Харчо: суп з грузинським темпераментом
Поділитися:

Харчо: суп з грузинським темпераментом

Останнім часом грузинська кухня стала надзвичайно популярною в Україні. Майже кожен із задоволенням смакує хінкалі, хачапурі та долму. А з-поміж перших страв до щоденного меню увірвався улюблений багатьма суп харчо.

У перекладі з грузинської мови харчо значить просто — яловичий суп. Проте грузинські страви відомі не лише майстерністю приготування м`яса, а також насиченістю смаку, вдало підібраними спеціями і поживністю. Харчо вигідно поєднав усі найкращі риси східної кухні й завдяки цьому зумів стати однією з найвідоміших національних страв.

Приготувати справжній харчо самостійно не складно. Дотримуйтеся простих порад, які підготувала для вас «М`ясторія» і насолоджуйтеся автентичною грузинською стравою вдома.

Яке м`ясо обрати для харчо?

Харчо не терпить альтернатив, у класичному варіанті його готують виключно з яловичини. Щоб бульйон вийшов наваристим і насиченим, використовують м`ясо на кості, зокрема ребра.

Обираючи яловичину для харчо, надавайте перевагу більш жирним частинам. Якщо ви бажаєте отримати дієтичну страву, підійде пісне м`ясо, для прикладу вирізка або грудинка. 

Сьогодні можна знайти велику кількість адаптованих рецептів, у яких використовують свинину та навіть курятину. Ми ж радимо спершу спробувати традиційний рецепт, щоб відчути справжній смак та колорит грузинської кухні, а потім експериментувати й модифікувати рецепт до свого смаку. 

Секрети приготування харчо

харчо-02.jpg

У кожній грузинській родині володіють власним рецептом найсмачнішого харчо. Дехто полюбляє його більш густим, більше схожим на м`ясо в соусі, а дехто надає перевагу більш рідкій консистенції. Щоб вгадати кількість рідини ви можете додавати бульйон поступово, частинами і таким чином регулювати бажану консистенцію.

Перед приготуванням бульйону обов`язково обсмажте яловичину. Так вона буде не лише соковитою, а й надасть страві легкої пікантності. Не зрізайте з м`яса зайвий жир, він лише додасть супу додаткового смаку. 

Харчо не можна уявити без волоських горіхів. Їх додають не для подачі, а саме під час процесу приготування. Внаслідок цього вони стають ніжними і додають легкий горіховий присмак.

І, нарешті, ткемалі. Це грузинський соус на основі аличі. Він має солодкувато-кислий смак, тому радимо додавати його маленькими частинами і куштувати бульйон, поки вам не сподобається його смак. В іншому випадку можна обійтися без нього.

Рецепт класичного харчо

харчо-03.jpg

Інгредієнти:  

  • яловичі ребра — 600 г;
  • рис — 100 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • часник — 5-6 зубчиків;
  • зелень (кінза, петрушка, кріп) — 10 гілочок;
  • аджика — 2 ст. л;
  • томатна паста — 2 ст. л;
  • соус ткемалі — 1 ст. л;
  • томати — 2 шт. (великі);
  • вода — 2-3 л;
  • спеції (хмелі-сунелі, перець горошком, сіль) — до смаку;
  • корінь петрушки або селери —1 шт.;
  • лавровий лист — 2-3 шт.;
  • волоські горіхи — 50 г;
  • рослинна олія — для смаження.

Для початку необхідно приготувати бульйон. Для цього ретельно промийте ребра, очистіть їх від плівки та поріжте на частини по одній кісточці. У глибокій каструлі з товстим дном розтопіть вершкове масло. Обсмажте на ньому ребра до золотистої скоринки, це надасть страві особливий смак. Після цього покладіть до них одну очищену цибулину та морквину (нарізати не потрібно), корінь селери або петрушки, кілька лаврових листів. Залийте всі інгредієнти чистою холодною водою і відварюйте до готовності ребер (приблизно 1 годину 20 хв). Потім вийміть з бульйону все зайве. Ребра відкладіть, а овочі нам вже не знадобляться. 

Паралельно очистіть овочі, які залишилися. Цибулю наріжте дрібним кубиком, а моркву натріть на крупній терці. Викладіть овочі на розігріту пательню з вершковим маслом і готуйте до м`якості. Додайте до пательні кубики томатів, попередньо очищених від шкірки (для цього обдайте їх кип`ятком і легко зніміть шкірку), томатну пасту, аджику і подрібнений часник. Приправте спеціями і тушкуйте під закритою кришкою кілька хвилин.

Рис промийте під холодною водою кілька разів так, щоб вона була прозорою. Додайте до бульйону рис, ребра та овочеву заправку. На цьому етапі можна додати ткемалі. Також подрібніть волоські горіхи і додайте до інших інгредієнтів. Готуйте харчо ще 15 хв на маленькому вогні, а потім залишіть настоятися мінімум пів години. Для подачі щедро додайте рубленої зелені.

Придбати яловичину для харчо

ребро яловиче.jpg

У нашому асортименті ви знайдете відбірну яловичину з найкращих фермерських господарств України. Ретельний контроль, європейські технології та дбайливий догляд дозволяють отримувати корисне, поживне та якісне м`ясо для ваших страв.

Також ви маєте можливість придбати мармурову яловичину породи Абердин-Ангус. Це саме та яловичина, яку використовують для стейків. Високий рівень мармуровості перетворює страви з неї на справжній кулінарний шедевр. 

«М`ясторія» потурбувалася про те, щоб усе необхідне для приготування завжди було у вас під рукою. Ви можете зробити замовлення будь-яким зручним чином: на сайті, в мобільному застосунку та чат-боті. Обирайте спосіб доставки і ми доставимо ваше замовлення швидко, зручно і вчасно.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!