Гуляш по-угорськи: відчуйте традиції на смак
Гуляш — це традиційна страва, яка зробила угорську кухню популярною у світі. Рецепт гуляшу вперше виник серед пастухів, які потребували поживної їжі з доступних інгредієнтів.
Перший гуляш готували на відкритому вогні на схилах Карпатських гір. Тушковане м`ясо з ароматною паприкою та овочами з легким димком — не дивно, чому гуляш так полюбився не лише пастухам, але й сучасним гурманам.
Гуляш дійсно має довгу та цікаву історію, та що більш важливо — його смак. Якщо ви досі не знаєте, як приготувати гуляш, щоб він вийшов соковитим та смачним, пропонуємо кілька варіантів класичного рецепта.
Спочатку теорія: що потрібно знати перед початком приготування
«М`ясторія» зібрала кілька порад, які допоможуть приготувати гуляш таким, щоб відразу закохатися в нього.
- Використовуйте якісне м`ясо. Гуляш — це страва з тушкованого м'яса, тому важливо вибрати найкращу сировину. Для страви ідеально підійде яловичина, але ви також можете використати свинину чи баранину.
- Підготуйте свіжу паприку. Це головна приправа гуляшу, тому важливо вибрати якісну свіжу паприку. Вона має бути яскравого червоного кольору та мати насичений аромат.
- Цибуля, морква та часник — це важливі інгредієнти, які додають аромату та смаку страві. Важливо нарізати їх дрібненько і додати на початку готування.
- Додайте томатну пасту. Томатна паста збагачує страву апетитною кислинкою та насичує її смак.
- Готуйте на повільному вогні. Гуляш потребує довгого та повільного приготування, щоб м'ясо стало ніжним та соковитим. Для ідеального результату вам знадобиться як мінімум кілька годин.
Дотримуйтеся цих простих порад і додайте найсмачніший гуляш до переліку ваших фірмових рецептів. Впевнені, що сім`я та гості закохаються в цю страву.
Рецепти угорського гуляшу
Густий гуляш з яловичини на пательні
Інгредієнти:
- яловичина — 1 кг;
- вода — 1 л;
- цибуля — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- томатна паста — 2-3 ст. л;
- борошно — 2 ст. л;
- паприка — до смаку;
- сіль, перець — до смаку;
- лавровий лист — 2 шт.;
- олія — для смаження.
Яловичину помити, очистити від плівок, нарізати на кубики однакового розміру. Підготувати овочі: цибулю очистити та подрібнити, моркву натерти на крупній терці. Перекладаємо м`ясо на розігріту пательню з рослинною олією, постійно перемішуємо, поки вся рідина випарується, а яловичина набуде золотистої скоринки. Додаємо цибулю та моркву, смажимо до м`якості. Додаємо 3 склянки води, спеції, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь та готуємо протягом 1-2 годин. В окремій тарілці поєднайте томатну пасту зі склянкою води та борошном, перемішайте до однорідності. Додайте томатний соус до пательні та готуйте до загустіння. Подавайте гуляш гарячим з улюбленим гарніром.
Яловичий гуляш з картоплею та болгарським перцем
Інгредієнти:
- яловичина — 1 кг;
- картопля — 4-6 шт.;
- болгарський перець — 2 шт.;
- цибуля — 2-3 шт.;
- морква — 2 шт.;
- томатна паста — 4 ст. л;
- часник — 2-4 зубчики;
- паприка — 2 ст. л;
- сіль, перець — до смаку;
- кмин — 1 ч. л;
- олія — для смаження;
- вода — 2 л.
Яловичину промити під проточною водою, зачистити та порізати на невеликі шматочки. Овочі помийте та очистіть, картоплю та перець поріжте кубиком, цибулю та часник подрібніть, а моркву поріжте брусочками. У пательні з рослинною олією обсмажте часник та цибулю до золотистості, додайте м`ясо та смажте до появи апетитної скоринки. Додайте томатну пасту та дві склянки води, за потреби під час приготування доливайте ще. Тушкуйте яловичину 1,5-2 години. Після цього перекладіть до пательні картоплю, перець та моркву, приправте спеціями, долийте води та тушкуйте до готовності овочей. Залиште страву настоятися 15-20 хвилин та подавайте до столу як самостійну страву.
Щоб отримати традиційний угорський суп-гуляш, використовуйте більше рідини. Кількість води буде залежати від часу приготування та кухонного обладнання, додавайте її залежно від особистих гастрономічних уподобань. Використовуйте посуд з товстим дном, щоб страва не підгоріла та рівномірно приготувалася.
Усе вирішує м`ясо
Для гуляшу чудово підійде яловичина з лопаток та задньої частини. Використовуйте свіжу продукцію, яка не проходила процес заморожування, щоб зберегти смак та користь.
Аби перетворити повсякденну страву в оригінальний рецепт, радимо спробувати приготувати гуляш з яловичиною породи Абердин-Ангус. Ця порода чорних биків вважається однією з найкращих у світі завдяки ніжності, яскравому смаку та вишуканій мармуровості.
Завітайте до найближчої «М`ясторії», щоб обрати м`ясо для свого столу. Наші консультанти допоможуть обрати потрібну частину та дадуть поради для її приготування. Також ви маєте можливість замовити кур`єрську доставку Києвом, а для отримання замовлень в інші міста України використати найближче відділення Нової Пошти.