Борщ: гастрономічне ДНК українців
Поділитися:

Борщ: гастрономічне ДНК українців

Борщ — це унікальна кулінарна подія в історії України. Він не лише об`єднав кухню різних регіонів країни, а й став її справжньою візитівкою у світі. Борщ доводить, що наша культура багата й різноманітна на кожному своєму рівні, а ще вона  — самобутня. Тому ми з впевненістю кажемо, що борщ наш і готуємо його до найбільших свят, на щоденний обід і для найтепліших зустрічей.

Борщ став однією з найрозповсюдженіших і одночасно найскладніших страв. Кожна сім`я має власний, часто багаторічний, рецепт тієї самої культової страви. Хтось полюбляє борщ з квасолею, хтось готує з чорносливом та копченостями, хтось не уявляє страву без грибів, квашених яблук, в`ялених слив чи солоних огірків. 

Універсального рецепта борщу не існує і кожен варіант приготування правильний. Тому «М`ясторія» підготувала для вас загальні правила та класичний рецепт, який ви можете відтворити або збагатити його власною кулінарною фантазією чи традиціями.

Що потрібно знати про борщ?

Борщ-02.jpg

У кожну другу суботу вересня в Україні відзначають найсмачніше свято року — День борщу. У багатьох містах країни проходять фестивалі, ярмарки та дегустації. А з 2022 року борщ внесено до нематеріальних пам`яток культурної спадщини ЮНЕСКО. Проте така увага до борщу не сучасна мода, а продовження багатовікових традицій.

Борщ протягом століть мав не лише гастрономічну, але й сакральну функцію. Його готували на найбільші свята: Великдень, Різдво, Святвечір, а також весілля, хрестини та для зустрічі дорогих гостей. 

Значення борщу в українському суспільстві таке велике, що за вартістю його інгредієнтів навіть почали вимірювати інфляцію (так званий індекс борщу). А тому уміння готувати борщ, це не тільки корисна навичка, а й продовження культурних традицій наших предків.

Як приготувати смачний борщ?

Борщ-03.jpg

Без чого не можна уявити справжній український борщ, так це м`ясо. У традиційному варіанті для страви використовують яловичу грудинку, бажано на кістці. Річ у тім, що кістка надає бульйону додаткового смаку та аромату. Але ви також можете використати свинину, ребра та курятину. До свого смаку обирайте між пісними частинами (лопатка, стегно) та більш жирними. На 1 л води вам знадобиться в середньому 200-250 г м`яса.

Щоб зробити борщ більш дієтичним, ви можете зменшити кількість жиру кількома способами: злити перший бульйон, прибрати зайвий жир паперовими рушниками чи кинути у воду кубики льоду, а тоді зібрати краплі жиру на поверхні. Крім того, можна використати овочевий бульйон, приготований окремо, а додати до нього уже відварене й нарізане порційними шматочками м`ясо.

Борщ це та страва, яка не любить поспіху. Що довше ви будете готувати бульйон, то смачнішим вийде результат. Відварюйте м`ясо на найменшому вогні, щоб вода ледь кипіла. Бульйон на кістках варто готувати 5-6 годин, щоб інгредієнти віддали максимум свого смаку.

Для додаткового аромату в бульйон додають овочі (цибулю та моркву). Маленький секрет: смак борщу вийде значно насиченішим, якщо цілі овочі попередньо обсмажити на сухій пательні до характерного чорного кольору.

Червоно-фіолетовий колір борщ отримав завдяки заправці з буряка. Щоб овоч не втратив своєї яскравості, під час обсмажування додайте до нього трохи лимонного соку чи оцту. 

Готовий борщ обов`язково має настоятися мінімум на 30 хвилин. Це, мабуть, ледь не єдина страва, яка на другий день стає смачнішою, ніж «з-під ножа». Тому розрахуйте час на приготування так, щоб страва встигла відпочити.

Класичний борщ з м`ясом: рецепт

Борщ-04.jpg

Інгредієнти:

  • яловичина, телятина чи свинина — 800 г;
  • картопля — 4-5 шт.;
  • капуста — 400 г;
  • цибуля — 3 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • буряк — 2 шт.;
  • томатна паста — 3 ст. л;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • часник — 3-4 зубчики;
  • рослинна олія — для смаження;
  • зелень — 1 пучок;
  • сіль, цукор, перець, спеції — до смаку.

М`ясо покладіть у холодну воду та поставте на сильний вогонь. Попередньо м`ясо можна обсмажити, так страва вийде ще смачнішою, а м`ясо соковитішим. Доведіть його до кипіння та зніміть піну. Впродовж цього часу очистіть одну цибулину та морквину, розріжте навпіл та обсмажте без олії до легкої обвугленості. Додайте овочі до бульйону разом з лавровим листом та перцем горошком. Відварюйте до готовності м`яса, але не менше 1 години. 

Для заправки на рослинній олії обсмажте дві цибулини, обсмажені кубиком, до них додайте моркву (натерту на крупній терці або нарізану тонкою соломкою), а потім натертий чи так само нарізаний буряк. Додайте томатну пасту (її можна замінити натертими томатами), сік половини лимона, цукор та спеції (чорний перець, паприка, сухий часник) до смаку. Наприкінці налийте кілька ложок бульйону та залиште тушитися протягом 10 хвилин.

Капусту дрібно нашинкуйте. Картоплю очистіть та наріжте середнім кубиком. Витягніть овочі (вони більше не знадобляться) та м`ясо з бульйону, залиште його охолоджуватися. Натомість перекладіть до каструлі картоплю й варіть 20 хв. Потім додайте капусту та варіть ще 15 хв. М`ясо наріжте кубиком, поверніть його до каструлі разом із заправкою. Варіть ще кілька хвилин. Наприкінці додайте спеції, подрібнений часник та рублену зелень.

Що можна додати ще:

  • до заправки, разом з цибулею, морквою та буряком можна додати болгарський перець;
  • білі сушені гриби додадуть страві затишку та неймовірного аромату, просто залийте 100 г грибів водою та додайте разом із заправкою;
  • квасоля: 1 склянку попередньо замочіть водою та додайте перед картоплею.

Борщ від «М`ясторія»

грудинка свиняча.jpg

Для тих, хто бажає скуштувати наваристий домашній борщ, але не хоче витрачати години на його приготування, «М`ясторія» підготувала для вас готове рішення.

Замовляйте борщ із ресторанного меню у закладі або на доставку. Фірмовий рецепт від бренд-шефа «М`ясторія» перетворить звичайну страву на вибух смакових вражень. 

Для домашнього приготування обирайте відбірне м`ясо, у нашому каталозі ви знайдете мармурову яловичину та яловичину Абердин, дієтичну телятину, якісну свинину, кролика та птицю. Замовляйте товари на сайті, щоб ми доставили їх до вашого порогу уже найближчим часом.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!