Шашлик з баранини: секрети ідеального барбекю
Якщо ви досі вважаєте, що шашлик можна приготувати лише зі свинини чи яловичини або з якоїсь причини не ризикнули спробувати рецепт шашлика з баранини — саме час це виправити. Тому що результат надто смачний, щоб чекати ще!
Баранину на вугіллі готують уже тисячі років. Імовірно, саме з неї почали смажити перший «шашлик». Традиція приготування баранини така тривала, що сьогодні ми маємо сотні перевірених рецептів маринадів та соусів, які роблять страву неперевершеною. Пропонуємо спробувати найкращі з них!
Обираємо баранину на шашлик
Для приготування шашлику зазвичай використовують каре, вирізку, лопатку, шию та ребра. Для того, щоб надати м`ясу додаткової соковитості, можна нанизати між шматочками шашлику трохи курдючного жиру. У процесі приготування він розтане й наситить баранину.
Як і для інших видів шашлику, надавайте перевагу м`ясу молодої тварини. Воно завжди виходить ніжнішим та соковитішим. Зверніть увагу на зовнішній вигляд баранини. Колір м`яса має бути світлим, а прошарки жиру — білими без відтінку жовтизни.
Свіже м`ясо завжди пружне та еластичне. Для перевірки якості можете виконати стандартний тест: натисніть на м`ясо пальцем, якщо ямка швидко зникне, баранину можна купувати. Також радимо обирати для шашлику м`ясо, яке не було попередньо замороженим.
Як замаринувати баранину: прості поради
Для маринування підготуйте м`ясо, помийте та очистіть від плівок і зайвого жиру. Поріжте баранину на однакові шматочки розміром 4 см. У випадку з каре чи ребрами просто поріжте їх порційно й залиште м`ясо на кістці.
Молодій баранині буде достатньо провести у маринаді 3-4 години. Оптимальним варіантом буде залишити м`ясо маринуватися впродовж ночі або на добу. Так баранина гарантовано матиме ніжну текстуру та приємний смак.
Рецепти маринадів для шашлику з баранини
Класичний маринад з цибулею
Інгредієнти на 3 кг баранини:
- цибуля — 5 шт.;
- оливкова олія — 3-4 ст. л;
- улюблені спеції (зіра, коріандр, орегано, паприка та інші) — 2 ст. л;
- сіль, перець — до смаку.Цибулю очистити та нарізати кільцями. Усі спеції поєднати з оливковою олією та перемішати. Цибулю перекласти в посуд для маринування й трохи розім`яти руками, щоб вона пустила сік. До підготовленого м`яса додати цибулю й приправити спеціями, ретельно перемішати. Накрити харчовою плівкою та залишити маринуватися не менше 3 годин.
Маринад на основі соєвого соусу
Інгредієнти на 3 кг баранини:
- соєвий соус — 250 мл;
- часник — 5-6 зубчиків;
- лимон — 1 шт.;
- цукор — 1-2 ст. л;
- сіль, перець, спеції — до смаку.
Часник подрібнити, поєднати з соєвим соусом, соком одного лимона, цукром та спеціями, перемішати. Залити баранину маринадом і залишити в прохолодному місці на 8-12 годин. У процесі приготування можна поливати м`ясо маринадом, який залишився, щоб зробити баранину ще соковитішою.
Винний маринад для баранини
Інгредієнти на 3 кг баранини:
- цибуля — 1,5 кг;
- вино біле сухе — 600-800 мл;
- петрушка — 1 пучок;
- розмарин, орегано, кмин — до смаку;
- сіль та перець — до смаку.Цибулю очистити та порізати на тонкі півкільця. Додати її до баранини та пом`яти руками, поки не виділиться сік, який зробить м`ясо ніжним. Приправити спеціями, додати подрібнену зелень та налити вино. Поставити маринуватися в холодильник на кілька годин.
Маринад з томатів до шашлику з баранини
Інгредієнти на 3 кг баранини:
Цибулю нарізати кружальцями та пом`яти руками. До м`яса додати цибулю та помідори кубиками, приправити спеціями і перемішати. Після цього покласти розмарин, накрити та відправити до холодильника на 8-10 годин.
Як приготувати шашлик з баранини?
Після того, як ви обрали якісну та свіжу баранину, підготували й замаринували її, можна переходити до обсмажування. Баранині потрібно в середньому 15-25 хвилин для приготування.
На шампури або решітку розмістіть шматочки так, щоб вони не торкалися один до одного. Під час приготування перевертайте м`ясо кожні 2-3 хвилини для рівномірного обсмаження.
Перевірити, чи шашлик готовий, дуже просто. Досить проколоти шматочок м`яса зубочисткою: якщо сік має прозорий колір, шашлик можна знімати з вугілля. Рожевий сік свідчить про те, що баранина ще сира, а відсутність соку вказує на те, що шашлик пересмажено й він уже не достатньо соковитий.