Справжнiй американець: стейк Нью-Йорк
Поділитися:

Справжнiй американець: стейк Нью-Йорк

Коли у Нью-Йорку почався ресторанний «бум», справжні гурмани мали лише один спосіб відразу оцінити рівень закладу. Вони замовляли фірмовий стейк з тонкої філейної частини. Якщо яловичина смакувала, заклад автоматично здобував шалену популярність. Так стейк Нью-Йорк став еталоном в США й залишається основною фішкою усіх міських стейк-хаусів до сьогодні.

Назва стейка Нью-Йорк пішла від найбільшого американського міста, де його вперше приготували. 1827 року брати-швейцарці орендували приміщення у самісінькому центрі Нью-Йорка, щоб здійснити свою американську мрію. Тоді вони не знали, що їхній ресторан Delmonico стане законодавцем кулінарної моди в усій Америці. А тоді ще нікому не знаний стейк «Делмоніко» (сучасний Нью-Йорк) — одним із найпопулярніший у світі.

Винахід братів полягав у наступному: для своїх стейків вони обирали коротший край яловичого філе. Спочатку стейк готували з кісткою, але вибагливим гостям такий варіант не сподобався. Тому ресторан змінив стратегію, позбавився кісток і стейк здобув свій сучасний вигляд. 

Який він — справжній американець?

Стейк Нью-Йорк легко впізнати — солідний розмір, висока мармуровість і яскравий смак. Але головною родзинкою цієї страви став насичений яловичий аромат, який не зрівняється з жодним іншим стейком. 

Нью-Йорк1.jpg

Цей стейк є рідним братом Стріплойна, його так само отримують з поперекової частини філе. Відмінність двох стейків полягає у тому, що Нью-Йорк не має товстого жирового прошарку вздовж краю. Тому цей стейк вважають більш дієтичним.

Ніжністю та соковитістю Нью-Йорк завдячує частині яловичини, з якої його виготовляють. Вона розташована за 13-им ребром і не використовується при русі. Тому м`ясні волокна ніжні, стейк має високу мармуровість, а готова страва виходить надзвичайно тендітною за структурою.

Традиційний рецепт стейка Нью-Йорк

Улюблений американський стейк досить простий у приготуванні, хоч і вимагає трохи уваги. Щоб досягти ідеального ступеня просмаження — medium rare — потрібно врахувати товщину стейка, температуру та час приготування. Якщо дотриматися усіх правил, ви отримаєте насичений і неймовірно ніжний стейк, який порадує вас смаком та ароматом.

Нью-Йорк2.jpg

Отож, кілька порад перед приготуванням:

  1. Надавайте перевагу якісній мармуровій яловичині, яка пройшла повний процес сухої чи вологої витримкою. 
  2. Перед тим, як обсмажувати стейк, залиште його за кімнатної температури мінімум на годину.
  3. За 30 хвилин до приготування щедро потрусіть стейк кам`яною (кошерною) сіллю без домішок та чорним свіжомеленим перцем.
  4. Зайву вологу зі стейка краще прибрати паперовим рушником.
  5. Для приготування Нью-Йорка використовуйте гриль, чавунну або емальовану пательню. Так ви досягнете золотистої хрусткої скоринки.
  6. Після обсмаження залиште стейк відпочити протягом 5 хв, щоб сік рівномірно розподілився й насичив собою волокна.

Про стейк Нью-Йорк можна багато розповідати, але краще — приготувати й скуштувати самостійно. Тому пропонуємо відразу перейти до практики.

Нью-Йорк3.jpg

Інгредієнти:

Крок 1. Нагрійте пательню на великому вогні, додайте рослинну олію. Коли олія нагріється і почне диміти, час покласти стейк. Обсмажуйте його протягом 2-3 хв з кожного боку до золотистої хрусткої скоринки.

Крок 2. Додайте на пательню вершкове масло. Коли воно повністю розтане, викладіть зубчики часнику (попередньо очистити від шкірки) та гілочку свіжого розмарину. У процесі приготування поливайте стейк зверху ароматним маслом. 

Крок 3. Зменшити температуру до середньої та доводити до бажаного рівня просмажування. Температуру легко вимірювати кухонним термометром. Вимкнути пательню, не досягнувши 2-3°C до оптимальної температури.

Крок 4. Перекладіть стейк з розмарином на шматок харчової фольги та обгорніть нею страву. Залиште стейк на 5-8 хвилин. 

Шпаргалка температури просмаження

Коли ви готуєте стейк, найкращий спосіб перевірити температуру — використовувати термометр із щупом для миттєвого зчитування. Вставте термометр у найтовщу частину стейка, щоб визначити його температуру

Пам’ятайте, що важливим етапом приготування стейка є відпочинок. Протягом цього періоду температура продовжуватиме зростати, приблизно на 2-3 градуси. Тому радимо закінчувати обсмаження безпосередньо перед тим, як досягнете бажаного рівня просмаження.

Нью-Йорк4.jpg 

Нью-Йорк вирізняється ніжною структурою та невеликою товщиною стейка. Ви можете обрати будь-яку улюблену просмажку, проте не рекомендуємо готувати його до температури вище 65°C, щоб яловичина не стала сухою і жорсткою.

Температура обсмаження для стейка Нью-Йорк:

  • Extra-rare — 45°C
  • Rare — 50°C
  • Medium rare — 55°C
  • Medium — 60°C
  • Medium well — 65°C
  • Well done — 71-75°C

Стейк Нью-Йорк від «М`ясторії»

«М`ясторія» має в асортименті три варіанти стейків Нью-Йорк найвищої якості. Їх виготовлено з мармурової яловичини, яка гарантує той самий неповторний аромат і насичений смак, за які Нью-Йорк полюбили в усьому світі.

Витриманий стейк Нью-Йорк отримано з преміальної породи биків, він відрізняється соковитістю,  пружною і виразною структурою. Кожен стейк проводить у вакуумі від 14 до 21 дня. Така технологія вологої витримки дозволяє яловичині ферментуватися і розкрити свої смакові характеристики.

Нью-Йорк Prime «М`ясторія».jpg

Для тих, хто полюбляє більш ніжні стейки, які буквально тануть у роті, пропонуємо стейк Нью-Йорк з мармуровістю класу PRIME. Ідеальне співвідношення м`яса та жиру дарує готовій страві надзвичайну соковитість та тендітність, а волога витримка відкриває усі грані смаку та аромату яловичини.

Для гурманів «М`ясторія» приготувала особливий подарунок — стейк Вагю Нью-Йорк. Це справжня кулінарна розкіш на вашому столі. Довершене мереживо жирових прошарків надає яловичині унікальної соковитості та ніжності. 

Нью-Йорк Вагю «М`ясторія».jpg

Приготувати витвір кулінарного мистецтва зі стейками Нью-Йорк від «М`ясторії» ще ніколи не було так легко. Просто дотримуйтеся порад у статті та смакуйте вишукану страву, зроблену власноруч. А «М`ясторія» подбає, щоб ви завжди могли придбати найсвіжішу яловичину в наших фірмових магазинах-ресторанах чи замовити її до свого порогу.

Статті та рецепти

  • Відкриття серпня від «М`ясторія»!
    У серпні «М`ясторія» стає ще ближчою до вас! Ми продовжуємо розширювати гастрономічні горизонти і цього разу готові порадувати вас новою локацією у самому серці Києва. Зустрічайте новий Meat Bar від «М`ясторія» на Подолі!
  • Суп з фрикадельками: три домашні рецепти
    «М`ясторія» знає, що магія вишуканих страв у простоті. Тому ми вже готові довести, що суп з фрикадельками може стати вашою новою улюбленою першою стравою. Обирайте рецепт і переконайтеся самостійно!
  • Курячі стріпси: готуємо хрумку курочку
    Відомий фастфуд стане чудовим варіантом для зустрічі з друзями чи сімейного перегляду фільму. Стріпси можна куштувати як самостійну страву, доповнивши соусами та гарніром, чи приготувати з ними сендвічі, бургери, салати й інші страви. Обирайте рецепт до смаку й отримайте приємні емоції від приготування домашніх стріпсів.