Поділитися:
По секрету всьому світу: кращі рецепти приготування сала
Відверто зізнаємося в своїй любові до домашнього сала, покликаного не лише втамувати голод, але й принести гастрономічну насолоду. Але сьогодні не тільки про оди страві, знайомій нам з дитинства. Підходимо до справи серйозно і пропонуємо освоїти нові рецепти смачного сала. Впевнені, вони заслуговують на вашу пильну увагу. Готуйте, пробуйте і вибирайте свій улюблений! Тим більше, що ніяких надзвичайних технік або зусиль від вас не потрібно.
Важлива складова здорового меню
Сало багате на жиророзчинні вітаміни A, E, F. Крім того, в ньому є вітаміни C і D, вся група B. Присутні й мікроелементи, які постачають кров киснем. Свиняче сало називають повільним, але наполегливим очисним засобом для печінки, оскільки в ньому містяться кислоти, які сприяють цьому процесу. Вони ж допомагають оптимізувати гормональний баланс організму. Арахідонова кислота в складі є невід'ємною частиною обміну холестерину, підтримує гормональну і клітинну активність.Основні переваги сала:
- підвищення загального тонусу і настрою;
- підтримка у відновленні після виснажливих хвороб;
- боротьба з шкірними запаленнями різного роду;
- відновлення гормонального фону;
- забезпечення нормального балансу холестерину;
- поліпшення загального стану серцево-судинної системи;
- поліпшення еластичності шкіри;
- підтримка м'язів в період зростання.
Нюанси вибору
Для нас сало - більше ніж просто кулінарне захоплення. Це щось на зразок національного культу. Так що тонкощі вибору важливо розбирати буквально по кісточках.Є прикмети, за якими можна знайти хороше сало на ринку. Не полінуйтеся подивитися на колір сала і шкурки - це важливий показник свіжості. Сало має бути білого або ніжно-рожевого природного кольору. Допускаються вкраплення яскраво-червоного відтінку. У свіжого сала шкурка світла. Жовтуваті підпалини говорять про те, що шкурка оброблена вручну – такому салу надають перевагу провідні шеф-кухарі.
Ще потрібно звернути увагу на товщину сала. Оптимальна - від 3 до 6 сантиметрів. Перший після шкурки прошарок м'яса повинен бути товщиною приблизно в сантиметр. Якщо ви любите сало взагалі без м'яса або з одним невеликим прошарком, купуйте спинну частину свинини. Якщо ви бажаєте сала з великими прошарками м'яса, надавайте перевагу грудинці. І головне - сало повинне пахнути так, щоб миттєво захотілося налити тарілку вогняного борщу і відрізати скибочку свіжого мультизернового хліба з хрусткою скоринкою.
Свиняче сало: рецепти приготування
Сало з легкістю погоджується грати сольну партію в будь-якому кулінарному сюжеті. Його засолюють, запікають або коптять і, тонко нарізавши, подають на стіл разом зі житнім хлібом і зеленою цибулею. Не менш популярний паштет з сала, а все завдяки найніжнішій консистенції, пікантному часниковому аромату і незабутньому смаку. Напевно, найсмачніше блюдо з сала з прошарком м’яса - рулет з ароматними спеціями. Не володіючи яскраво вираженим смаком, сало охоче вбирає в себе всі відтінки, які дарують йому інші інгредієнти.
Сало ідеальне не тільки в сольному виконанні, але і в складі інших страв:
Сало, запечене в духовці
Ви будете пробувати шматочок за шматочком і намагатися зрозуміти, що вас приваблює більше: консистенція, аромат або багатогранність смаку.
Сало (1 кг) вимити і ретельно просушити паперовим рушником. Дрібно нарізану ріпчасту цибулю (400 г) посолити і поперчити, розім'яти руками, щоб вона пустила сік. Додати мелений коріандр (1 ч. л.), мелений чорний перець (1 ч. л.), роздавлений очищений часник (3-4 зубчики), рожевий перець (1 ч. л.), діжонську гірчицю (2 ч. л.) , запашний перець (2 горошини) і лавровий лист (2-3 шт.). Ретельно перемішати. Рівномірно розподілити маринад по всьому шматку сала, накрити кришкою і залишити в холодильнику на 12 годин. Потім дістати сало з маринаду, згорнути в рулет і перев'язати ниткою. Загорнути в фольгу і помістити в жаростійку форму. Запікати в розігрітій до 200 ° C духовці впродовж 40-60 хвилин.
Сало, копчене на черемхової стружці
Найтонші шматочки сала, копченого на черемхової стружці, обволікають смакові рецептори - і ви вже більше не в силах думати ні про що інше.
Грудинку з прошарками м’яса (1 кг) нарізати шматками шириною 3-4 см. Добре посолити крупною сіллю, додати спеції - мелений сушений часник, орегано, ягоди ялівцю, сушений кріп і петрушку. Помістити в каструлю, накрити кришкою, поставити зверху гніт. Витримувати в прохолодному місці протягом 3 днів. Після цього видалити сіль і спеції, викласти на решітку і коптити впродовж години на черемхової стружці на середньому вогні. Потім можна натерти сумішшю паприки і гострого перцю. Подавати в гарячому або холодному вигляді.
Паштет з сала
Сало в тандемі з часником розкриває весь свій смаковий потенціал. Мажте на хліб - і насолоджуйтеся бездоганним пікантним смаком!
Необхідно промити шматок свіжого сала (0,5 кг) і нарізати порційними кубиками. Пропустити через решітку м'ясорубки з великими отворами. Потім розібрати головку часнику на зубчики. Очищені зубчики промити і пропустити через м'ясорубку. Всипати в подрібнену масу мелений чорний перець і сіль за смаком. Вітаються і такі спеції, як мускатний горіх, мелена паприка, мелений імбир. Ретельно перемішати паштет і помістити в суху ємність з герметичною кришкою.
Залишається тільки побажати смачного!
Сало ідеальне не тільки в сольному виконанні, але і в складі інших страв:
- Банош, приготований на вогнищі за стародавніми гуцульськими традиціями. Найприємніше у всьому цьому - сісти за накритий стіл, енергійно зачерпнути ложкою банош і віддатися насолоді. Ароматне і пікантне блюдо буде балувати вас багатогранністю і добре знаною текстурою.
- Картопля з салом на мангалі. Блюдо приваблює тим, що вимагає мінімуму кулінарних маніпуляцій. Але результат, який ви отримуєте, спонукає повертатися до нього знову і знову.
- Гороховий суп з копченим салом. Від ароматної страви, знайомої з дитинства, ви просто не зможете відірватися. Обміркуйте, чи готові ви до такої влади?
- Вареники з салом. Вас чекають хвилини блаженства, про які ви будете згадувати ще довго.
- М'ясні зрази з картопляним пюре і шкварками. Дивишся на страву - і гіпнотично хочеш спробувати ще один шматочок.
- Тартар з сала. Чудова закуска! Рецепт, як і все геніальне, простий, а ось враження, які ви отримаєте, запам'ятаються надовго. Ви будете подумки повертатися до страви з сала весь день.
- Плов з підчеревиною і барбарисом. Блюдо з узбецькими корінням. Запах дивовижний, смак насичений, текстура бездоганна. Одне можемо сказати точно: близькі будуть просити добавки!
- Печінковий паштет з топленим салом і солодко-гострими яблуками. Ось вже дійсно бездоганне блюдо, до якого неможливо причепитися.
- Запечені баклажани з салом по-угорськи. Ретельно підібрані спеції додадуть страві незабутній аромат - голова буде йти обертом ще на порозі кухні!
Сало, запечене в духовці
Ви будете пробувати шматочок за шматочком і намагатися зрозуміти, що вас приваблює більше: консистенція, аромат або багатогранність смаку.
Сало (1 кг) вимити і ретельно просушити паперовим рушником. Дрібно нарізану ріпчасту цибулю (400 г) посолити і поперчити, розім'яти руками, щоб вона пустила сік. Додати мелений коріандр (1 ч. л.), мелений чорний перець (1 ч. л.), роздавлений очищений часник (3-4 зубчики), рожевий перець (1 ч. л.), діжонську гірчицю (2 ч. л.) , запашний перець (2 горошини) і лавровий лист (2-3 шт.). Ретельно перемішати. Рівномірно розподілити маринад по всьому шматку сала, накрити кришкою і залишити в холодильнику на 12 годин. Потім дістати сало з маринаду, згорнути в рулет і перев'язати ниткою. Загорнути в фольгу і помістити в жаростійку форму. Запікати в розігрітій до 200 ° C духовці впродовж 40-60 хвилин.
Сало, копчене на черемхової стружці
Найтонші шматочки сала, копченого на черемхової стружці, обволікають смакові рецептори - і ви вже більше не в силах думати ні про що інше.
Грудинку з прошарками м’яса (1 кг) нарізати шматками шириною 3-4 см. Добре посолити крупною сіллю, додати спеції - мелений сушений часник, орегано, ягоди ялівцю, сушений кріп і петрушку. Помістити в каструлю, накрити кришкою, поставити зверху гніт. Витримувати в прохолодному місці протягом 3 днів. Після цього видалити сіль і спеції, викласти на решітку і коптити впродовж години на черемхової стружці на середньому вогні. Потім можна натерти сумішшю паприки і гострого перцю. Подавати в гарячому або холодному вигляді.
Паштет з сала
Сало в тандемі з часником розкриває весь свій смаковий потенціал. Мажте на хліб - і насолоджуйтеся бездоганним пікантним смаком!
Необхідно промити шматок свіжого сала (0,5 кг) і нарізати порційними кубиками. Пропустити через решітку м'ясорубки з великими отворами. Потім розібрати головку часнику на зубчики. Очищені зубчики промити і пропустити через м'ясорубку. Всипати в подрібнену масу мелений чорний перець і сіль за смаком. Вітаються і такі спеції, як мускатний горіх, мелена паприка, мелений імбир. Ретельно перемішати паштет і помістити в суху ємність з герметичною кришкою.
Залишається тільки побажати смачного!