Поділитися:
Смак у відтінках: соуси до м'яса
Смак шашлику, стейка з мармурової яловичини або ковбасок-гриль може розкриватися по-різному завдяки соусів. Вони привносять ніжну насолоду, кислувату гостринку або запашну свіжість. Соуси прийнято розділяти на червоні і білі, причому до кольору це не має ніякого відношення. Весь секрет - в базовому бульйоні. Якщо білі соуси готують на прозорому овочевому або курячому бульйоні, то червоні - на насиченому м'ясному. Але обмежуватися цими видами ми не готові, тому не обійдемо увагою солодкі ягідні, гострі і екзотичні соуси до м'яса, які гармонійно доповнять смак ваших страв.
Червоні соуси
Базовий червоний соус - Деміглас
Сам по собі Деміглас - дуже густий м'ясний концентрат, придуманий французьким кулінаром Огюстом Еськофье.Інгредієнти:
- кістки з м'ясом - 2 кг
- морква - 1 шт
- цибулина - 1 шт
- селера - 120 г
- червоне сухе вино - 100 мл
- сіль за смаком
Запекти в духовці кістки і овочі до коричневого кольору. Виварювати тривалий час, поки не вийде густий м'ясний бульйон. Процідити через сито і додати червоне вино і сіль. Випарити бульйон на середньому вогні так, щоб обсяг рідини зменшився в 4-5 разів. Охолоджений соус схожий на холодець - цим він і хороший, тому що в холодильнику таке блюдо здатне стояти досить довго. Можна розділити його на шматочки і прибрати в морозильну камеру.
Тепер у вас є основа, на базі якої можна експериментувати з інгредієнтами. Наприклад, щоб поліпшити смак соусу досить додати виноградного вина - 1-3 столові ложки на склянку. Для білої заправки підійде біле вино, а для червоної - мадера або портвейн. Залежно від інгредієнтів, соус здатний надати м'ясу різні відтінки: гострий, ніжний, кисло-солодкий, пряний.
Рецепт перцевого соусу до м'яса
Смак яловичих стейків на вашій кухні заграє новими фарбами.Інгредієнти:
- вершки 33% - 200 мл
- вершкове масло - 200 г
- концентрат Деміглас - 500 мл
- чорний мелений перець - 10 г
- сіль за смаком
Приготування:
В готовий концентрат Деміглас додати вершки, вершкове масло, поперчити і посолити за смаком. Розігрівати не треба.
На основі густого бульйону можна приготувати безліч соусів, додаючи в нього різні овочі і ароматні трави.
Наприклад:
Деміглас, червоне вино, кетчуп, паприка, цибуля-порей, гірчиця;
Деміглас, червоне вино, вершки, бланшірованние томати, селера, базилік;
Деміглас, червоне вино, базилік, соєвий соус, паприка.
Білі соуси для м'яса
Білі соуси на вершкової основі - наприклад, перцевий або Даян - варто спробувати, якщо на вашому столі будуть курячі шашлики і запечені на грилі овочі. Майте на увазі, що вони калорийнее червоних.Соус Даян
Обережно! Викликає звикання!Інгредієнти:
- вершкове масло - 100 г
- цибулю-шалот - 4 шт
- часник - 3 зубчики
- цибуля резанец - 1 пучок
- зернова гірчиця - 1 ст. л
- вершки 33% - 1 л
- сіль - ¼ ч. л
- мелений чорний перець - ¼ ч. л
Як зробити соус Даян до м'яса:
Подрібнену цибулю-шалот і часник обсмажити на вершковому маслі. Влити в ємність вершки, додати обсмажені овочі і гірчицю, довести до кипіння. Додати в кінці варіння дрібно рубаний лук-різанець, сіль і перець.
Зелені соуси
Зелені соуси поєднують в собі властивості червоних і білих. Так само, як і перші, вони вважаються низькокалорійними і, як вершкові заправки, підходять не тільки до страв з яловичини, свинини або баранини, але і до курки і індички. Найвідоміший зелений соус - це, мабуть, чімічуррі. Аргентинський соус чімічуррі
Прекрасний варіант до стейкам з мармурової яловичини, таким як Рібай або Портерхаус.Інгредієнти:
- сухий базилік - 1 ч. л
- лимон - 20 г
- солодка мелена паприка - 1 ч. л
- свіжий перець чилі - 10 г
- розмарин - 1 ч. л
- чебрець - 1 ч. л
- свіжа кінза - 1 пучок
- оливкова олія - 70 мл
- чорний перець - 7 горошин
- свіжа петрушка - 1 пучок
- 3 щіпки солі
- 3 зубчики часнику
Приготування:
Кінзу, петрушку і часник промити і промокнути паперовим рушником. Ретельно подрібнити в блендері. Додати оливкове масло і перець чилі. Закласти в блендер сіль, чебрець, розмарин, базилік, подрібнений перець, паприку, лимон і подрібнити. Готовий соус перекласти в ємність і закрити кришкою. Прибрати в холодильник на 3 години, а ще краще на добу.
Дзадзікі з цибулею-шалот
Подавайте страви з курки або індички з соусом дзадзики, щоб довести близьких до смакового божевілля. Інгредієнти:
- грецький йогурт - 400 мл
- огірок - 1 шт
- м'ята - 3-4 гілки
- лимонний сік - 200 мл
- цибулю-шалот - 1 шт
- часник - 2 зубчики
- оливкова олія - 2 ст. л
- сіль, перець за смаком
Огірки очистити від шкірки і подрібнити, посолити і через 10 хвилин віджати зайву вологу. Лук і м'яту дрібно нарубати. З'єднати в глибокій ємності йогурт, огірок, цибуля, зелень, додати лимонний сік, оливкова олія і роздавлений часник, поперчити і перемішати.
Зелений дип
Інгредієнти:- грецький йогурт - 1 ст .
- консервований зелений горошок (рідина злити) - 100 г
- свіжий огірок - 100 г
- дрібно рубаний зелений лук - 1-2 ст. л
- сіль, чорний перець (за смаком)
Горошок, цибулю і огірок подрібнити в блендері, додати до йогурту, посолити, поперчити, дати настоятися 15 хвилин.
Смачні гострі соуси до м'яса
Для приготування гострих соусів використовують різні види перців. Найбільшою популярністю в світі користуються червоні пекучі сорти.Соус зі свіжих томатів з чилі
Інгредієнти:- помідори черрі - 0,5 кг
- часник - 3 зубчики
- цибуля - 1 шт
- чилі - 1-2 стручки
- чебрець - 3-4 гілочки
- оливкова олія - 2 ст. л
- сіль за смаком
- вода - 0,5 ст.
Помідори ошпарити, зняти шкірку. Часник і цибуля почистити. Чебрець очистити від стебел, перець чилі - від насіння. Цибулину і чилі порізати на великі частини. З'єднати в блендері помідори, чилі, цибуля, часник, чебрець і оливкове масло, посолити і подрібнити. При необхідності довести водою до потрібної густоти, знову збити.
Гострий песто з мигдалем
Інгредієнти:
- базилік - 1 пучок
- часник - 2 зубчики
- гострий зелений перець - 1 стручок
- смажений мигдаль - ⅓ ст. л
- пармезан - 50 г
- оливкова олія - 150 мл
- сіль за смаком
Часник очистити, у перцю вирізати серцевину. Базилік, перець, часник, мигдаль і оливкове масло помістити в блендер і злегка подрібнити. Посолити, додати дрібно нарізаний пармезан і подрібнювати ще 1-2 хвилини.
Соус каррі
Здатний зайняти центральне місце на вашому столі.Інгредієнти:
- грецький йогурт - 140 мл
- оливкова олія - 1 ст. л
- цибуля - 1 шт
- приправа карі - 2 ч. л
- червоний гострий перець в пластівцях - щіпка
- зіра - ½ ч. л
- сік і цедра половини лайма
- сіль за смаком
Сковороду розжарити. Дрібно нарізану цибулю потім у оливковій олії до м'якості. Додати приправу каррі, гострий перець і зіру. Прогріти протягом 1 хвилини, щоб наситити ароматами спецій. Зняти з вогню, остудити, вмішати йогурт, сік і цедру лайма, посолити.
Ягідні і фруктові соуси
Журавлиний соус
Поєднуйте його з такими стейками з мармурової яловичини, як Рибай, Шатобріан, Філе-міньйон, Ті-Боун і ін., А також свининою, телятиною та куркою. Кличте друзів на вечерю і обов'язково демонстративно поливайте блюдо журавлинним соусом.Інгредієнти:
- журавлина - 400 г
- апельсин - 1 шт
- журавлинний сік - 100 мл
- рідкий мед - 2 ст. л
- червона цибуля - 1 шт
- оливкова олія - 2 ст. л
У розпечений сотейник влити оливкове масло. Загасити подрібнену цибулю до м'якості. Додати журавлину і велику стружку апельсинової цедри, влити сік, перемішати і готувати на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Витягти цедру, остудити, додати мед і перемішати.
Цитрусовий соус
Від багатства смаків Ви будете в захваті!Інгредієнти:
- грейпфрут - ½ шт
- апельсин - ½ шт
- винний оцет - 2 ст. л
- оливкова олія - 140 г
- гострий перець - 1 маленький стручок
- сіль за смаком
Натерти цедру грейпфрута і апельсина, перець очистити від насіння і подрібнити. Видавити в окрему ємність сік цитрусових, додати решту інгредієнтів, ретельно перемішати.
Майонез з насінням соняшнику
Інгредієнти:- лимон - ½ шт
- порошок гірчиці - ½ ч. л
- часник - 1 зубчик
- оливкова олія - 2 ст. л
- вода - ½ ст
- насіння соняшнику - 1 ст
- сіль, перець, зелень (за смаком)
Насіння замочити у воді на 5 годин, промити. Часник очистити і крупно порізати. Всі інгредієнти залити половиною склянки води і пюрировать блендером. При необхідності додати воду до бажаної густоти, а також рубану зелень.
Додайте екзотики в повсякденне меню
Індійський соус райта
Ідеальне рішення до м'яса і овочів. У нього немає одного яскравого акценту, і ця нейтральність робить його божественним.Інгредієнти:
- грецький йогурт - 500 мл
- кінза - 1 ст. л
- мелений кмин - 1 ч. л
- свіжий огірок - 1 шт
- свіжий помідор - 2 шт
- цибуля - 1 шт
- м'ята - 1 пучок
- цукор - 0,5 ч. л
- сіль за смаком
З помідорів зняти шкірку і дрібно нарізати. Цибулю натерти на дрібній тертці, огірок - на крупній, прибрати зайву рідину. З'єднати овочі з йогуртом, додати цукор, сіль, рубану зелень кінзи і м'яти, кмин, перемішати. Дати настоятися в холодильнику близько 15 хвилин.
Іспанська соус
Поринайте в чистоту смаків, а за рецепт можете не дякувати.Інгредієнти:
- грецький йогурт - 1,5 ст
- запечений помідор - 1 шт
- запечений болгарський перець - 1 шт
- оливки - 8-10 шт
- часник - 1 зубчик
- зелена цибуля - 1-2 ст. л
- сіль, чорний перець (за смаком)
Помідор і перець запекти в духовці, зняти шкірку, остудити. Всі інгредієнти подрібнити і додати в йогурт. Посолити, поперчити, перемішати і дати настоятися протягом 15 хвилин.
Смачного!