Просто і зі смаком: рецепт печені
Поділитися:

Просто і зі смаком: рецепт печені

Свинина, овочі і нічого зайвого. Печенею може називатися практично будь-який вид  м`яса, спершу обсмажений, а потім тушкований до м`якості. Традиційно її готують в горщиках, але ми підготували для вас рецепти, які вийдуть смачними в духовці та в мультиварці.

Приготувати печеню зі свинини чи яловичини просто і смачно, а готовий результат підійде до будь-якого гарніру. Поживна і ніжна м`ясна страва стане чудовим доповненням до вашого щоденного меню.

Як приготувати печеню з м`ясом?

Печеня-02.jpg

Для приготування печені ви можете використати улюблений вид м`яса. Страва буде смакувати з телятини, свинини чи яловичини. Частину м`яса також можете обрати залежно від власних вподобань. Головне, щоб м`ясна частина не мала кісточок та не була занадто жирною.

Обов`язково зверніть увагу на свіжість основного інгредієнта. Краще використовувати охолоджене м`ясо, але якщо під рукою лише заморожена продукція, виділіть достатньо часу для повного розморожування.

На етапі підготовки ретельно очистіть м`ясо від плівок і жиру, щоб печеня вийшла ніжною. Страву можна готувати з цільного шматка м`яса, але ми радимо порізати його на рівномірні частини для рівномірного приготування й зручності.

Перед тушкуванням важливо обсмажити м`ясо на сильному вогні до рум`яної скоринки. Це допоможе зберегти сік всередині шматочків. А ось солити варто вкінці, адже сіль витягує соки й робить м`ясо сухішим.

Щоб приготувати печеню вдома, використовуйте посуд з товстим дном. Це дозволить страві добре протушкуватися без ризику, що інгредієнти підгорять. 

Печеня: домашні рецепти

Печеня-01.jpg

Печеня зі свинини з овочами

Інгредієнти:

  • свинина — 400 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • болгарський перець — 2 шт.;
  • картопля — 6-8 шт.;
  • вода — 1 склянка;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • спеції — до смаку;
  • рослинна олія — для смаження;
  • зелень — 1 пучок.

Свинину наріжте кубиком середнього розміру. На пательню додайте трохи рослинної олії, добре розігрійте та викладіть м`ясо. Обсмажуйте на сильному вогні до золотистої скоринки. Після цього по черзі додайте подрібнену цибулю, моркву соломкою або кубиком та невеликими шматками болгарський перець. Обсмажуйте овочі до м`якості. 

Після цього перекладіть обсмажену свинину з овочами у посуд для тушкування або каструлю з товстим дном, зверху викладіть картоплю, очищену та нарізану крупними шматками. Приправте всі інгредієнти улюбленими спеціями, додайте кілька зубчиків часнику та залийте водою так, щоб вона покривала овочі зі свининою майже до верху.

Тушкуйте печеню під закритою кришкою в духовій шафі протягом години за температури 200 градусів. Потім додайте зелень, за потреби збільште кількість солі й перцю. Готуйте ще 5 хвилин, а потім подавайте до столу.

Печеня з яловичиною та грибами

Інгредієнти:

  • яловичина — 400 г;
  • печериці — 300 г;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • картопля — 6-8 шт.;
  • томатна паста — 1 ст. л;
  • рослинна олія — для смаження;
  • вода — 100 мл;
  • спеції — до смаку;
  • зелень — до смаку.

Спершу промийте, ретельно висушіть та очистіть яловичину. Наріжте її невеликим кубиком та перекладіть на добре розігріту пательню з рослинною олією. Коли м`ясо набуде золотистого кольору, відразу перекладіть його у посуд для тушкування. 

На пательні, де смажилася яловичина, перекладіть нарізані крупними шматками гриби і смажте до випаровування рідини. Після цього очистіть, подрібніть і так само обсмажте цибулю та моркву до легкої золотистості, на цьому етапі додайте томатну пасту та воду, готуйте ще кілька хвилин. Всі овочі разом з томатним соусом перемістіть до яловичини. 

Приправте всі інгредієнти до смаку, накрийте кришкою та тушкуйте протягом 30 хвилин на плиті або в духовці за температури 200 градусів. Потім туди ж додайте очищену й нарізану картоплю, за потреби налийте трохи води та готуйте страву до її готовності. Для подачі посипте рубленою зеленню.

Печеня в мультиварці

Інгредієнти:

  • м`ясо — 400 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • перець — 1 шт.;
  • помідори — 4 шт.;
  • картопля — 6-8 шт.;
  • часник — кілька зубчиків;
  • рослинна олія — для смаження;
  • томатна паста — 1 ст. л.

На етапі підготовки цибулю очистіть від шкірки та наріжте кубиком. Те саме зробіть з часником. Увімкніть мультиварку на режим «смаження», додайте трохи рослинної олії та перекладіть туди цибулю з часником. Через 5 хв додайте в чашу мультиварки нарізану невеликими шматочками яловичину чи свинину, смажте до утворення рум`яної скоринки.

Впродовж цього часу очистіть та наріжте кубиком дві морквини, перець і картоплю, томати просто подрібніть невеликими шматочками. Перекладіть усі овочі до мультиварки, приправте улюбленими спеціями й додайте томатну пасту. Залийте інгредієнти водою наполовину, закрийте кришку та поставте на режим «тушкування» протягом 40 хв. 

З якого м`яса готувати печеню?

стегно яловиче.jpg

Печеню зазвичай готують з яловичини або свинини. Оскільки страва виходить поживною та насиченою, варто обирати менш жирне м`ясо, для прикладу вирізку, стегно та інші. 

Щоб печеня вийшла більш дієтичною, радимо готувати її з телятиною або птицею, але у цьому випадку потрібно регулювати час тушкування, адже кожен вид м`яса чи птиці має власні особливості приготування.

Щоб ваші страви завжди виходили смачними та корисними, «М`ясторія» підготувала асортимент відбірної яловичини та яловичини породи Абердин-Ангус, свинини, телятини та птиці. Замовляйте на сайті, щоб отримати товари кур`єрською доставкою чи самовивозом у Києві, а Україною доставимо до найближчого відділення пошти.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!