Продуманий до дрібниць: рецепт біфштекса
Поділитися:

Продуманий до дрібниць: рецепт біфштекса

М'ясо - безпрограшний вибір, якщо заплановані дружні посиденьки або романтичне побачення. Розповідаємо, як приготувати біфштекс в домашніх умовах краще, ніж у ресторанах.

Деталі, які вам слід знати про біфштекс

Біфштекс (beefsteak) в перекладі з англійської означає «шматок яловичини». Спочатку під цим поняттям ми розуміли стейк з головної частини вирізки. Вічна класика - біфштекс з мармурової яловичини. Але не засмучуйтесь, якщо ви надаєте перевагу курячому філе, м'ясу індички, свинині та баранині. У кулінарії є місце і для цих варіантів страви.

Важливо розуміти, що біфштекс сьогодні - не обов'язково цілий шматок м'яса. Не менш популярні рубані біфштекси.

Цікаво! У США надають перевагу яловичим біфштексам, обсмаженим на грилі. Як ви вже здогадалися, мова йде про барбекю. Приготований в клярі біфштекс прийнято називати стейком по-селянськи.

На примітку: як вибрати м'ясо

Ніжний біфштекс виходить з мармурової яловичини. Рекомендуємо надати перевагу Тендерлойну (вирізці) або Сірлойну, вирізаному з поперекової частини спини.

При виборі яловичини не полінуйтеся подивитися на її колір. Це важливий показник свіжості. М'ясо повинно бути однорідного темно-червоного кольору. У якісної молодої яловичини жир білий і кришиться. Також зверніть увагу на консистенцію м'яса. На дотик якісна яловичина м'яка і еластична. Витриману фермерську яловичину ви завжди можете замовити в нашому інтернет-магазині.

Секрети ідеального біфштекса. Оптимальна товщина шматка яловичини складає 2,5-3 сантиметра. М'ясо слід нарізати поперек волокон. Пам'ятайте, що якісна яловичина не потребує супроводу. Морська сіль, мелений чорний перець і такі ароматні трави, як чебрець і розмарин - найкращий вибір.

Важливо! Якщо ви готуєте рубаний біфштекс, яловичину слід пропустити через м'ясорубку з великими насадками. Ароматні спеції не завадять. Про панірувальні сухарі і курячі яйця в нашому випадку краще забути.

Особливості приготування біфштексів

Біфштекси відрізняються не тільки складом вихідних інгредієнтів, а й ступенем просмажування:

  • Blue, або Extra-Rare. М'ясо практично сире. Не виключено, що холодне всередині. Характерна риса - легка скоринка.

  • Rare. Біфштекс всередині червоний. Відрізняється апетитною скоринкою більш темного відтінку.

  • Medium Rare. М'ясо злегка сирувате всередині, природного червоного кольору. Відмінні риси - рожевий сік і сіро-коричнева корочка.

  • Medium. Біфштекс сируватий, але вже більш щільний. Відрізняється яскраво-червоною серцевиною, сіро-коричневою скоринкою і меншою кількістю соків.

  • Medium Well. Яловичина на зрізі природного рожевого кольору, сік прозорий.

  • Well Done. М'ясо сіро-коричневого кольору. Соки практично відсутні.

  • Two Well Done, або Overcooked. Сильно просмажений біфштекс.

Біфштекс з соусом шорон: рецепт, гідний уваги

Не мучте Google питаннями про те, як готувати біфштекс. Читайте і мотайте на вус! Традиційно біфштекс обсмажують на сильному вогні до утворення рум'яної скоринки, а потім доводять до готовності в духовці.

Інгредієнти:
  • 1 кг філе яловичини
  • стебла чебрецю
  • 6 стебел петрушки
  • оливкова олія
  • морська сіль і мелений чорний перець за смаком
Для соусу:
  • 2 цибулини шалот
  • 1 пучок естрагону
  • 100 мл білого винного оцту
  • 250 г вершкового масла
  • 4 жовтки
  • томат
  • оливкова олія
  • морська сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування біфштекса:

  1. Дайте яловичині природним чином нагрітись до кімнатної температури. Потім промокніть паперовим рушником і наріжте на шматки товщиною близько трьох сантиметрів. Обв’яжіть кулінарною ниткою, щоб зафіксувати форму.

  2. На попередньо розігріту сковороду налийте оливкову олію. М'ясо посоліть. Як смажити біфштекс? На сильному вогні з усіх боків. Таким чином вам вдасться замкнути весь смак і соковитість під апетитною підсмаженою скоринкою. Пам'ятайте: м'ясо не потребує зайвих натискань. Загорніть яловичину в фольгу і дайте їй «відпочити», щоб м'ясні соки рівномірно розподілилися по шматку. Викладіть м'ясо на жаростійку форму.

  3. Додайте ароматні трави. Помістіть в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Час запікання - 15 хвилин.

  4. Тим часом приготуйте беарнський соус. Для цього подрібніть очищену цибулю шалот і гілочки естрагону. У невеликому сотейнику з товстим дном ½ естрагону і цибулю залийте білим винним оцтом, поперчіть і трохи протушкуйте на середньому вогні. Вершкове масло розтопіть на водяній бані. Пінку, що утворилася на поверхні, видаліть. В протушковану суміш з винним оцтом додайте 4 жовтки, 2 ст. ложки води і збийте міксером на малій швидкості. Тонкою цівкою влийте топлене масло. Соус процідіть і змішайте з рештою естрагону. Потім приготуйте томатне пюре. Очищені від шкірки помідори потрібно придушити і томити 10 хвилин на оливковій олії.

  5. Поперчіть і посоліть. Для соусу шорон змішайте томати з беарнським соусом.

  6. Завершальний штрих - вимкнути духовку і дати м'ясу «відпочити» впродовж 5 хвилин, щоб воно показало себе у всій величі свого смаку. Біфштекси подавайте з соусом і овочами фрі, наприклад. Безпрограшне рішення - запечена картопля, кукурудза гриль і шпинат.


Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!