Справжній суперфуд: як приготувати яловичу печінку
Поділитися:

Справжній суперфуд: як приготувати яловичу печінку

Яловича печінка є одним з найцінніших продуктів харчування, який доступний кожному. Вона — джерело корисних елементів для організму. А ще яловича печінка може стати смачним доповненням до вашого столу, якщо уміти її правильно приготувати. 

«М`ясторія» зібрала кілька рецептів та порад, які допоможуть вам приготувати ніжну печінку з яловичини. Завдяки секретам від шефа цю страву оцінить навіть той, хто раніше ніколи не був фанатом печінки!

Чим корисна яловича печінка?

страви-з-печінки_3.jpg

Перш за все, яловича печінка — безцінне джерело заліза. Залізо є необхідним для нормального функціонування організму, особливо для формування гемоглобіну, який забезпечує перенесення кисню до всіх клітин. Недостатність заліза може призвести до анемії, втоми та слабкості. Всього 100 г яловичої печінки заповнює понад 50% від денної потреби організму в залізі.

Крім того, яловича печінка містить велику кількість вітаміну А, який є важливим для здоров`я очей, шкіри та імунної системи. Тому печінку можна назвати секретом молодості та краси. Вітамін А також має антиоксидантні властивості, які допомагають боротися зі стресом та запобігають появі вільних радикалів в організмі. 

Яловича печінка містить велику кількість вітаміну В12, який необхідний для нормального функціонування нервової системи та утворення червоних кров`яних тілець. Завдяки цьому печінка може покращити настрій та стимулювати розумову діяльність.

Дієтологи наполегливо рекомендують додати страви з яловичої печінки у щоденний раціон та споживати продукт хоча б кілька разів на тиждень.

Секрети приготування яловичої печінки

Перш за все, важливо правильно підготувати печінку перед приготуванням. Вона обов`язково повинна бути свіжою і якісною. Вибирайте печінку з насиченим червоним кольором і приємним запахом. 

Після вибору печінки її слід ретельно очистити. Зніміть зовнішню плівку і видаліть всі непотрібні елементи, такі як жовчні протоки. Щоб з легкістю зняти плівку можна використати маленький лайфхак: просто залийте її окропом на 30 секунд і за допомогою ножа відділіть плівку. Потім промийте печінку під холодною водою.

Впевнені, ви неодноразово чули, що печінку необхідно замочувати у молоці або вершках, щоб позбутися гіркоти та специфічного запаху. Проте це правило стосується лише тієї печінки, яка трохи полежала на вітрині. Свіжа яловича печінка не потребує додаткових маніпуляцій, вона вийде однаково матиме ніжний та приємний смак.

Щоб страва вийшла соковитою, важливо не перетримати печінку під час термічної обробки. Спершу обсмажте печінку на сильному вогні до рум`яної скоринки, а потім готуйте ще кілька хвилин.

Яловичу печінку можна подавати на стіл як самостійну страву або використовувати для паштету, як начинку для пирогів, родзинку салатів та складову багатьох інших страв. 

Знання цих секретів приготування допоможуть вам створити неперевершений смаковий досвід і порадувати своїх гостей. Насолоджуйтесь багатим смаком яловичої печінки і її корисними властивостями.

Рецепти з яловичою печінкою

страви-з-печінки_2.jpg

Яловича печінка у сметані

Інгредієнти:

  • яловича печінка — 500 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст. л;
  • сметана — 200 г;
  • сіль, перець, спеції  — до смаку;
  • зелень — 2-3 гілочки.

Почніть з підготовки яловичої печінки. Видаліть зовнішню плівку і непотрібні елементи, такі як жовчні протоки. Промийте печінку під холодною водою і наріжте на невеликі шматочки. На пательні з рослинною олією  обсмажте нарізану напівкільцями цибулю до золотистості. Потім викладіть туди ж шматочки печінки і обсмажуйте до апетитної скоринки з обох боків. Додайте сметану до сковороди і добре перемішайте з печінкою і цибулею. Зменште вогонь і готуйте ще 5-7 хвилин, поки сметана не загусне. Підсоліть і поперчіть страву до смаку. Ретельно перемішайте і дайте страві відпочити протягом кількох хвилин. За бажанням для подачі посипте печінку рубленою зеленню.

Яловича печінка з яблуками й цибулею

Інгредієнти:

  • яловича печінка — 600 г;
  • яблука — 3 шт.;
  • цибуля — 3 шт.;
  • вершкове масло — 2 ст. л;
  • борошно — 3 ст. л;
  • цукор — 1 ст. л;
  • сіль, перець — до смаку.

Печінку підготуйте: очистіть від плівки, видаліть жовчні протоки, ретельно промийте й висушіть паперовими рушниками. Наріжте печінку середніми шматками. Яблука наріжте дольками, а цибулю — тонкими слайсами. Печінку обваляйте у борошні й обсмажте на пательні з  вершковим маслом, приправте спеціями. Потім приберіть з пательні печінку і відразу перекладіть туди яблука й столову ложку цукру. Готуйте на середньому вогні до того моменту, коли вони стануть м`якими й карамелізованими, але ще будуть тримати форму. Після цього приберіть яблука з пательні і на тому ж маслі обсмажте до золотистості цибулю, додайте солі та перцю. Останнім етапом викладіть інгредієнти у форму для запікання такими шарами: яблука, печінка, цибуля. Запікайте 5-7 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів. 

Гарячий салат з яловичою печінкою

Інгредієнти:

  • яловича печінка — 300 г;
  • болгарський перець — 1 шт.;
  • фіолетова цибуля — 1 шт.;
  • мікс салату — 100 г;
  • оливкова олія — 3 ст. л;
  • лимонний сік — 1 ч. л;
  • соєвий соус — 3 ст. л;
  • гірчиця в зернах — 1 ст. л;
  • сіль та перець — до смаку;
  • кунжут — 1 ст. л.

Печінку промийте, очистіть та наріжте тонкими смужками, приправте її сіллю й перцем і обсмажте на рослинній олії до готовності. Перець наріжте тонкими слайсами,  цибулю кільцями. На тарілку викладіть мікс салату або руколу, зверху викладіть цибулю та перець, полийте соусом з олії, гірчиці в зернах та лимонного соку з дрібкою спецій. Потім додайте печінку й посипте кунжутом. Подавайте до столу, поки печінка ще тепла.

Придбати яловичу печінку в Києві та Україні

печінка яловича.jpg

Придбати свіжу, ніжну та якісну яловичу печінку всього за один клік — це не мрія, а звичайна реальність з «М`ясторія». У нашому асортименті ви завжди знайдете інгредієнти для домашніх страв.

«М`ясторія» має власну мережу магазинів-ресторанів, кур`єрську доставку Києвом та областю, а також доставляє охолоджені товари всією Україною. Обирайте зручний спосіб отримання і потіште себе безкомпромісною якістю страв!

Товари

16
0.1

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!