Страва з вогником: чилі кон карне
Чим може вразити страва, яка у перекладі означає «м`ясо й чилі»? Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!
То що таке чилі кон карне?
Якби ми опинилися в Техасі (який на той час був частиною Мексики) років 150 тому і вирушили на прогулянку вулицями міста, ми б відчули насичений аромат з відчутними нотами гостринки, який заполонив місто. Чилі кон карне тоді готували майже всі, вдома й на вулицях, і причин на це було декілька.
По перше, страва з м`яса та овочів була доступною кожному і могла з легкістю втамувати навіть найбільший апетит. Всього порція м`ясного рагу і енергії вистачить на цілий день роботи на свіжому повітрі. А залежно від вподобань воно могло бути і супом, і другою стравою, мати більше овочів чи м`яса.
Друге, але не менш важливе, доступність. На ті часи було складно знайти таку ж смачну страву, яка в не била по кишені. Тому чилі кон карне часто помилково вважають стравою бідних. Але роки йшли і рецепт поширювався континентом, а потім і усім світом. Сьогодні воно стало класичною стравою Американської кухні та справжнім гастрономічним надбанням для усіх, хто цінує пікантність.
Як готувати чилі кон карне?
В оригінальному рецепті, який користувався популярністю серед ковбоїв, використовували лише сушене м`ясо (щось на кшталт сучасних джерків), гострий перець та сіль. Таким чилі кон карне готували в гарячому Техасі. А далі була Каліфорнія, Нью-Йорк та інші країни, де страва набувала видозмін.
Зараз найпопулярніший варіант чилі кон карне готують з яловичого фаршу, перцю чилі, томатного соусу, м`ясного бульйону та квасолі. Ще до страви обов`язково входять прянощі та спеції. Традиційно чилі має бути гострим та насиченим, але в домашньому варіанті можна регулювати рівень пекучості до власного смаку.
Чилі кон карне не вживають як самостійну страву, а подають з гарніром у вигляді білого рису, який завдяки нейтральності смаку добре поєднується з гострим м`ясом. Інший варіант — обрати тортилью або начос, якими зручно набирати рагу навіть без виделки.
Класичний рецепт чилі кон карне
Інгредієнти:
- яловичий фарш — 500 г;
- консервована квасоля — 500 г;
- цибуля — 1 шт.;
- болгарський перець — 2 шт.;
- перець чилі — 0,5 шт. (або до смаку);
- часник — 2 зубчики;
- томати у власному соку — 1 банка (400 г);
- зелень (кінза чи петрушка) — 1 пучок;
- рослинна олія — до смаку;
- спеції (сушений часник, орегано, паприка, сіль, перець) — до смаку.
Спершу підготуйте овочі: ретельно промийте й очистіть їх, цибулю і перець наріжте кубиком, перець чилі — кільцями, а часник подрібніть. Пательню з рослинною олією добре розігрійте, викладіть на неї часник та цибулю, обсмажте до золотистості, потім додайте фарш та смажте до готовності.
Після цього відправте на пательню томати у власному соку (або звичайні помідори, очищені від шкірки), слайси перцю чилі, болгарський перець і спеції. Тушкуйте все разом мінімум 30 хвилин під закритою кришкою.
Останнім кроком додайте квасолю (зайву рідину злийте) і готуйте ще 10 хв. Для подачі прикрасьте страву рубленою зеленню й доповніть гарніром.
Яке м`ясо використати для чилі кон карне?
Традиційно страву готують з яловичиною. Проте у своїх експериментах ви можете обрати й інший вид м`яса: чудово підійде телятина, свинина, а для більш дієтичного варіанту в пригоді стане птиця. Звичайно, класика не терпить альтернатив, які вносять корективи у смак. Але ви завжди маєте можливість створити власну інтерпретацію, яка буде смакувати саме вам.
Щодо частини м`яса, яку обрати для чилі кон карне, радимо звернути увагу на лопатку, вирізку, стегно та інші варіанти без надмірної кількості жиру, але в міру соковиті. Також важливо те, щоб м`ясо було свіжим, якісним і не проходило заморозку. Саме це дозволить отримати дійсно смачну страву.
Замовити відбірне м`ясо можна у зручний момент разом з «М`ясторія». Знайшли рецепт до вподоби? Оформіть замовлення й отримайте найкращі інгредієнти для своїх страв у найкоротші терміни. Територією Києва та області доставляємо готові й охолоджені страви власною кур`єрською службою, а Україною відправляємо охолоджену продукцію до найближчого відділення пошти.