Простий і безвідмовний рецепт м'яса по-французьки
Звернімося до м'ясної класики — ніжного, соковитого і апетитного м'яса по-французьки. Весь процес займе у вас не більше ніж пів години.
М'ясо по-французьки належить до гратенів — запіканок зі скоринкою. Спочатку страва називалася Veau Orloff і готувалася виключно з телятини, а також картоплі, цибулі та грибів під соусом бешамель. Вперше її приготували паризькі кулінари для графа Орлова, фаворита імператриці Катерини II. До речі, рецепт приготування м'яса по-французьки майже не змінився. Єдине — з нього зникли соус бешамель і гриби (хоча зараз вони щоразу повертаються). До слова, сьогодні варіюється і м'ясна складова.
Спробуйте приготувати вишуканий варіант м'яса по-французьки! Сьогодні ми рекомендуємо забути про майонез, та насолодитися найніжнішою яловичиною під класичним соусом бешамель.
Яловичина під соусом бешамель (варіант м'яса по-французьки в духовці)
Кількість порцій: 4.
Цікаво. Соус бешамель (bechamel) — один з п'яти базових у французькій кухні (поряд з велюте (veloute), еспаньйол (espagnole), голландським (hollandaise) і томатним). Готується з обсмажених у вершковому маслі борошні і вершках. Термічно оброблене в жирі борошно називається ру (рублон). Залежно від ступеня смаження борошна відомі біла, золотиста і червона ру.
Інгредієнти для приготування соковитого і смачного м'яса по-французьки:
- 700 г яловичини (вирізка)
- 150 г твердого сиру
- 2-3 цибулини
- 1 ч.л. оливкової олії
- 4-5 картоплин
- сіль і перець за смаком
Соус бешамель:
- 250 мл вершків (жирність - 22% і вище)
- 200-400 мл бульйону
- 100 г вершкового масла
- 80 г борошна
Покрокове приготування яловичини по-французьки в духовці.
-
Нарізати яловичину поперек волокон на скибочками завтовшки 1 см (близько 60 г). Посолити і поперчити. Обсмажувати в оливковій олії з кожного боку до утворення золотистої скоринки.
-
Змастити жаростійку форму оливковою олією. На дно викласти шар картоплі, нарізаної кружечками, потім — шар м'яса.
-
Приготувати соус бешамель. На пательні, де раніше обсмажували вирізку, розтопити вершкове масло, додати борошно, смажити до золотистого кольору.
-
Додати до 400 мл бульйону порційно. Ретельно перемішати, аби запобігти утворенню грудочок. Уварити наполовину.
-
Додати вершки, уварити ще наполовину, до густоти жирної сметани, постійно помішуючи.
-
Нарізати очищену цибулю кільцями. Обсмажити на пательні до прозорості.
-
Викласти цибулю на м'ясо. Ріпчасту цибулю можна замінити на червону або білу — смак буде більш солодким.
-
Залити яловичину і цибулю соусом бешамель. Зверху посипати тертим сиром. Скільки запікати м'ясо по-французьки? 20 хвилин при температурі 180 ° C до утворення золотистої скоринки.
Вивчаємо, повторюємо — і насолоджуємося неповторним смаком!