Чебуреки: традиційний кримськотатарський рецепт
Поділитися:

Чебуреки: традиційний кримськотатарський рецепт

Чебуреки (або в перекладі з кримськотатарської просто «пиріжки з м`ясом») це страва абсолютно неординарна. З одного боку, її вважають поширеним фастфудом, а з іншого — готують навіть у вишуканих ресторанах і бережуть як унікальну кулінарну традицію.

Приготувати чебуреки вдома зовсім не складно. А от приготувати їх правильно, так щоб вони мали тоненьке хрумке тісто і соковиту начинку, вам допоможе рецепт від «М`ясторія».  

Чебуреки — перший фастфуд

чебурек-01.jpg

Шлях розповсюдження чебуреків простягається від Далекого Сходу і аж до берегів українського Чорного моря, прямісінько дорогами монголо-татарських завойовників. Хоч точних історичних даних про походження чебуреків не зафіксовано, але сьогодні цю версію вважають найбільш вірогідною. 

У походах татари не мали багато кухонного приладдя. Замість пательні використовували металеві щити, які клали на багаття. На них готували багато страв, але одна, яка збереглася майже в автентичному стані й зазнала найменше змін — це чебуреки. 

Рецепт чебуреків має невеликі локальні видозміни. У різних країнах їх готують з місцевих продуктів: баранина, яловичина, сир, рідше птиця і свинина. Також існує більш «дієтичний варіант», який готують без використання олії. Такі чебуреки називають янтиками.

Звичайно, ви маєте право куштувати чебуреки тоді, коли вам цього заманеться. Але традиційно їх подають гостям відразу після їхнього приходу, як невелику закуску перед основним прийомом їжі. Їх подають з чорним чаєм із молоком або іншими напоями. Це чудова традиція, якою ви можете здивувати і своїх знайомих.

Чебуреки «тверді» й «м`які» 

Зазвичай ми звикли бачити і куштувати м`які чебуреки. Їх виготовляють із тонкого тіста, яке швидко просочується м`ясним соком. Їх зручно скласти або згорнути і таким чином споживати. Такі чебуреки зазвичай їдять швидко, на ходу або стоячи, спілкуючись у компанії або з метою похапцем перекусити. Важлива деталь: м`які чебуреки традиційно їдять руками. Можна в рукавичках, але ніколи — столовим приладдям.

Є й інші чебуреки, які в Україні трапляються рідше. Вони готуються з товстішого тіста, внаслідок чого страва добре тримає свою форму. Тверді чебуреки подають на тарілці до застілля. Їх вживають виключно за допомогою виделки й ножа, не поспішаючи  і насолоджуючись кожним шматочком.

Тут варто зауважити, що як і у випадку з чорним та білим, існує безліч проміжних варіантів. Кожен майстер в кулінарній сфері буде мати власний рецепт: успадкований від рідних, знайдений у традиційних чебуречних десь у спальному районі Бахчисараю або вдосконалений власним баченням. 

Ми ж пропонуємо вам приготувати той самий традиційних кримський чебурек, який не лише несе в собі частину культури, а й стануть смачним доповненням до будь-якого столу. 

Рецепти класичних кримських чебуреків

чебурек-02.jpg

Інгредієнти:

  • борошно — 600 г;
  • вода — 300 мл;
  • рослинна олія — 1 ст. л;
  • сіль — дрібка;
  • фарш (баранина, яловичина чи свинина) — 400 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • вода холодна — 5 ст. л;
  • сіль та перець — до смаку.

Приготувати тісто для чебуреків надзвичайно просто, адже воно не містить дріжджів, а тому не потребує сходження. Спершу потрібно нагріти воду до 38-40 градусів, вона не повинна бути гарячою. Розчиніть у 250 мл води сіль та додайте рослинну олію, перемішайте. В окремій ємності підготуйте просіяне борошно і зробіть в ньому заглиблення. Налийте відразу всю воду до борошна і поєднайте інгредієнти: спочатку повільно вмішуючи виделкою, а потім обминаючи руками. Коли тісто стане еластичним і однорідним, загорніть його в харчову плівку і залишити відпочити на 30 хвилин.

Для начинки візьміть фарш (краще використовувати жирніші частини). Надавайте перевагу фаршу, який не був попередньо замороженим, щоб страва вийшла соковитою. Цибулю очистіть, поріжте дрібним кубиком і додайте до фаршу. Потім приправте мінімальною кількістю спецій та налийте 5 ст. ложок води. Ретельно перемішайте.

Тісто дістаньте з ємності, ще раз обімніть його руками й сформуйте продовгувату «ковбаску». Розріжте її на рівні частини, кожну з який тонко розкачайте. Кружальця можуть бути в діаметрі від 10 (тоді отримаєте так звані мінічебуреки) до 30 і більше сантиметрів. Правильного розміру не існує, тому ви можете відштовхуватися від власної фантазії та розміру пательні. 

На половину кожного кружечка покладіть приблизно 1 ст. л начинки (кількість буде залежати від розміру чебурека) й тонко розподіліть, щоб начинка не доходила до краю на кілька сантиметрів. Іншою половиною тіста накрийте начинку, а краї притисніть виделкою.

У глибоку пательню додайте багато рослинної олії та гарно розігрійте. Покладіть кілька чебуреків на вогонь і готуйте в середньому 2 хв з кожного боку. Олія має повністю покривати чебуреки під час приготування. Відразу подавайте чебуреки до столу, поки вони ще гарячі. 

Яке м`ясо обрати для чебуреків?

фарш мясторія.jpg

Є декілька важливих правил, що стосуються фаршу для чебуреків:

  1. фарш має бути свіжим, не розмороженим;
  2. щоб чебуреки вийшли соковитими, краще обрати фарш із жирніших частин м`яса або додатково вмісити в нього трохи сала або ж курдючного жиру;
  3. справжні кримськотатарські чебуреки готують з баранини або яловичини, але ви можете адаптувати рецепт під себе і використати улюблений вид м`яса.

У «М`ясторія» фарш готують виключно після отримання вашого замовлення, тому ви кожного разу отримуєте найсвіжіший фарш із свіжого та якісного м`яса.

Обирайте фарш із витриманої яловичини чи преміальної яловичини Абердин-Ангус, телятини, свинини, асорті, філе курки, філе індички чи кролика. Ми доставимо фарш Києвом та Київською областю чи підготуємо ваше замовлення для самовивозу. 

Товари

165
0.5
113
0.5
123
0.5
178
0.5
328
0.5

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!