Чахохбілі: приготувати грузинську страву просто!
Поділитися:

Чахохбілі: приготувати грузинську страву просто!

Набридли звичайні страви з птиці й бажаєте порадувати себе чимось оригінальним? Тоді саме час приготувати чахохбілі. Традиційний рецепт, особливості приготування та поради від шефа «М`ясторія» — ми зібрали все, що знадобиться вам, щоб приготувати чахохбілі з курки вдома.

Здавалося б, ми знаємо багато страв тушкованого м`яса та птиці, проте чахохбілі вирізняється серед них не лише унікальним смаком, але й неймовірним грузинським темпераментом. Вона підійде для буденного обіду та стане окрасою святкового застілля. Отож, «М`ясторія» запрошує вас у незабутню гастрономічну подорож Грузією.

Що таке чахохбілі?

Чахохбілі-02.jpg

Традиційно назва чахохбілі походить від основного інгредієнта, з якого почали готувати страву — фазана (грузинською «хохобі»). Пізніше рецепт спростили і стали готувати з куркою. Страва добре впізнавана за пряним томатним соусом, щедрій кількості часнику та ароматній зелені.

Особливістю чахохбілі стало сухе обсмажування птиці. Під час приготування не додають зайвого жиру (ні олії, ні вершкового масла). Тому важливо обирати більш соковиті частини курятини. Ідеально підійде м`ясо зі стегон, а от філе може вийти засухим.

Якщо спростити, то чахохбілі — це м`ясне рагу з овочами. В класичному варіанті до нього входять лише стиглі томати та часник. Але існують рецепти, в який використовують також солодкий перець, картоплю й горіхи. Курятину можна замінити на інший вид птиці чи м`яса за вашим бажанням. 

Класичні чахохбілі з куркою

Чахохбілі-03.jpg

Інгредієнти:

  • курятина (філе стегон чи інші частини) — 1 кг;
  • помідори — 3-4 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • часник — 4 зубчики;
  • кінза або петрушка — 1 пучок;
  • базилік — декілька гілочок;
  • рослинна олія — 1 ст. л;
  • спеції (хмелі-сунелі, перець чилі, сіль, перець) — до смаку.

Для томатного соусу потрібно підготувати помідори. Спершу помийте їх та зробіть невеликий надріз навхрест на кожному. Потім залийте томати окропом на кілька хвилин (час залежить від стиглості овочів). Легко зніміть шкірку з помідорів та поріжте їх кубиком.  

Цибулю очистіть та наріжте напівкільцями. Обсмажте на рослинній олії до золотистого кольору. Коли цибуля буде готова, додайте до пательні нарізані томати і тушкуйте під закритою кришкою 15-20 хв. За кілька хвилин до готовності додайте подрібнений часник, спеції та перець чилі (свіжий або пластівці, якщо бажаєте зробити страву пікантною).

Паралельно промийте та висушіть паперовими рушниками курку. Наріжте її кубиками невеликого розміру. Обсмажте курятину на сухій пательні до золотистого кольору. На кожну сторону вам знадобиться 2-3 хв. Після цього перекладіть птицю в томатний соус та тушкуйте ще 20 хв.

Вкінці наріжте кінзу та додайте до пательні, зверху покладіть кілька гілочок базиліку. Чахохбілі зазвичай подають з гарніром у вигляді крупи або їдять з пухким лавашем, вимочуючи його в соусі. 

Чахохбілі з яловичини з картоплею

Інгредієнти:

  • яловичина — 1 кг;
  • помідори — 5-6 шт.;
  • цибуля — 3 шт.;
  • картопля — 5 шт.;
  • часник — 4 зубчики;
  • рослинна олія — 2 ст. л;
  • зелень (кінза, петрушка чи кріп) — 1 пучок;
  • спеції — до смаку.

Яловичину наріжте однаковими шматочками розміром 3-4 см. Обсмажте м`ясо на розігрітій пательні з рослинною олією до рум`яної скоринки. Після цього додайте до яловичини нарізану напівкільцями чи дрібним кубиком цибулю. Готуйте ще 3-4 хв до прозорого кольору цибулі.

Помідори очистіть від шкірки, заливши їх окропом, або натріть їх на терці так, щоб шкірка залишилася у вас в руках. Картоплю очистіть та наріжте скибками. Додайте томатне пюре на пательню, доведіть до кипіння, покладіть картоплю та приправте спеціями. Тушкуйте під закритою кришкою 20-30 хв.

Потім додайте рублену зелень і кілька зубчиків часнику для аромату й пікантності. Подавайте страву до столу гарячою з улюбленим гарніром.

Чахохбілі зі свининою та болгарським перцем

Інгредієнти:

  • свинина — 1 кг;
  • томати — 5 шт.;
  • соус ткемалі — 2 ст. л;
  • болгарський перець — 1 шт.;
  • цибуля — 3 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • кінза чи інша зелень — 1 пучок;
  • рослинна олія — 2 ст. л;
  • спеції — до смаку.

Свинину зачистіть та наріжте невеликими шматочками. Обсмажте її на гарячій пательні з краплею рослинної олії до золотистості. Коли свинина стане рум`яною, додайте до неї нарізану цибулю та смажте до її прозорості (3-5 хв). Після цього додайте до пательні болгарський перець, нарізаний соломкою. Тушкуйте до м`якості перцю.

Коли свинина та овочі будуть готові, час додати до пательні очищені від шкірки томати (можна використовувати консервовані). Коли соус почне кипіти, додайте улюблені спеції, зменште до мінімуму вогонь та тушкуйте до повної готовності свинини. Вкінці додайте трохи сливового соусу ткемалі, який надасть вишуканих фруктових відтінків, подрібнений часник, а також рублену кінзу.  

Придбати курку та м`ясо для чахохбілі

чахохбілі М`ясторія.jpg

Який би рецепт ви не обрали — класичний з курятиною чи інтерпретацію з яловичиною та свининою — у «М`ясторія» завжди знайдеться м`ясо для ваших кулінарних шедеврів. Обирайте домашню чи фермерську курятину, відбірну свинину, ніжну телятину, мармурову яловичину чи преміальну яловичину Абердин-Ангус, щоб приготувати найсмачніші страви для себе та близьких.

Для чахохбілі підійдуть більш соковиті та жирні частини м`яса та птиці. Якщо ви обрали філе, можемо запропонувати обсмажування м`яса на олії, щоб запечатати сік всередині. Якщо вам потрібна порада у виборі інгредієнтів для страв чи способі їх приготування, працівники нашої команди у фірмових магазинах-ресторанах чи чаті підтримки з радістю вам допоможуть.

Не бажаєте готувати чахохбілі самостійно? Придбайте готову страву від «М`ясторія». Класичні чахохбілі з куркою у томатному соусі вже готові до вживання, лише розігрійте їх у потрібний момент!

Товари

53
0.25
33
0.2
195
1

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!