Жульєн: ідея французької закуски
Поділитися:

Жульєн: ідея французької закуски

Що-що, а у кулінарному мистецтві французам вдалося досягнути вершин. Оди любові можна складати десяткам, якщо не сотням французьких страв. Але сьогодні будемо говорити про жульєн.

Впевнені, ви неодноразово куштували відому гарячу закуску з курятиною і грибами у вершковому соусі. У цій статті ми розберемо не лише секрет, як приготувати французький жульєн і які є його види, а й поділимося його історією. Бажаємо приємної гастрономічної мандрівки!

Що таке жульєн і з чим його їдять?

Жульєн-02.jpg

Словом «жульєн» довгий час називали спосіб нарізки овочів тонкими кільцями чи соломкою. Прискіпливі французи вважали, що так не лише збільшується краса подачі, але й зберігається більше користі від продуктів. Пізніше цей термін почали використовувати і для страв, де застосовували таку нарізку інгредієнтів. 

До нас дійшов один із найпопулярніших рецептів жульєну: з куркою та грибами, які спершу обсмажують на пательні, тоді заливають вершковим соусом, посипають сиром і запікають до готовності. Проте видів жульєну значно більше. Часто готують вегетаріанський варіант без курки, вершки замінюють сметаною й експериментують з видами грибів.

Єдине, що залишається незмінним у кожному випадку — це спосіб приготування. А подачу ви можете обирати на свій смак. Готуйте і подавайте у традиційному посуді-кокотницях на французький манір, запікайте у звичайній жаростійкій формі, горщиках або використовуйте жульєн як начинку для тарталеток, булочок чи млинців. На результат це не вплине, а лише додасть страві оригінальності!

Секрети приготування правильного жульєну

Жульєн — нескладна у приготуванні страва, проте, як і з будь-якою іншою, потрібно знати кілька важливих деталей.

По-перше, важлива якість інгредієнтів і тут не може бути компромісів. Курятину можете обрати фермерську або домашню, проте важливо, щоб вона була свіжою та не заморожувалася попередньо. Сир повинен добре плавитися. З цією метою можете звернути увагу на емменталь, грюєр, гауду або звичайну моцарелу.

Для соусу обов`язково підготувати вершки або сметану з високою жирністю, інакше соус може звернутися. Не варто робити соус занадто густим, оскільки він втратить частину рідини в процесі запікання.

Ну, і останнє, що потрібно пам`ятати, це розмір форми для запікання. Потрібно розрахувати так, щоб форма не була наповнена доверху, адже соус буде кипіти й може вийти за межі тари.

Три домашні рецепти жульєну

Жульєн-03.jpg

Жульєн з куркою та грибами

Інгредієнти:

Спочатку очистіть та поріжте цибулю напівкільцями. Печериці добре помийте та очистіть від залишків землі, якщо гриби свіжі, чистити їх не потрібно. Наріжте гриби тонкими слайсами. Курятину також промийте, обріжте зайвий жир та плівки, подрібніть кубиком середнього розміру.

На розігріту пательню додайте вершкове масло і обсмажте на ньому куряче філе до золотистої скоринки, потім додайте цибулю та смажте ще кілька хвилин. Після цього додайте на пательню печериці і готуйте до золотистості. Приправте спеціями (суміш перців, сушений часник, паприка, італійські трави та інші) та залийте жирними вершками. Залиште протушкуватися протягом 5-10 хвилин.

Потім викладіть усі інгредієнти у форму для запікання, зверху щедро вкрийте натертим сиром і запікайте за температури 200 градусів протягом 20 хвилин.

Жульєн з грибами та сметаною

Інгредієнти:

  • гриби (лисички, білі або печериці) — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • сметана — 200 мл;
  • сир — 150 г;
  • олія рослинна — для смаження;
  • спеції — до смаку;
  • зелень — для подачі.

Цибулю очистіть та подрібніть, обсмажте на рослинній олії до золотистості. Зручним способом очистіть та подрібніть гриби. Додайте їх на пательню з цибулею та смажте до готовності. Важливо, щоб вся рідина випарувалася. Увага: якщо ви використовуєте лісові гриби, попередньо відваріть їх протягом 30 хвилин. 

Потім додайте на пательню кілька зубчиків часнику, пропущених через прес, приправте і залийте жирною сметаною, готуйте ще кілька хвилин. Ретельно перемішайте і перекладіть у форму для приготування. Викладіть зверху сир, який добре плавиться, і запікайте 15 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів.

Жульєн в тарталетках

Інгредієнти:

  • тарталетки — 15-20 шт.;
  • куряче філе — 1 шт.;
  • печериці — 400 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • твердий сир — 100 г;
  • вершки — 100 мл;
  • борошно — 1 ч. л;
  • спеції — до смаку.

Спочатку промийте, ретельно висушіть та наріжте дрібними шматочками філе. Цибулю та печериці очистіть та подрібніть. Обсмажте на рослинній олії цибулю, потім додайте до неї філе і гриби. Смажте до готовності. В кінці процесу приправте улюбленими спеціями. Залийте все вершками і залиште тушкуватися на 10 хвилин. Потім насипте чайну ложку борошна і дозвольте соусу загуснути. 

Розкладіть жульєн у тарталетки, зверху на кожну тарталетку покладіть трохи натертого сиру. Запікайте 5-10 хвилин, доки сир повністю не розтане і відразу подавайте до столу.

Придбати інгредієнти для жульєну

філе куряче.jpg

Придбати відбірну курятину ви завжди можете у «М`ясторія». Для ваших кулінарних фантазій ми підготували фермерську та домашню курку, з якою ваші страви завжди будуть смакувати неперевершено. 

Вам залишається обрати зручний спосіб отримання замовлення:

  • самовивіз із одного з наших фірмових магазинів-ресторанів;
  • кур`єрська доставка Києвом та областю;
  • доставка поштою у спеціальному пакуванні.

Найкраще — на відстані одного кліку! Обирайте, замовляйте, смакуйте!

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!