Шашлик з баранини: секрети ідеального барбекю
Поділитися:

Шашлик з баранини: секрети ідеального барбекю

Якщо ви досі вважаєте, що шашлик можна приготувати лише зі свинини чи яловичини або з якоїсь причини не ризикнули спробувати рецепт шашлика з баранини — саме час це виправити. Тому що результат надто смачний, щоб чекати ще!

Баранину на вугіллі готують уже тисячі років. Імовірно, саме з неї почали смажити перший «шашлик». Традиція приготування баранини така тривала, що сьогодні ми маємо сотні перевірених рецептів маринадів та соусів, які роблять страву неперевершеною. Пропонуємо спробувати найкращі з них!

Обираємо баранину на шашлик

Стаття_шашлик_з_баранини-02.jpg

Для приготування шашлику зазвичай використовують каре, вирізку, лопатку, шию та ребра. Для того, щоб надати м`ясу додаткової соковитості, можна нанизати між шматочками шашлику трохи курдючного жиру. У процесі приготування він розтане й наситить баранину.

Як і для інших видів шашлику, надавайте перевагу м`ясу молодої тварини. Воно завжди виходить ніжнішим та соковитішим. Зверніть увагу на зовнішній вигляд баранини. Колір м`яса має бути світлим, а прошарки жиру — білими без відтінку жовтизни.

Свіже м`ясо завжди пружне та еластичне. Для перевірки якості можете виконати стандартний тест: натисніть на м`ясо пальцем, якщо ямка швидко зникне, баранину можна купувати. Також радимо обирати для шашлику м`ясо, яке не було попередньо замороженим. 

Як замаринувати баранину: прості поради

Для маринування підготуйте м`ясо, помийте та очистіть від плівок і зайвого жиру. Поріжте баранину на однакові шматочки розміром 4 см. У випадку з каре чи ребрами просто поріжте їх порційно й залиште м`ясо на кістці.

Молодій баранині буде достатньо провести у маринаді 3-4 години. Оптимальним варіантом буде залишити м`ясо маринуватися впродовж ночі або на добу. Так баранина гарантовано матиме ніжну текстуру та приємний смак. 

Рецепти маринадів для шашлику з баранини

Стаття_шашлик_з_баранини-01.jpg

Класичний маринад з цибулею

Інгредієнти на 3 кг баранини:

  • цибуля — 5 шт.;
  • оливкова олія — 3-4 ст. л;
  • улюблені спеції (зіра, коріандр, орегано, паприка та інші) — 2 ст. л;
  • сіль, перець — до смаку.Цибулю очистити та нарізати кільцями. Усі спеції поєднати з оливковою олією та перемішати. Цибулю перекласти в посуд для маринування й трохи розім`яти руками, щоб вона пустила сік. До підготовленого м`яса додати цибулю й приправити спеціями, ретельно перемішати. Накрити харчовою плівкою та залишити маринуватися не менше 3 годин.

Маринад на основі соєвого соусу

Інгредієнти на 3 кг баранини:

Часник подрібнити, поєднати з соєвим соусом, соком одного лимона, цукром та спеціями, перемішати. Залити баранину маринадом і залишити в прохолодному місці на 8-12 годин. У процесі приготування можна поливати м`ясо маринадом, який залишився, щоб зробити баранину ще соковитішою.

Винний маринад для баранини 

Інгредієнти на 3 кг баранини:

  • цибуля — 1,5 кг;
  • вино біле сухе — 600-800 мл;
  • петрушка — 1 пучок;
  • розмарин, орегано, кмин — до смаку;
  • сіль та перець — до смаку.Цибулю очистити та порізати на тонкі півкільця. Додати її до баранини та пом`яти руками, поки не виділиться сік, який зробить м`ясо ніжним. Приправити спеціями, додати подрібнену зелень та налити вино. Поставити маринуватися в холодильник на кілька годин.

Маринад з томатів до шашлику з баранини

Інгредієнти на 3 кг баранини:

  • помідори — 1,5 кг;
  • цибуля — 500 г;
  • розмарин — 1-2 гілочки;
  • сіль, перець — до смаку.

Цибулю нарізати кружальцями та пом`яти руками. До м`яса додати цибулю та помідори кубиками, приправити спеціями і перемішати. Після цього покласти розмарин, накрити та відправити до холодильника на 8-10 годин.

Як приготувати шашлик з баранини?

баранина М`ясторія.jpg

Після того, як ви обрали якісну та свіжу баранину, підготували й  замаринували її, можна переходити до обсмажування. Баранині потрібно в середньому 15-25 хвилин для приготування. 

На шампури або решітку розмістіть шматочки так, щоб вони не торкалися один до одного. Під час приготування перевертайте м`ясо кожні 2-3 хвилини для рівномірного обсмаження.

Перевірити, чи шашлик готовий, дуже просто. Досить проколоти шматочок м`яса зубочисткою: якщо сік має прозорий колір, шашлик можна знімати з вугілля. Рожевий сік свідчить про те, що баранина ще сира, а відсутність соку вказує на те, що шашлик пересмажено й він уже не достатньо соковитий.

Статті та рецепти

  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.