Подарунок зі сходу: готуємо бастурму вдома
Поділитися:

Подарунок зі сходу: готуємо бастурму вдома

Скуштувати бастурму — це доторкнутися до тисячолітньої історії східних народів. У її смаку і пустельна спека, і далекі мандрівки, і така очікувана насолода від смачної вечері. 

Кочівники вигадали унікальний спосіб зберігати м`ясо (традиційно конину) свіжим та зручним для транспортування. Для цього вони щедро засипали м`ясо великою кількістю солі, загортали в бавовняні мішечки й вішали з обох боків сідла. Під час їзди на коні вершник притискав їх ногами. Так страва перебувала під постійним пресом і швидше просолювалася. 

Сьогодні ми поділимося секретами, як приготувати бастурму в себе вдома. Не хвилюйтеся: вам не знадобиться ні сідло, ні кінь, та й вид м`яса ви можете обрати собі до смаку. 

Користь і шкода бастурми

Стаття_бастурма_03.jpg

Відсутність термічної обробки дозволяє зберегти корисні речовини та вітаміни, зокрема залізо, кальцій, магній, фосфор, вітаміни Р, С, А та багато інших.

Ще однією перевагою в`яленого м`яса є легка засвоюваність протеїнів поруч із низькою калорійністю. Це буде корисно для людей, які займаються спортом або набирають м`язову масу.

Водночас потрібно зважати на те, що бастурма містить велику кількість солі. Тому її варто вживати з обережністю людям, які мають проблеми з нирками та серцево-судинною системою.

Бастурму можна куштувати як самостійну страву, брати з собою в дорогу та на пікнік, додавати її до сендвічів та салатів замість хамону. В`ялене м`ясо має властивість підсилювати смак інших інгредієнтів страви та надавати їм більшої виразності. Це дозволяє поєднувати її з овочами, крупами та макаронними виробами.

Рецепт справжньої бастурми з яловичини

Стаття_бастурма_01.jpg

Інгредієнти:

  • яловичина (вирізка) — 1 кг;
  • сіль — 500-600 г;
  • чаман — 2 ст. л;
  • паприка — 2 ст. л;
  • часник сухий — 2 ст. л;
  • коріандр — 2 ст. л;
  • гострий перець — до смаку.

Крок 1. Підготовка

Яловичину помити, обрізати жир та усе зайве, та розрізати вздовж на частини товщиною 2-3 см. 

Крок 2. Засолювання

Половину солі висипаємо на дно контейнера, у якому буде засолюватися м`ясо, викладаємо яловичину і зверху додаємо сіль, яка залишилася. Закриваємо контейнер кришкою або харчовою плівкою, відкладаємо в холодильник на 3 дні. Час від часу потрібно зливати з контейнера зайвий сік. 

Крок 3. Прес

Потім дістаємо вирізку, ретельно миємо та залишаємо у холодній воді на годину, періодично замінюючи воду на чисту. М`ясо висушити паперовими рушниками, загорнути у натуральну тканину та покласти під прес на добу. 

Крок 4. Спеції

Лише на цьому етапі можемо використати креатив та додати улюблені спеції. Для цього поєднуємо усі спеції й поступово вливаємо до них воду. Отримана консистенція має нагадувати густу сметану. Якщо ви використовуєте спеції грубого помелу або в зернах, можна перебити суміш в блендері.

Крок 5. Дозрівання

Змащуємо кожен шматочок яловичини спеціями, пробиваємо дірку з одного боку, у яку протягуємо міцну нитку або тонку мотузку. Підвішуємо у сухому, добре провітрюваному приміщенні за кімнатної температури на 3 дні.

М`ясний шедевр готовий до вживання. Ви можете експериментувати з видом м`яса і приготувати бастурму зі свинини, курятини чи індички, вийде однаково смачно!

Придбати м`ясо для бастурми

яловича вирізка.jpg

Для бастурми обирайте вирізку або іншу нежирну частину м`яса чи птиці. Важливо використовувати виключно свіжу продукцію найвищої якості. Якщо маєте сумніви щодо надійності постачальника або магазину, використовуйте нітритну сіль — вона запобігає розвитку мікроорганізмів.

Щоб придбати відбірну продукцію, навіть не потрібно виходити з дому. Оформіть замовлення на сайті «М`ясторії», в мобільному застосунку або чат-боті і ми привеземо товари до вашого порогу. Крім того, ви маєте можливість замовити м`ясо та іншу охолоджену продукцію «М`ясторії» у будь-яке місто України до відділення Нової пошти. 

Статті та рецепти

  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.