Смак у відтінках: соуси до м'яса
Поділитися:

Смак у відтінках: соуси до м'яса

Смак шашлику, стейка з мармурової яловичини або ковбасок-гриль може розкриватися по-різному завдяки соусів. Вони привносять ніжну насолоду, кислувату гостринку або запашну свіжість. Соуси прийнято розділяти на червоні і білі, причому до кольору це не має ніякого відношення. Весь секрет - в базовому бульйоні. Якщо білі соуси готують на прозорому овочевому або курячому бульйоні, то червоні - на насиченому м'ясному. Але обмежуватися цими видами ми не готові, тому не обійдемо увагою солодкі ягідні, гострі і екзотичні соуси до м'яса, які гармонійно доповнять смак ваших страв.

Соусы к мясу | Мястория

Червоні соуси

Базовий червоний соус - Деміглас

Сам по собі Деміглас - дуже густий м'ясний концентрат, придуманий французьким кулінаром Огюстом Еськофье.

Інгредієнти:
  • кістки з м'ясом - 2 кг
  • морква - 1 шт 
  • цибулина - 1 шт 
  • селера - 120 г
  • червоне сухе вино - 100 мл
  • сіль за смаком
Як приготувати базовий червоний соус до м'яса:

Запекти в духовці кістки і овочі до коричневого кольору. Виварювати тривалий час, поки не вийде густий м'ясний бульйон. Процідити через сито і додати червоне вино і сіль. Випарити бульйон на середньому вогні так, щоб обсяг рідини зменшився в 4-5 разів. Охолоджений соус схожий на холодець - цим він і хороший, тому що в холодильнику таке блюдо здатне стояти досить довго. Можна розділити його на шматочки і прибрати в морозильну камеру.

Тепер у вас є основа, на базі якої можна експериментувати з інгредієнтами. Наприклад, щоб поліпшити смак соусу досить додати виноградного вина - 1-3 столові ложки на склянку. Для білої заправки підійде біле вино, а для червоної - мадера або портвейн. Залежно від інгредієнтів, соус здатний надати м'ясу різні відтінки: гострий, ніжний, кисло-солодкий, пряний.

Рецепты соусов к мясу | Мястория

Рецепт перцевого соусу до м'яса

Смак яловичих стейків на вашій кухні заграє новими фарбами.

Інгредієнти:
  • вершки 33% - 200 мл
  • вершкове масло - 200 г
  • концентрат Деміглас - 500 мл
  • чорний мелений перець - 10 г
  • сіль за смаком

Приготування:

В готовий концентрат Деміглас додати вершки, вершкове масло, поперчити і посолити за смаком. Розігрівати не треба.

На основі густого бульйону можна приготувати безліч соусів, додаючи в нього різні овочі і ароматні трави.

Наприклад:

Деміглас, червоне вино, кетчуп, паприка, цибуля-порей, гірчиця;
Деміглас, червоне вино, вершки, бланшірованние томати, селера, базилік;
Деміглас, червоне вино, базилік, соєвий соус, паприка.

Білі соуси для м'яса

Білі соуси на вершкової основі - наприклад, перцевий або Даян - варто спробувати, якщо на вашому столі будуть курячі шашлики і запечені на грилі овочі. Майте на увазі, що вони калорийнее червоних.

Соус Даян

Обережно! Викликає звикання!

Інгредієнти: 
  • вершкове масло - 100 г
  • цибулю-шалот - 4 шт 
  • часник - 3 зубчики
  • цибуля резанец - 1 пучок
  • зернова гірчиця - 1 ст. л 
  • вершки 33% - 1 л
  • сіль - ¼ ч. л 
  • мелений чорний перець - ¼ ч. л

Як зробити соус Даян до м'яса:

Подрібнену цибулю-шалот і часник обсмажити на вершковому маслі. Влити в ємність вершки, додати обсмажені овочі і гірчицю, довести до кипіння. Додати в кінці варіння дрібно рубаний лук-різанець, сіль і перець.

Зелені соуси

Зелені соуси поєднують в собі властивості червоних і білих. Так само, як і перші, вони вважаються низькокалорійними і, як вершкові заправки, підходять не тільки до страв з яловичини, свинини або баранини, але і до курки і індички. Найвідоміший зелений соус - це, мабуть, чімічуррі.

Аргентинський соус чімічуррі

Прекрасний варіант до стейкам з мармурової яловичини, таким як Рібай або Портерхаус.

Інгредієнти:
  • сухий базилік - 1 ч. л 
  • лимон - 20 г
  • солодка мелена паприка - 1 ч. л 
  • свіжий перець чилі - 10 г
  • розмарин - 1 ч. л 
  • чебрець - 1 ч. л 
  • свіжа кінза - 1 пучок
  • оливкова олія - ​​70 мл
  • чорний перець - 7 горошин
  • свіжа петрушка - 1 пучок
  • 3 щіпки солі
  • 3 зубчики часнику

Приготування:

Кінзу, петрушку і часник промити і промокнути паперовим рушником. Ретельно подрібнити в блендері. Додати оливкове масло і перець чилі. Закласти в блендер сіль, чебрець, розмарин, базилік, подрібнений перець, паприку, лимон і подрібнити. Готовий соус перекласти в ємність і закрити кришкою. Прибрати в холодильник на 3 години, а ще краще на добу.

Как сделать соус к мясу | Мястория

Дзадзікі з цибулею-шалот

Подавайте страви з курки або індички з соусом дзадзики, щоб довести близьких до смакового божевілля.

Інгредієнти:
  • грецький йогурт - 400 мл
  • огірок - 1 шт 
  • м'ята - 3-4 гілки
  • лимонний сік - 200 мл
  • цибулю-шалот - 1 шт  
  • часник - 2 зубчики
  • оливкова олія - ​​2 ст. л 
  • сіль, перець за смаком
Приготування:

Огірки очистити від шкірки і подрібнити, посолити і через 10 хвилин віджати зайву вологу. Лук і м'яту дрібно нарубати. З'єднати в глибокій ємності йогурт, огірок, цибуля, зелень, додати лимонний сік, оливкова олія і роздавлений часник, поперчити і перемішати.

Зелений дип

Інгредієнти:
  • грецький йогурт - 1 ст .
  • консервований зелений горошок (рідина злити) - 100 г
  • свіжий огірок - 100 г
  • дрібно рубаний зелений лук - 1-2 ст. л 
  • сіль, чорний перець (за смаком) 
Приготування:

Горошок, цибулю і огірок подрібнити в блендері, додати до йогурту, посолити, поперчити, дати настоятися 15 хвилин.

Смачні гострі соуси до м'яса

Для приготування гострих соусів використовують різні види перців. Найбільшою популярністю в світі користуються червоні пекучі сорти.

Соус зі свіжих томатів з чилі

Інгредієнти: 
  • помідори черрі - 0,5 кг 
  • часник - 3 зубчики
  • цибуля - 1 шт  
  • чилі - 1-2 стручки
  • чебрець - 3-4 гілочки
  • оливкова олія - ​​2 ст. л 
  • сіль за смаком
  • вода - 0,5 ст.
Приготування:

Помідори ошпарити, зняти шкірку. Часник і цибуля почистити. Чебрець очистити від стебел, перець чилі - від насіння. Цибулину і чилі порізати на великі частини. З'єднати в блендері помідори, чилі, цибуля, часник, чебрець і оливкове масло, посолити і подрібнити. При необхідності довести водою до потрібної густоти, знову збити.

Вкусные соусы к мясу | Мястория

Гострий песто з мигдалем 

Добре поєднується з м'ясом і салатами. При цьому йому вистачає совісті, щоб не взяти на себе всю увагу.

Інгредієнти:
  • базилік - 1 пучок
  • часник - 2 зубчики 
  • гострий зелений перець - 1 стручок 
  • смажений мигдаль - ⅓ ст. л  
  • пармезан - 50 г
  • оливкова олія - ​​150 мл
  • сіль за смаком
Приготування:

Часник очистити, у перцю вирізати серцевину. Базилік, перець, часник, мигдаль і оливкове масло помістити в блендер і злегка подрібнити. Посолити, додати дрібно нарізаний пармезан і подрібнювати ще 1-2 хвилини.

Соус каррі

Здатний зайняти центральне місце на вашому столі.

Інгредієнти: 
  • грецький йогурт - 140 мл 
  • оливкова олія - ​​1 ст. л 
  • цибуля - 1 шт 
  • приправа карі - 2 ч. л 
  • червоний гострий перець в пластівцях - щіпка
  • зіра - ½ ч. л 
  • сік і цедра половини лайма
  • сіль за смаком
Приготування:

Сковороду розжарити. Дрібно нарізану цибулю потім у оливковій олії до м'якості. Додати приправу каррі, гострий перець і зіру. Прогріти протягом 1 хвилини, щоб наситити ароматами спецій. Зняти з вогню, остудити, вмішати йогурт, сік і цедру лайма, посолити.

Ягідні і фруктові соуси

Журавлиний соус

Поєднуйте його з такими стейками з мармурової яловичини, як Рибай, Шатобріан, Філе-міньйон, Ті-Боун і ін., А також свининою, телятиною та куркою. Кличте друзів на вечерю і обов'язково демонстративно поливайте блюдо журавлинним соусом.

Інгредієнти:
  • журавлина - 400 г
  • апельсин - 1 шт 
  • журавлинний сік - 100 мл
  • рідкий мед - 2 ст. л
  • червона цибуля - 1 шт 
  • оливкова олія - ​​2 ст. л
Приготування:

У розпечений сотейник влити оливкове масло. Загасити подрібнену цибулю до м'якості. Додати журавлину і велику стружку апельсинової цедри, влити сік, перемішати і готувати на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Витягти цедру, остудити, додати мед і перемішати.

Цитрусовий соус

Від багатства смаків Ви будете в захваті!

Інгредієнти:
  • грейпфрут - ½ шт  
  • апельсин - ½ шт
  • винний оцет - 2 ст. л 
  • оливкова олія - ​​140 г
  • гострий перець - 1 маленький стручок
  • сіль за смаком
Приготування:

Натерти цедру грейпфрута і апельсина, перець очистити від насіння і подрібнити. Видавити в окрему ємність сік цитрусових, додати решту інгредієнтів, ретельно перемішати.

Майонез з насінням соняшнику

Інгредієнти:
  • лимон - ½ шт 
  • порошок гірчиці - ½ ч. л  
  • часник - 1 зубчик
  • оливкова олія - ​​2 ст. л 
  • вода - ½ ст 
  • насіння соняшнику - 1 ст 
  • сіль, перець, зелень (за смаком)
Приготування:

Насіння замочити у воді на 5 годин, промити. Часник очистити і крупно порізати. Всі інгредієнти залити половиною склянки води і пюрировать блендером. При необхідності додати воду до бажаної густоти, а також рубану зелень.

Додайте екзотики в повсякденне меню

Індійський соус райта

Ідеальне рішення до м'яса і овочів. У нього немає одного яскравого акценту, і ця нейтральність робить його божественним.

Інгредієнти:
  • грецький йогурт - 500 мл
  • кінза - 1 ст. л 
  • мелений кмин - 1 ч. л
  • свіжий огірок - 1 шт 
  • свіжий помідор - 2 шт 
  • цибуля - 1 шт 
  • м'ята - 1 пучок
  • цукор - 0,5 ч. л 
  • сіль за смаком
Приготування:

З помідорів зняти шкірку і дрібно нарізати. Цибулю натерти на дрібній тертці, огірок - на крупній, прибрати зайву рідину. З'єднати овочі з йогуртом, додати цукор, сіль, рубану зелень кінзи і м'яти, кмин, перемішати. Дати настоятися в холодильнику близько 15 хвилин.

Іспанська соус

Поринайте в чистоту смаків, а за рецепт можете не дякувати.

Інгредієнти: 
  • грецький йогурт - 1,5 ст 
  • запечений помідор - 1 шт 
  • запечений болгарський перець - 1 шт
  • оливки - 8-10 шт 
  • часник - 1 зубчик
  • зелена цибуля - 1-2 ст. л 
  • сіль, чорний перець (за смаком)
Приготування:

Помідор і перець запекти в духовці, зняти шкірку, остудити. Всі інгредієнти подрібнити і додати в йогурт. Посолити, поперчити, перемішати і дати настоятися протягом 15 хвилин.

Смачного!

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!