12 рецептів маринаду для шашлику
Замовити свіже якісне м'ясо для шашлику Ви завжди можете на нашому сайті в розділі Шашлик, а також в магазинах М’ясторія. Вам потрібно лише вибрати, купити вже замаринований шашлик по класичному рецепту або ж замаринувати його самостійно.
Якщо ж Ви готові до експериментів і нових відкриттів, пропонуємо 12 рецептів маринаду до шашлику, які допоможуть Вам ще більше розкрити неповторний смак м'яса.
Маринад з кефіром
Інгредієнти:
- 500 гр свинини
- 1 л кефіру
- 2 головки ріпчастої цибулі
- сіль, перець, кінза за смаком
Свинину нарізати. Викласти м'ясо одним шаром, викласти кільця цибулі, посолити, поперчити, посипати кінзою і залити кефіром. Потім повторити те ж саме, зробивши другий шар. Маринувати в холодильнику добу.
Маринад для узбецького шашлику
Інгредієнти:
- 500 гр баранини
- 3 головки ріпчастої цибулі
- 150 гр курдючного сала
- 2 ст. ложки борошна
- 4-5 ст. ложки оцту 5%
- 1 пучок кінзи
- аніс, сіль, перець за смаком
Баранину нарізати на дрібні шматочки, покласти в місткість і перемішати з цибулею, спеціями й оцтом. Прибрати в холодильник на 3 години. Тим часом нарізати курдючне сало, вимити, обсушити та нарізати кінзу. Дістати м'ясо з маринаду і нанизати на шампур, чергуючи з салом. Запікати на вугіллі, посипавши борошном. Перед подачею посолити та посипати кінзою.
Маринад з імбиром і соєвим соусом
Інгредієнти:
- 2 см кореня імбиру
- 4 ст. ложки соєвого соусу
- червоний мелений перець
Цей маринад добре підходить до шашлику з яловичини. Імбир натирають на терці, м'ясо - нарізають великими шматками. Додають до нього імбир, червоний перець і перемішують. Заливають соєвим соусом і залишають на 2-3 години.
Маринад для вірменського шашлику
Інгредієнти:
- 300 гр баранини
- 20 гр курдючного сала
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 200 мл горілки або коньяку
- 20 гр сушеної зелені
- 20 гр свіжої зелені
- 20 гр червоного перцю
- 20 гр лимонної кислоти
Баранину нарізати на шматочки товщиною 4 см. Покласти в ємність, посолити, поперчити, посипати дрібно нарізаною цибулею, додати або лимонну кислоту, або горілку (коньяк). Закрити каструлю і помістити в холодильник на 6-7 годин. Після маринування нанизувати на шампур, чергуючи м'ясо з курдючним салом.
Маринад з ківі
Інгредієнти:
- 1 кг будь-якого м'яса
- 3-4 великі цибулини
- 1 ківі
- 1 склянка мінеральної води з газом
- сіль, спеції за смаком
Змішати великі шматки м'яса з цибулею і спеціями. Перекласти в каструлю або емальований таз і залити мінералкою так, щоб покрити всі шматочки. Прибрати в холодильник на 10-12 годин. Приготувати з ківі кашку. Залежно від виду м'яса задаємо час, коли додати кашку: в яловичину - за 1,5 години до приготування, в баранину - за 40 хвилин, у свинину - за 20 хвилин.
Чайний маринад
Інгредієнти:
- міцний чорний чай без ароматизаторів
- базилік
- гвоздика
- сіль і перець
Шматки м'яса змішують в мисці з травами і сіллю, заливають м'ясо чаєм, що охолов, щоб він повністю покрив шматочки. Залишають на 8-12 годин в холодильнику.
Гірчичний маринад
Інгредієнти:
- 1 ст. ложка гірчиці
- 2 ст. ложка майонезу
- 4-5 цибулин
- чорний перець
- 1 лимон
- лавровий лист
- хмелі-сунелі
- сіль
Свинина і гірчично-майонезний соус дуже добре поєднуються. М'ясо нарізують, змішують з сіллю, перцем, хмелі-сунелі, майонезом і гірчицею. Викладають шарами: шар м'яса, шар цибулі. Зверху заливають соком лимона. Залишають на годину в теплі, а потім поміщають в холодильник на 5-7 годин.
Повний маринад
Інгредієнти:
- 2 кг м'яса
- 600 мл світлого пива
- 4 головки ріпчастої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 1-1,4 ч. ложки меленого коріандру
- 0,5 ч. ложки меленого чорного і червоного перцю
- 2 ч. ложки солі
Порізане кубиками м'ясо покласти в місткість, перемішати з дрібно порізаною цибулею, спеціями й товченим часником. Залити м'ясо пивом і маринувати в холодильнику 5-8 годин. Сіль додавати безпосередньо перед приготуванням.
Маринад з гранатовим соком
Інгредієнти:
- 2 кг м'яса
- 5 головок ріпчастої цибулі
- 600-700 мл гранатового соку
- 2 ст. ложки олії
- коріандр, хмелі-сунелі, мелений чорний перець, сіль
М'ясо промити, просушити, нарізати на прямокутні шматочки приблизно 4 на 3 см. Цибулю нарізати кільцями і перемішати з м'ясом. Посипати спеціями, посолити. Додаємо в отриману суміш олію і гранатовий сік, знову добре перемішуємо. Накрити каструлю кришкою і помістити в холодильник на 1-2 доби (краще на 2), час від часу помішуючи.
Маринад з білим вином
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої вирізки
- 3-4 великих головки цибулі
- половина склянки білого вина
- сіль, перець
М'ясо нарізати, скласти в ємність, посипати дрібно нарізаною цибулею, сіллю, перцем і перемішати руками. Залити вином і залишити під якимось вантажем в холодильнику на 4 години.
Йогуртово-шафранний маринад
Інгредієнти:
- 2 кг будь-якого м'яса
- 1 стакан несолодкого йогурту
- 6 головок ріпчастої цибулі
- 4 зубчики часнику
- 1 лимон
- 1 дрібка шафрану
- 1 ст. ложка теплої води
- чорний мелений перець, сіль за смаком
М'ясо порізати кубиками, натерти сіллю і перцем, відкласти в сторону. Шафран вимочувати у воді 15 хвилин, цибулю нарізати кільцями, часник натерти. Покласти м'ясо в ємність, додати цибулю, часник, шафран і йогурт, все добре перемішати. Маринувати 6-7 годин.
Маринад з лимоном та базиліком
Інгредієнти:
- 2 кг будь-якого м'яса
- 2 головки цибулі
- 1 лимон
- 3 лаврові листки
- 15 горошин чорного перцю
- 1-2 ч. ложки солі
- сушена зелень за смаком
Порізати м'ясо кубиками. Покласти в ємність, перемішати з лавровим листом, нарізаним лимоном, перцем, сіллю і зеленню, викласти зверху шар цибулі кільцями. Маринувати 5-8 годин.
Для свинини, яловичини і баранини маринади роблять насиченими, тоді як маринади для птиці та риби повинні бути делікатнішими й ніжнішими. Чим жорсткіше м'ясо, тим довше потрібно витримувати його в маринаді.
Не використовуйте для маринування м'яса алюмінієвий посуд. Зазвичай м'ясо маринують у великій емальованій каструлі і навіть у відрі, якщо на шашлики збирається велика компанія.