж класичні пельмені й вареники. Проте вони стануть чудовим способом урізноманітнити ваш стіл та порадувати близьких смачною м`ясною стравою, родом із Центральної Азії.

Манти — це близькі родичі китайських дімсамів, грузинських хінкалів і корейських пиріжків пян-се. Головна відмінність, яка вирізняє їх з-поміж інших, це тонке тісто, м`ясна начинка та приготування у традиційному приладді — пароварці величезних розмірів.

Батьківщиною мант вважають декілька країн: Таджикистан, Узбекистан, Туреччину і навіть Корею. Загалом правом похвалитися мантами як національною стравою можуть ледь не всі країни Центральної Азії. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші варіанти, які із задоволенням готують у всьому світі.

Історія мантів: довгий шлях до популярності

манті-02.jpg

З тюркської мови слово «манти» звучить як «мантьоу» і перекладається досить специфічно («голова варвара»). За однією з легенд, один полководець був змушений принести в жертву богам 50 воїнів. Але кмітливість чоловіка дозволила врятувати життя: він наказав загорнути фарш у прісне тісто і кинути в річку. Боги (ще ті гурмани) оцінили інновацію й прийняли такий дар. Вигадка чи ні, але ми й досі вдячні тому, хто вигадав манти й подарував їх світові.

Про шалену популярність страви свідчить і те, що для неї змайстрували спеціальний пристрій — манти-каскан, або казан, який готує манти на пару. Зазвичай вона має кілька «поверхів», щоб можна було приготувати обід на всю сім`ю.

На Сході манти вважають однією із найрозповсюдженіших страв. Їх подають на святковий стіл, зустрічають ними гостей, а також смакують щодня в колі родини. Кожна країна має власні особливості та секрети приготування мант. Пропонуємо швидше перейти до наступного розділу, щоб дізнатися найцікавіші з них.

Рецепти мант: готуємо вдома

манті-03.jpg

Манти по-узбецьки

Для тіста:

  • борошно — 800 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • вода — 1 склянка;
  • сіль — 1,5 ч. л.

Для начинки:

Спершу приготуємо тісто. У склянці води розчиніть сіль. Потім до борошна налийте отриманий розчин і додайте яйце, ретельно перемішайте й вимішуйте руками до однорідної консистенції. Розкачайте еластичне тісто до товщини 2 мм, виріжте кружечки діаметром 10 см.

Для начинки наріжте м`ясо (м`ясорубку краще не використовувати), до нього додайте подрібнену цибулю, нарізаний курдючний жир та спеції, перемішайте. На кожен кружечок тіста вам знадобиться приблизно 2 ч. л начинки. 

Щоб зробити традиційні узбецькі манти, візьміть два протилежні кінчики тіста і склейте їх між собою так, щоб один накладався на інший. Потім візьміть один із двох інших кінців тіста, краєм притисніть його до центру, а два «вушка», які виникнуть, склейте між собою. Те ж саме зробіть і з іншим краєм нашого кола.

Манти злегка змажте рослинною олією та викладіть на форму для приготування. Ви можете використовувати пароварку, мультиварку або зробити «парову баню». Готуйте манти протягом 45 хв.

Узбецькі манти подають з оцтом, цибулею та приправляють свіжомеленим чорним перцем.

Манти по-казахськи з гарбузом

Для тіста:

Для начинки:

  • фарш — 300 г;
  • гарбуз — 150-200 г;
  • цибуля — 1-2 шт.;
  • вода — 50 мл;
  • спеції — до смаку.

Усі інгредієнти для тіста поєднайте. Традиційно для вимішування не використовують додаткові інструменти, а роблять це вручну. Процес займе від 5 до 10 хв. У результаті ви отримаєте пружне та еластичне тісто. Загорніть його у харчову плівку та відкладіть на 30 хв.

Для начинки використайте яловичий, свинячий або мікс фаршів. Гарбуз помийте, очистіть від шкірки та поріжте дрібним кубиком, цибулю подрібніть. Поєднайте фарш з овочами, спеціями та водою для додаткової соковитості. Ретельно перемішайте.

Тісто тонко розкачайте й поділіть на однакові квадрати розміром 6-7 см. Всередину кожного квадрата покладіть столову ложку начинки. Зліпіть краї тіста з чотирьох кутів до центру. «Вушки» скріпіть по двоє між собою.

Змажте манти рослинною олією з усіх сторін, викладіть на форму для приготування (манти не повинні торкатися один до одного) та готуйте на пару протягом 40-45 хв. Відразу подавайте страву до столу. За бажанням манти можна доповнити гострим соусом.

Манти по-турецьки

Для тіста:

  • борошно — 300 г;
  • вода — 150 мл;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль — дрібка.

Для начинки:

Для соусу:

  • густий йогурт без домішок — 400 г;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • сіль — до смаку.

Пряна олія:

Тісто замішуємо стандартним способом вручну. Загортаємо в харчову плівку та залишаємо відпочити на 20-30 хв. Для фаршу також поєднуємо усі інгредієнти (фарш, подрібнену цибулю та спеції), відкладаємо до холодильника на 15 хв.

Протягом цього часу підготуємо соуси. Для першого нам знадобиться густий йогурт будь-якої жирності, до нього додаємо подрібнений часник і сіль, перемішуємо. Для другого  поєднуємо олію, часник та прянощі (за бажанням можете додати паприку, чорний мелений перець, пластівці червоного перцю, сушену гірчицю та інші).

Турецькі манти вирізняються від інших видів своїм мініатюрним розміром та кропіткою підготовкою. Тому тісто розкачайте товщиною 1-2 мм і поріжте на квадратики 3*3 см. Всередину покладіть трохи начинки і мокрими пальцями закріпіть протилежні краї тіста у центрі.

Готуйте манти на пару протягом 10 хв. В іншому варіанті можете відварити їх, як пельмені. Подавайте з йогуртовим соусом та пряною олією.

Придбати м`ясо для мант

яловичина.jpg

Манти у класичному варіанті готують із рубленого м`яса баранини чи яловичини. Для страви чудово підійдуть більш жирні частини. Також ви можете доповнити м`ясо салом або курдючним жиром, щоб начинка вийшла більш соковитою.

У простішому варіанті ви можете використати улюблений вид фаршу: яловичина, баранина, свинина, мікс або навіть птиця. Обирайте необхідні товари для домашніх кулінарних шедеврів, а «М`ясторія» привезе їх до вашого порогу в Києві чи відправить поштою до найближчого відділення.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!