Все геніальне просто: готуємо ідеальний соус для стейка
Поділитися:

Все геніальне просто: готуємо ідеальний соус для стейка

Для смачних страв на грилі потрібні: мангал, вугілля, м'ясо, овочі та, безумовно, соуси. Приготування останніх не потребує від вас багато часу і спеціальних навичок. Під пильною увагою сьогодні - кращі соуси до стейка. Вибирайте оптимальний варіант в залежності від продукту і ваших смакових уподобань - і насолоджуйтеся ароматними стравами «з димком».

Ми не відкриємо вам Америку, якщо скажемо, що кращий гарнір до стейка з яловичини - келих червоного вина. Рекомендуємо в цей раз забути про вина старше 10 років. Їх смак може відійти на задній план під впливом яскраво вираженого смаку м'яса. Обережно ​​вибирайте також середні і легкі червоні вина, такі як Pinot noir, la Barbera або Bardolino, Valpolicella і лівобережні Bordeaux з домінантою Cabernet Sauvignon - вони прекрасно ладнають з м'ясом з молодого баранчика, а от яловичині можуть надати небажаний присмак металу. Класичні Bordeaux, Cabernet Sauvignon і Merlot, Malbec, Tempranillo і Sangiovese - відмінне доповнення до стейку з яловичини і телятини. «Димний» сорт Grenache або Châteauneuf-du-Pape підкреслюють букет, який виникає в свинині, смаженій на відкритому вогні.

Кращі кулінари вважають, що стейк з якісного м'яса прекрасний сам по собі, а тому не рекомендують використовувати багато соусу при подачі. Мотаємо на вус і пам'ятаємо: правильно підібраний соус здатен зробити смакові властивості м'яса ще багатшими. Перевіримо?

ТОП-7 соусів, які підкреслять багатство смаку стейка


Перцевий соус

Перцевий - головний соус для таких стейків з мармурової яловичини, як Рібай, Шатобріан, Філе-міньйон, Ті-Боун та ін., а також свинини, телятини і курки. Справжній цар соусів! Він не тільки ідеально підходить до м'яса, але і здатен зайняти центральне місце на вашому столі.

Час приготування: 20 хвилин
Порції: 8

Інгредієнти:

  • 1 цибулина
  • 2-3 ст. л. суміші перців горошком
  • 150 мл вина; 250 мл бульйону
  • 50-70 мл вершків 33-38%
Приготування:
  1. Розтерти товкачем суміш перців. Дрібно порізати цибулю.
  2. Помістити в сотейник вино, подрібнену цибулю і перець і тушкувати на середньому вогні впродовж 5-7 хвилин. Додати бульйон і, помішуючи, нагрівати, поки рідина не випарується наполовину.
  3. Додати вершки і нагрівати до загусання.
  4. Зняти соус з вогню, перемолоти в блендері і остудити. Подавати холодним.


Соус чімічурі

Цей аргентинський соус напрочуд підходить до мармурової яловичини, баранини, свинини і птиці.

Час приготування: 10 хвилин
Порції: 4

Інгредієнти:

  • 1ч. л. сухого базиліка
  • 20 г лимона;
  • 1ч. л. солодкої меленої паприки
  • 10 г свіжого перцю чилі
  • 1 ч. л. сухого розмарину
  • 1 ч. л. сухого чебрецю
  • 1 пучок свіжої кінзи
  • 70 мл рафінованої оливкової олії
  • 7 горошин чорного перцю
  • 1 пучок свіжої петрушки
  • 3 дрібки солі
  • 3 зубчики часнику
Приготування:
  1. Промиті кінзу, петрушку і часник промокнути паперовим рушником.
  2. Ретельно подрібнити (краще скористатися блендером).
  3. Додати оливкову олію і перець чилі.
  4. Закласти в блендер сіль, чебрець, розмарин, базилік, подрібнений перець, паприку, лимон і подрібнити.
  5. Готовий соус перекласти в ємність і закрити кришкою. Прибрати в холодильник на 3, а ще краще 24 години.

Идеальный соус для стейка1.png


Класичний соус барбекю

Такий соус ідеально підходить до стейку з телятини, яловичини, свинини і птиці. Змащуйте м'ясо за 10 хвилин до закінчення приготування.

Час приготування: 40 хвилин
Порції: 300 мл

Інгредієнти:

  • цибулина - 1 шт.
  • часник - 2 зубчики
  • оливкова олія - ​​1 ст. л.
  • яблучний сік - 180 мл
  • томатна паста - 80 мл
  • яблучний оцет - 60 мл
  • коричневий цукор - 2 ст. л.
  • патока - 2 ст. л.
  • хрін - 1 ст. л.
  • паприка - 1 ст. л.
  • вустерський соус - 1 ст. л.
  • сіль - 1 ч. л.
  • чорний мелений перець - ½ ч. л
Приготування:
  1. Дрібно нарізані цибулю і часник обсмажити до золотистого кольору.
  2. Додати всі інші інгредієнти, довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати без кришки впродовж 30 хвилин, зрідка помішуючи.
  3. При бажанні для отримання однорідної консистенції можна подрібнити готовий соус ручним блендером. Зберігати в холодильнику.

Идеальный соус для стейка2.png


Соус сальса верде

Прекрасний соус до таких класичних стейків з мармурової яловичини, як Рібай, Нью-Йорк, Філе-міньйон та ін.

Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 8

Інгредієнти:

  • 19 г свіжої кінзи
  • 1 головка ріпчастої цибулі
  • 1 перець халапеньо
  • 600 г овочевого фізалісу
  • сік 0.5 лимона
  • 30 мл нерафінованої соняшникової олії
  • 5 г солі
  • 3 зубчики часнику
Приготування:
  1. Фізаліс очистити і промити.
  2. Зелень кінзи промити, перебрати.
  3. Овочі викласти на деко, застелене пергаментом, змастити все олією.
  4. Поставити в духовку, розігріту до 220-250 градусів, на 5 хвилин, потім дістати перець, перевернути фізаліс, тримати ще 5 хвилин, знову перевернути, тримати ще 5 хвилин.
  5. У блендер викласти часник, зелень і запечені овочі, все подрібнити.
  6. Додати сік лимона, сіль, близько 30 мл олії і перемішати. Подавати остиглим.


Соус для стейка з мармурової яловичини з хроном

Час приготування: 5 хвилин
Порції: 250 мл

Інгредієнти:

  • 180 г сметани
  • 2 ст. л. хрону
  • 2 ч. л. оливкової олії
  • чорний мелений перець
Приготування:
Всі необхідні інгредієнти змішати в ємності до однорідної консистенції. Термін зберігання в холодильнику - до одного тижня.  


Соус харісса

Час приготування: 20 хвилин
Порції: 250-300 г

Харісса - гострий арабський соус з перців чилі. Це найбільш популярна приправа в країнах Північної Африки, розташованих на захід від Єгипту.

Інгредієнти:

  • свіжий або в'ялений перець чилі - 12 шт.
  • часник - 4 зубчики
  • насіння коріандру - ½ ч. л.
  • насіння кмину - 3 ч. л.
  • морська сіль - 2 ч. л.
  • оливкова олія - ​​200 мл
  • томат - 1 шт.
  • кайєннський перець - дрібка
Приготування:
  1. Ретельно подрібнити 4 зубчики часнику і перець чилі.
  2. На маленькому вогні обсмажити кмин і коріандр, орієнтовно 3 хвилини.
  3. Розтерти в ступці всі інгредієнти до пастоподібної консистенції.
  4. Вуаля - соус харісса готовий. Нехай він просочиться усіма соками і травами близько 5-6 годин, а потім можете подавати на стіл.


Соус наршараб

Час приготування: 2 год
Порції: 1.2 л

Соус наршараб є справжньою візитною карткою Азербайджану. Без нього не відбувається жодне застілля в Баку. Він ідеально підходить як до овочів і сирів, так і до м'яса і риби. Готувати його легко, єдиний складний момент - це відокремити зерна граната від м'якоті. Якщо вам не хочеться робити це самостійно, можна купити свіжовичавлений гранатовий сік на найближчому ринку або в супермаркеті.

Інгредієнти:

  • 4-5 кг стиглих гранатів або 2-4 л свіжовичавленого гранатового соку
  • ½ ч. л. солі
Приготування:
  1. Помістити в каструлю зерна граната і нагрівати на невеликому вогні.
  2. Давити зерна товкачем до того моменту, поки від зерен не відійде вся м'якоть і вони не стануть білими.
  3. Процідити сік через марлю або сито і перелити в іншу каструлю.
  4. Нагрівати гранатовий сік на середньому вогні до консистенції рідкої сметани.
  5. Посолити, перемішати і розлити по пляшках.

Идеальный соус для стейка3.png

Альтернатива соусам – ароматна олія


Оливкова олія з базиліком

Така олія прекрасно підійде до будь-якого стейка, приготованого на грилі.

Час приготування: 5 хвилин
Порції: 250 мл

Інгредієнти:

  • 30 г свіжого базиліка
  • 240 мл оливкової олії
  • сіль
  • чорний мелений перець
Приготування:
  1. Помістити оливкову олію і листя базиліка в блендер.
  2. Додати сіль і чорний перець, подрібнити до однорідності.
  3. Перелити олію в пляшечку. Термін зберігання в холодильнику - 2 тижні.


Часникова олія

Час приготування: 20 хвилин + час на охолодження
Порції: 250 мл

Інгредієнти:
  • часник - 1 шт .
  • оливкова олія - ​​250 мл.
Приготування:
  1. Налити в маленький посудину оливкову олію, кинути в ємність очищений часник і довести до слабкого кипіння.
  2. Зменшити вогонь і готувати впродовж 15 хвилин до того моменту, коли часник набуде золотисто-коричневого відтінку.
  3. Остудити оливкову олію і процідити. Зберігати в холодильнику до одного тижня.


Ароматне вершкове масло

Таке масло можна використовувати для додання смаку і аромату не тільки стейкам з яловичини або телятини, але і, наприклад, курячій грудці.

Час приготування: 5 хвилин
Порції: 200 г

Приготування:
  1. Змішати до однорідної консистенції 200 г вершкового масла, 4 ст. л. меленого перцю чилі, сік 2 лаймів і 4 ч. л. чорного перцю.
  2. Загорнути масло в харчову плівку в формі ковбаски і прибрати в холодильник.
  3. Перед подачею нарізати невеликими шматочками. Зберігати в холодильнику до одного тижня.
Кажуть, якщо порівнювати кулінарію з fashion-індустрією, то соуси - це аксесуари, які виграшно підкреслять будь-яку страву. Не бійтеся експериментувати, щоб дізнатися, яке саме поєднання приємно вразить ваших близьких.

Також, Ви можете скуштувати смачні стейки в магазинах М’ясторія або замовити їх на нашому сайті


Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!