Все геніальне просто: готуємо ідеальний соус для стейка
Для смачних страв на грилі потрібні: мангал, вугілля, м'ясо, овочі та, безумовно, соуси. Приготування останніх не потребує від вас багато часу і спеціальних навичок. Під пильною увагою сьогодні - кращі соуси до стейка. Вибирайте оптимальний варіант в залежності від продукту і ваших смакових уподобань - і насолоджуйтеся ароматними стравами «з димком».
Ми не відкриємо вам Америку, якщо скажемо, що кращий гарнір до стейка з яловичини - келих червоного вина. Рекомендуємо в цей раз забути про вина старше 10 років. Їх смак може відійти на задній план під впливом яскраво вираженого смаку м'яса. Обережно вибирайте також середні і легкі червоні вина, такі як Pinot noir, la Barbera або Bardolino, Valpolicella і лівобережні Bordeaux з домінантою Cabernet Sauvignon - вони прекрасно ладнають з м'ясом з молодого баранчика, а от яловичині можуть надати небажаний присмак металу. Класичні Bordeaux, Cabernet Sauvignon і Merlot, Malbec, Tempranillo і Sangiovese - відмінне доповнення до стейку з яловичини і телятини. «Димний» сорт Grenache або Châteauneuf-du-Pape підкреслюють букет, який виникає в свинині, смаженій на відкритому вогні.
Кращі кулінари вважають, що стейк з якісного м'яса прекрасний сам по собі, а тому не рекомендують використовувати багато соусу при подачі. Мотаємо на вус і пам'ятаємо: правильно підібраний соус здатен зробити смакові властивості м'яса ще багатшими. Перевіримо?
ТОП-7 соусів, які підкреслять багатство смаку стейка
Перцевий соус
Перцевий - головний соус для таких стейків з мармурової яловичини, як Рібай, Шатобріан, Філе-міньйон, Ті-Боун та ін., а також свинини, телятини і курки. Справжній цар соусів! Він не тільки ідеально підходить до м'яса, але і здатен зайняти центральне місце на вашому столі.
Порції: 8
Інгредієнти:
- 1 цибулина
- 2-3 ст. л. суміші перців горошком
- 150 мл вина; 250 мл бульйону
- 50-70 мл вершків 33-38%
- Розтерти товкачем суміш перців. Дрібно порізати цибулю.
- Помістити в сотейник вино, подрібнену цибулю і перець і тушкувати на середньому вогні впродовж 5-7 хвилин. Додати бульйон і, помішуючи, нагрівати, поки рідина не випарується наполовину.
- Додати вершки і нагрівати до загусання.
- Зняти соус з вогню, перемолоти в блендері і остудити. Подавати холодним.
Соус чімічурі
Цей аргентинський соус напрочуд підходить до мармурової яловичини, баранини, свинини і птиці.
Порції: 4
Інгредієнти:
- 1ч. л. сухого базиліка
- 20 г лимона;
- 1ч. л. солодкої меленої паприки
- 10 г свіжого перцю чилі
- 1 ч. л. сухого розмарину
- 1 ч. л. сухого чебрецю
- 1 пучок свіжої кінзи
- 70 мл рафінованої оливкової олії
- 7 горошин чорного перцю
- 1 пучок свіжої петрушки
- 3 дрібки солі
- 3 зубчики часнику
- Промиті кінзу, петрушку і часник промокнути паперовим рушником.
- Ретельно подрібнити (краще скористатися блендером).
- Додати оливкову олію і перець чилі.
- Закласти в блендер сіль, чебрець, розмарин, базилік, подрібнений перець, паприку, лимон і подрібнити.
- Готовий соус перекласти в ємність і закрити кришкою. Прибрати в холодильник на 3, а ще краще 24 години.
Класичний соус барбекю
Такий соус ідеально підходить до стейку з телятини, яловичини, свинини і птиці. Змащуйте м'ясо за 10 хвилин до закінчення приготування.
Порції: 300 мл
Інгредієнти:
- цибулина - 1 шт.
- часник - 2 зубчики
- оливкова олія - 1 ст. л.
- яблучний сік - 180 мл
- томатна паста - 80 мл
- яблучний оцет - 60 мл
- коричневий цукор - 2 ст. л.
- патока - 2 ст. л.
- хрін - 1 ст. л.
- паприка - 1 ст. л.
- вустерський соус - 1 ст. л.
- сіль - 1 ч. л.
- чорний мелений перець - ½ ч. л
- Дрібно нарізані цибулю і часник обсмажити до золотистого кольору.
- Додати всі інші інгредієнти, довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати без кришки впродовж 30 хвилин, зрідка помішуючи.
- При бажанні для отримання однорідної консистенції можна подрібнити готовий соус ручним блендером. Зберігати в холодильнику.
Соус сальса верде
Прекрасний соус до таких класичних стейків з мармурової яловичини, як Рібай, Нью-Йорк, Філе-міньйон та ін.
Кількість порцій: 8
Інгредієнти:
- 19 г свіжої кінзи
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 1 перець халапеньо
- 600 г овочевого фізалісу
- сік 0.5 лимона
- 30 мл нерафінованої соняшникової олії
- 5 г солі
- 3 зубчики часнику
- Фізаліс очистити і промити.
- Зелень кінзи промити, перебрати.
- Овочі викласти на деко, застелене пергаментом, змастити все олією.
- Поставити в духовку, розігріту до 220-250 градусів, на 5 хвилин, потім дістати перець, перевернути фізаліс, тримати ще 5 хвилин, знову перевернути, тримати ще 5 хвилин.
- У блендер викласти часник, зелень і запечені овочі, все подрібнити.
- Додати сік лимона, сіль, близько 30 мл олії і перемішати. Подавати остиглим.
Соус для стейка з мармурової яловичини з хроном
Порції: 250 мл
Інгредієнти:
- 180 г сметани
- 2 ст. л. хрону
- 2 ч. л. оливкової олії
- чорний мелений перець
Всі необхідні інгредієнти змішати в ємності до однорідної консистенції. Термін зберігання в холодильнику - до одного тижня.
Соус харісса
Порції: 250-300 г
Харісса - гострий арабський соус з перців чилі. Це найбільш популярна приправа в країнах Північної Африки, розташованих на захід від Єгипту.
Інгредієнти:
- свіжий або в'ялений перець чилі - 12 шт.
- часник - 4 зубчики
- насіння коріандру - ½ ч. л.
- насіння кмину - 3 ч. л.
- морська сіль - 2 ч. л.
- оливкова олія - 200 мл
- томат - 1 шт.
- кайєннський перець - дрібка
- Ретельно подрібнити 4 зубчики часнику і перець чилі.
- На маленькому вогні обсмажити кмин і коріандр, орієнтовно 3 хвилини.
- Розтерти в ступці всі інгредієнти до пастоподібної консистенції.
- Вуаля - соус харісса готовий. Нехай він просочиться усіма соками і травами близько 5-6 годин, а потім можете подавати на стіл.
Соус наршараб
Порції: 1.2 л
Соус наршараб є справжньою візитною карткою Азербайджану. Без нього не відбувається жодне застілля в Баку. Він ідеально підходить як до овочів і сирів, так і до м'яса і риби. Готувати його легко, єдиний складний момент - це відокремити зерна граната від м'якоті. Якщо вам не хочеться робити це самостійно, можна купити свіжовичавлений гранатовий сік на найближчому ринку або в супермаркеті.
Інгредієнти:
- 4-5 кг стиглих гранатів або 2-4 л свіжовичавленого гранатового соку
- ½ ч. л. солі
- Помістити в каструлю зерна граната і нагрівати на невеликому вогні.
- Давити зерна товкачем до того моменту, поки від зерен не відійде вся м'якоть і вони не стануть білими.
- Процідити сік через марлю або сито і перелити в іншу каструлю.
- Нагрівати гранатовий сік на середньому вогні до консистенції рідкої сметани.
- Посолити, перемішати і розлити по пляшках.
Альтернатива соусам – ароматна олія
Оливкова олія з базиліком
Така олія прекрасно підійде до будь-якого стейка, приготованого на грилі.
Порції: 250 мл
Інгредієнти:
- 30 г свіжого базиліка
- 240 мл оливкової олії
- сіль
- чорний мелений перець
- Помістити оливкову олію і листя базиліка в блендер.
- Додати сіль і чорний перець, подрібнити до однорідності.
- Перелити олію в пляшечку. Термін зберігання в холодильнику - 2 тижні.
Часникова олія
Порції: 250 мл
Інгредієнти:
- часник - 1 шт .
- оливкова олія - 250 мл.
- Налити в маленький посудину оливкову олію, кинути в ємність очищений часник і довести до слабкого кипіння.
- Зменшити вогонь і готувати впродовж 15 хвилин до того моменту, коли часник набуде золотисто-коричневого відтінку.
- Остудити оливкову олію і процідити. Зберігати в холодильнику до одного тижня.
Ароматне вершкове масло
Таке масло можна використовувати для додання смаку і аромату не тільки стейкам з яловичини або телятини, але і, наприклад, курячій грудці.Час приготування: 5 хвилин
Порції: 200 г
Приготування:
- Змішати до однорідної консистенції 200 г вершкового масла, 4 ст. л. меленого перцю чилі, сік 2 лаймів і 4 ч. л. чорного перцю.
- Загорнути масло в харчову плівку в формі ковбаски і прибрати в холодильник.
- Перед подачею нарізати невеликими шматочками. Зберігати в холодильнику до одного тижня.
Також, Ви можете скуштувати смачні стейки в магазинах М’ясторія або замовити їх на нашому сайті