Шаурма: фаст-фуд своїми руками
Поділитися:

Шаурма: фаст-фуд своїми руками

Найпопулярніший фаст-фуд у всьому світі, страва з найбільшою кількістю варіацій, яку готують вже кілька тисяч років, але винайшли лише 70 років тому — це все про шаурму. 

«М`ясторія» познайомить вас із найцікавішими фактами із історії шаурми, а також розповість, як готується найсмачніша шаурма в домашніх умовах. Довіряйте перевіреним рецептам наших кухарів або виявіть власну кулінарну фантазію, щоб надати страві оригінальності.

Чия шаурма?

Стаття_шаурма-02.jpg

За право називатися батьківщиною шаурми змагається кілька країн. Греки наводять за аргумент давню страву — гірос — м`ясо, обсмажене з овочами й загорнуте в круглу піту. Її подавали з традиційним соусом Дзадзикі на основі грецького йогурту, огірка та зелені.

Не погоджуються з цією теорією жителі Сходу, де вигадали загортати обсмажене м`ясо в лаваш ще раніше. Але сучасного вигляду шаурмі надала конкретна людина — Кадир Нурман, виходець із Туреччини.

Коли Нурман емігрував до Німеччини, він вирішив відкрити власний невеликий заклад прямісінько на одній із автобусних станцій Берліна. Спершу він готував м`ясо та подавав його із свіжим салатом, а потім для зручності вирішив загортати його в лаваш.

Відтоді шаурма (або дьонер-кебаб) стала улюбленим фастфудом німців, які із задоволенням споживають понад два мільйони порцій страви щодня. А шалена популярність шаурми швидко поширилася не лише на Європу, а й увесь світ.

Шаурма: рецепти від «М`ясторії» 

Стаття_шаурма-03.jpg

Шаурма з томленою яловичиною

Інгредієнти:

Спочатку приготуйте яловичину: звільніть продукт від упакування та розігрійте в духовій шафі згідно з інструкцією. Поділіть яловичину на волокна, які легко відділяються один від одного. Тепер підготуйте овочі. Салат і цибулю подрібніть, помідор і солоний огірок поріжте на слайси. Для соуса поєднайте кетчуп, гірчицю, майонез та зубчик часнику. Лаваш змастіть половиною соуса, зверху викладіть яловичину та овочі, полийте соусом, який залишився. Згорніть лаваш та обсмажте на грилі або пательні з обох боків до золотистої скоринки.

Шаурма Цезар з куркою

Інгредієнти:

Куряче філе помити, висушити паперовим рушником, очистити від шкірки й плівок, злегка відбити та приправити улюбленими спеціями. Обсмажити філе на попередньо розігрітій з оливковою олією пательні до золотистого кольору. Щоб приготувати соус, у блендері поєднайте оливкову олію, курячі жовтки, лимонний сік, гірчицю, подрібнений часник і спеції. На лаваш викладіть нарізане на шматочки філе, подрібнене листя салат, слайси помідора та сир. Щедро полийте соусом, загорніть лаваш і обсмажте зручним способом.

Шаурма зі свининою

Інгредієнти:

  • свинина — 150 г;
  • пекінська капуста — 1 шт.;
  • помідор — 1 шт;
  • огірок — 1 шт.;
  • соус BBQ — 3-4 ст. л;
  • олія (для смаження) — 2-3 ст. л;
  • сіль, перець, спеції — до смаку.

Свинину (вирізку або іншу не дуже жирну частину) підготуйте та поріжте соломкою. Обсмажуйте свинину на розігрітій пательні з олією до золотистого кольору. Потім додайте спеції та соус BBQ, накрийте кришкою і готуйте ще 10-15 хвилин. Протягом цього часу помийте та висушіть овочі. Капусту та огірок наріжте соломкою, а помідор тонкими слайсами. На лаваш викладіть салат та овочі, зверху додайте свинину з соусом, який залишився після смаження. Загорніть лаваш та обсмажте на грилі чи пательні.

Статті та рецепти

  • Відкриття серпня від «М`ясторія»!
    У серпні «М`ясторія» стає ще ближчою до вас! Ми продовжуємо розширювати гастрономічні горизонти і цього разу готові порадувати вас новою локацією у самому серці Києва. Зустрічайте новий Meat Bar від «М`ясторія» на Подолі!
  • Суп з фрикадельками: три домашні рецепти
    «М`ясторія» знає, що магія вишуканих страв у простоті. Тому ми вже готові довести, що суп з фрикадельками може стати вашою новою улюбленою першою стравою. Обирайте рецепт і переконайтеся самостійно!
  • Курячі стріпси: готуємо хрумку курочку
    Відомий фастфуд стане чудовим варіантом для зустрічі з друзями чи сімейного перегляду фільму. Стріпси можна куштувати як самостійну страву, доповнивши соусами та гарніром, чи приготувати з ними сендвічі, бургери, салати й інші страви. Обирайте рецепт до смаку й отримайте приємні емоції від приготування домашніх стріпсів.