Подарунок зі сходу: готуємо бастурму вдома
Скуштувати бастурму — це доторкнутися до тисячолітньої історії східних народів. У її смаку і пустельна спека, і далекі мандрівки, і така очікувана насолода від смачної вечері.
Кочівники вигадали унікальний спосіб зберігати м`ясо (традиційно конину) свіжим та зручним для транспортування. Для цього вони щедро засипали м`ясо великою кількістю солі, загортали в бавовняні мішечки й вішали з обох боків сідла. Під час їзди на коні вершник притискав їх ногами. Так страва перебувала під постійним пресом і швидше просолювалася.
Сьогодні ми поділимося секретами, як приготувати бастурму в себе вдома. Не хвилюйтеся: вам не знадобиться ні сідло, ні кінь, та й вид м`яса ви можете обрати собі до смаку.
Користь і шкода бастурми
Відсутність термічної обробки дозволяє зберегти корисні речовини та вітаміни, зокрема залізо, кальцій, магній, фосфор, вітаміни Р, С, А та багато інших.
Ще однією перевагою в`яленого м`яса є легка засвоюваність протеїнів поруч із низькою калорійністю. Це буде корисно для людей, які займаються спортом або набирають м`язову масу.
Водночас потрібно зважати на те, що бастурма містить велику кількість солі. Тому її варто вживати з обережністю людям, які мають проблеми з нирками та серцево-судинною системою.
Бастурму можна куштувати як самостійну страву, брати з собою в дорогу та на пікнік, додавати її до сендвічів та салатів замість хамону. В`ялене м`ясо має властивість підсилювати смак інших інгредієнтів страви та надавати їм більшої виразності. Це дозволяє поєднувати її з овочами, крупами та макаронними виробами.
Рецепт справжньої бастурми з яловичини
Інгредієнти:
Крок 1. Підготовка
Яловичину помити, обрізати жир та усе зайве, та розрізати вздовж на частини товщиною 2-3 см.
Крок 2. Засолювання
Половину солі висипаємо на дно контейнера, у якому буде засолюватися м`ясо, викладаємо яловичину і зверху додаємо сіль, яка залишилася. Закриваємо контейнер кришкою або харчовою плівкою, відкладаємо в холодильник на 3 дні. Час від часу потрібно зливати з контейнера зайвий сік.
Крок 3. Прес
Потім дістаємо вирізку, ретельно миємо та залишаємо у холодній воді на годину, періодично замінюючи воду на чисту. М`ясо висушити паперовими рушниками, загорнути у натуральну тканину та покласти під прес на добу.
Крок 4. Спеції
Лише на цьому етапі можемо використати креатив та додати улюблені спеції. Для цього поєднуємо усі спеції й поступово вливаємо до них воду. Отримана консистенція має нагадувати густу сметану. Якщо ви використовуєте спеції грубого помелу або в зернах, можна перебити суміш в блендері.
Крок 5. Дозрівання
Змащуємо кожен шматочок яловичини спеціями, пробиваємо дірку з одного боку, у яку протягуємо міцну нитку або тонку мотузку. Підвішуємо у сухому, добре провітрюваному приміщенні за кімнатної температури на 3 дні.
М`ясний шедевр готовий до вживання. Ви можете експериментувати з видом м`яса і приготувати бастурму зі свинини, курятини чи індички, вийде однаково смачно!
Придбати м`ясо для бастурми
Для бастурми обирайте вирізку або іншу нежирну частину м`яса чи птиці. Важливо використовувати виключно свіжу продукцію найвищої якості. Якщо маєте сумніви щодо надійності постачальника або магазину, використовуйте нітритну сіль — вона запобігає розвитку мікроорганізмів.
Щоб придбати відбірну продукцію, навіть не потрібно виходити з дому. Оформіть замовлення на сайті «М`ясторії», в мобільному застосунку або чат-боті і ми привеземо товари до вашого порогу. Крім того, ви маєте можливість замовити м`ясо та іншу охолоджену продукцію «М`ясторії» у будь-яке місто України до відділення Нової пошти.