Шурпа: страва, яку оцінить кожен
Поділитися:

Шурпа: страва, яку оцінить кожен

Густий суп, смачний гарнір та бездоганна м`ясна страва — усе це поєдналося в одній страві. Приготувати шурпу можна за принципом конструктора: обираєте, яку страву сьогодні бажаєте більше (перше, основну чи гарнір) і модифікуєте її до власного смаку.

Шурпа стане ідеальним варіантом для зимового обіду чи вечері: гаряча, навариста і поживна страва зігріє та подарує сили на весь день. У цій статті ми зібрали все, щоб допоможе вам приготувати смачну шурпу власноруч.  

Що таке шурпа?

шурпа-02.jpg

Ви могли натрапляти на різні назви цієї страви: шурпа, чорпа, сорпа, шурбо, чорба, шорба та багато інших. Така кількість варіантів свідчить лише про одне: шурпу полюбляють у різних куточках світу, тому й назва зазнає локальних видозмін.

Шурпа, на відміну від лагмана, для прикладу, не має цікавої легенди чи історії створення. Направду кажучи, при її виникнення ми взагалі мало що знаємо. Скоріш за все, страва народилася серед пастухів, яким була потрібна висококалорійна і гаряча їжа, функцію якої чудово виконала шурпа. Пізніше вона стала улюбленою стравою і турецьких султанів, і татарських ханів, і навіть українських козаків. 

До України шурпа потрапила у ті часи, коли козаки були союзниками з кримськими татарами. Коли дві війська зібралися вечеряти, кожен хотів почастувати інших найкращою, найсмачнішою стравою національної кухні. Від українців, безперечно, подали борщ, а татари принесли перший рецепт шурпи. Після того вона поширилася територією країни, а в деяких містечках вважається ледь не традиційною стравою.

У чому особливість шурпи?

В основі страви — великі шматки насиченого м`яса баранини. У сучасних інтерпретаціях баранину можна замінити яловичиною чи свининою, але тоді смак страви буде далеким від традиційного. Також обов`язковими інгредієнтами шурпи є овочі: цибуля, солодкий перець, морква, картопля, цибуля порей та зелень.

Всі інші складові можуть відрізнятися, залежно від місцевих традицій. Дехто додає до страви квас, інші — крупи, сухофрукти, специфічні спеції та інше. Ми підготували для вас традиційний рецепт з інгредієнтами, які знайдуться в кожному холодильнику. Тому хутчіш переходьте до приготування!

Рецепт класичної шурпи

шурпа-03.jpg

Інгредієнти: 

  • м`ясо (баранина, яловичина чи свинина) — 800 г;
  • картопля — 4-5 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • болгарський перець — 2 шт.;
  • томати (можна замінити томатною пастою) — 2-3 шт.;
  • зелень (кінза) — 1 пучок;
  • хмелі-сунелі — до смаку;
  • сіль, перець — до смаку;
  • перець чилі — за бажанням.

Шурпа завжди починається з м`яса. Тому візьміть обраний шматок (краще надавайте перевагу жирнішим частинам) і наріжте крупними шматками. Взагалі, головне правило нарізки інгредієнтів для шурпи — великими шматками. Це стосується і овочів. Але до них повернемося пізніше. Отож, м`ясо заливаємо холодною водою і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння та зніміть всю піну, яка підніметься. Після цього можна злити перший бульйон, але ми радимо залишити його, щоб страва вийшла більш наваристою.

Цибулю й моркву чистимо на ріжемо великими шматками. Додаємо овочі до м`яса, трохи солимо та залишаємо кипіти на повільному вогні майже до готовності м`яса. Важливо, що овочі перед відправкою до бульйона не обсмажують, так вони віддадуть максимум смаку та аромату. Час приготування залежить від обраного виду м`яса, в середньому вам знадобиться 30 хвилин.

Коли пройде вказаний час, додайте крупними шматками картоплю й знову залиште на повільному вогні до готовності картоплі. За 10 хвилин до кінця додайте до каструлі нарізаний болгарський перець та томати (чи 1 ложку томатної пасти). На цьому етапі також важливо приправити страву. Ви можете використовувати лише сіль та перець, але шурпі також будуть пасувати хмелі-сунелі, зіра й перець чилі. Коли страва буде готовою, додайте рублену зелень (кінзу, петрушку чи кріп).

Шурпу прийнято подавати гарячою і вживати «з вогню». У деяких народів полюбляють діставати шматочки м`яса руками, а бульйон випивати. Ви можете обрати зручний для себе спосіб, головна умова — отримувати задоволення.

М`ясо для шурпи: купити в Києві та Україні

яловичина1.jpg

Щоб приготувати шурпу вдома, не потрібно конкретна частина м`яса: це може бути лопатка, грудинка, стегно і навіть ребра. Вид м`яса ви також можете обрати на свій смак. Важливо те, що воно має бути якісним і свіжим. Саме за такої умови шурпа вийде дійсно насиченою, а м`ясо соковитим.

Придбати будь-який вид м`яса можна в одному з магазинів-ресторанів «М`ясторія» або замовити онлайн. Обирайте зручний спосіб для шопінгу: сайт, мобільний застосунок чи чат-бот. 

Охолоджену продукцію ми доставляємо по Києву та області власною кур`єрською доставкою, а по території України відправляємо поштою у спеціальному пакуванні, яке зберігає товари свіжими протягом кількох днів.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!