По секрету всьому світу: кращі рецепти приготування сала
Поділитися:

По секрету всьому світу: кращі рецепти приготування сала

Відверто зізнаємося в своїй любові до домашнього сала, покликаного не лише втамувати голод, але й принести гастрономічну насолоду. Але сьогодні не тільки про оди страві, знайомій нам з дитинства. Підходимо до справи серйозно і пропонуємо освоїти нові рецепти смачного сала. Впевнені, вони заслуговують на вашу пильну увагу. Готуйте, пробуйте і вибирайте свій улюблений! Тим більше, що ніяких надзвичайних технік або зусиль від вас не потрібно.

Рецепт приготовления сала | Мястория

Важлива складова здорового меню

Сало багате на жиророзчинні вітаміни A, E, F. Крім того, в ньому є вітаміни C і D, вся група B. Присутні й мікроелементи, які постачають кров киснем. Свиняче сало називають повільним, але наполегливим очисним засобом для печінки, оскільки в ньому містяться кислоти, які сприяють цьому процесу. Вони ж допомагають оптимізувати гормональний баланс організму. Арахідонова кислота в складі є невід'ємною частиною обміну холестерину, підтримує гормональну і клітинну активність.

  Основні переваги сала:
  • підвищення загального тонусу і настрою;
  • підтримка у відновленні після виснажливих хвороб;
  • боротьба з шкірними запаленнями різного роду;
  • відновлення гормонального фону;
  • забезпечення нормального балансу холестерину;
  • поліпшення загального стану серцево-судинної системи;
  • поліпшення еластичності шкіри;
  • підтримка м'язів в період зростання.
Важливо! Все це за умови споживання не більше 30 грамів свинячого сала в день.

Нюанси вибору

Для нас сало - більше ніж просто кулінарне захоплення. Це щось на зразок національного культу. Так що тонкощі вибору важливо розбирати буквально по кісточках.

Є прикмети, за якими можна знайти хороше сало на ринку. Не полінуйтеся подивитися на колір сала і шкурки - це важливий показник свіжості. Сало має бути білого або ніжно-рожевого природного кольору. Допускаються вкраплення яскраво-червоного відтінку. У свіжого сала шкурка світла. Жовтуваті підпалини говорять про те, що шкурка оброблена вручну – такому салу надають перевагу провідні шеф-кухарі.

Ще потрібно звернути увагу на товщину сала. Оптимальна - від 3 до 6 сантиметрів. Перший після шкурки прошарок м'яса повинен бути товщиною приблизно в сантиметр. Якщо ви любите сало взагалі без м'яса або з одним невеликим прошарком, купуйте спинну частину свинини. Якщо ви бажаєте сала з великими прошарками м'яса, надавайте перевагу грудинці. І головне - сало повинне пахнути так, щоб миттєво захотілося налити тарілку вогняного борщу і відрізати скибочку свіжого мультизернового хліба з хрусткою скоринкою. 

Рецепт сала | Мястория

Свиняче сало: рецепти приготування 

Сало з легкістю погоджується грати сольну партію в будь-якому кулінарному сюжеті. Його засолюють, запікають або коптять і, тонко нарізавши, подають на стіл разом зі житнім хлібом і зеленою цибулею. Не менш популярний паштет з сала, а все завдяки найніжнішій консистенції, пікантному часниковому аромату і незабутньому смаку. Напевно, найсмачніше блюдо з сала з прошарком м’яса - рулет з ароматними спеціями. Не володіючи яскраво вираженим смаком, сало охоче вбирає в себе всі відтінки, які дарують йому інші інгредієнти.

  Сало ідеальне не тільки в сольному виконанні, але і в складі інших страв:
  • Банош, приготований на вогнищі за стародавніми гуцульськими традиціями. Найприємніше у всьому цьому - сісти за накритий стіл, енергійно зачерпнути ложкою банош і віддатися насолоді. Ароматне і пікантне блюдо буде балувати вас багатогранністю і добре знаною текстурою.
  • Картопля з салом на мангалі. Блюдо приваблює тим, що вимагає мінімуму кулінарних маніпуляцій. Але результат, який ви отримуєте, спонукає повертатися до нього знову і знову.
  • Гороховий суп з копченим салом. Від ароматної страви, знайомої з дитинства, ви просто не зможете відірватися. Обміркуйте, чи готові ви до такої влади?
  • Вареники з салом. Вас чекають хвилини блаженства, про які ви будете згадувати ще довго.
  • М'ясні зрази з картопляним пюре і шкварками. Дивишся на страву - і гіпнотично хочеш спробувати ще один шматочок.
  • Тартар з сала. Чудова закуска! Рецепт, як і все геніальне, простий, а ось враження, які ви отримаєте, запам'ятаються надовго. Ви будете подумки повертатися до страви з сала весь день.
  • Плов з підчеревиною і барбарисом. Блюдо з узбецькими корінням. Запах дивовижний, смак насичений, текстура бездоганна. Одне можемо сказати точно: близькі будуть просити добавки!
  • Печінковий паштет з топленим салом і солодко-гострими яблуками. Ось вже дійсно бездоганне блюдо, до якого неможливо причепитися.
  • Запечені баклажани з салом по-угорськи. Ретельно підібрані спеції додадуть страві незабутній аромат - голова буде йти обертом ще на порозі кухні!
Акцентуємо увагу на трьох рецептах українського сала.

Сало, запечене в духовці

Ви будете пробувати шматочок за шматочком і намагатися зрозуміти, що вас приваблює більше: консистенція, аромат або багатогранність смаку.

Сало (1 кг) вимити і ретельно просушити паперовим рушником. Дрібно нарізану ріпчасту цибулю (400 г) посолити і поперчити, розім'яти руками, щоб вона пустила сік. Додати мелений коріандр (1 ч. л.), мелений чорний перець (1 ч. л.), роздавлений очищений часник (3-4 зубчики), рожевий перець (1 ч. л.), діжонську гірчицю (2 ч. л.) , запашний перець (2 горошини) і лавровий лист (2-3 шт.). Ретельно перемішати. Рівномірно розподілити маринад по всьому шматку сала, накрити кришкою і залишити в холодильнику на 12 годин. Потім дістати сало з маринаду, згорнути в рулет і перев'язати ниткою. Загорнути в фольгу і помістити в жаростійку форму. Запікати в розігрітій до 200 ° C духовці впродовж 40-60 хвилин.

Сало, копчене на черемхової стружці

Найтонші шматочки сала, копченого на черемхової стружці, обволікають смакові рецептори - і ви вже більше не в силах думати ні про що інше.
Грудинку з прошарками м’яса (1 кг) нарізати шматками шириною 3-4 см. Добре посолити крупною сіллю, додати спеції - мелений сушений часник, орегано, ягоди ялівцю, сушений кріп і петрушку. Помістити в каструлю, накрити кришкою, поставити зверху гніт. Витримувати в прохолодному місці протягом 3 днів. Після цього видалити сіль і спеції, викласти на решітку і коптити впродовж години на черемхової стружці на середньому вогні. Потім можна натерти сумішшю паприки і гострого перцю. Подавати в гарячому або холодному вигляді.

Паштет з сала

Сало в тандемі з часником розкриває весь свій смаковий потенціал. Мажте на хліб - і насолоджуйтеся бездоганним пікантним смаком!

Необхідно промити шматок свіжого сала (0,5 кг) і нарізати порційними кубиками. Пропустити через решітку м'ясорубки з великими отворами. Потім розібрати головку часнику на зубчики. Очищені зубчики промити і пропустити через м'ясорубку. Всипати в подрібнену масу мелений чорний перець і сіль за смаком. Вітаються і такі спеції, як мускатний горіх, мелена паприка, мелений імбир. Ретельно перемішати паштет і помістити в суху ємність з герметичною кришкою.

Залишається тільки побажати смачного!

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!