Котлети: як приготувати, секрети від шефа
Поділитися:

Котлети: як приготувати, секрети від шефа

Складно знайти страву, яка буває на столах українців частіше, ніж котлети. Простота приготування, велика кількість рецептів та можливість використати будь-який вид м`яса роблять їх фаворитами серед дорослих та наймолодших гурманів. 

Після того, як французькому кухарю спала на думку ідея обгорнути фаршем реберну кістку та обсмажити її у великій кількості олії, котлети зазнали багато змін. Сьогодні кожна господиня має свій фірмовий рецепт котлет, а інтернет пропонує сотні варіантів улюбленої страви: смажені та запечені, в паніровці та без, м`ясні, рибні та навіть вегетаріанські.

Шеф-кухар «М`ясторії» поділився власними секретами, як приготувати домашні котлети з фаршу, щоб отримати смачну і поживну страву для всієї родини. Дотримуйтеся п`яти простих кроків, щоб знайома страва вийшла ще смачнішою.

Секрети приготування котлет

  1. Щоб готові котлети вийшли соковитими та ніжними, потрібно правильно обрати фарш. У класичній версії використовують поєднання яловичини та свинини у співвідношенні три до одного.
  2. Для тієї самої ніжної структури та м`якості додайте до фаршу вимочений у молоці батон та дрібно натерту або рублену цибулю. Як альтернативний варіант замість хліба можна використати овочі: картоплю, цукіні або моркву.
  3. Ретельно вимішуйте фарш мінімум 5 хвилин, щоб наситити його повітрям та пом`якшити волокна. Смак страви напряму залежить від часу, присвяченого цьому процесу.
  4. Завжди розраховуйте час на приготування із запасом, щоб готовий фарш встиг відпочити в холодильнику 1-2 години.
  5. Першу хвилину котлети потрібно смажити на сильному вогні до золотистої скоринки, яка збереже сік всередині. Потім зменшіть температуру та обсмажуйте до готовності. За бажанням можна додати трохи води або бульйону та накрити кришкою ще на кілька хвилин.

Ось і все, залишається лише обрати рецепт та випробувати усі поради на практиці.

Фарш для котлет: уся справа в м`ясі

Для приготування котлет надавайте перевагу більш жирним частинам м`яса: ошийок, лопатка, бедро, грудинка та інші. Так жир наситить волокна і котлети вийдуть винятково соковитими. Для котлет з птиці чудово підійдуть бедра та гомілки, а від філе варто відмовитися — з нього котлети вийдуть занадто сухими.

котлети1.jpg

Сміливо міксуйте різні види фаршу. Окрім класичного яловичо-свинячого асорті можна поєднати телятину з куркою або яловичину з індичкою. Готові котлети вийдуть вологими та більш насиченими за смаком.

Якщо ви вирішили використати пісну частину м`яса або птиці, можна скористатися ще одним лайфхаком від шефа «М`ясторії»: під час вимішування додайте до фаршу трохи води. Але потрібно врахувати, що вода має бути обов`язково холодною. Кількість рідини визначайте залежно від консистенції фаршу — він має бути повітряним, але тримати форму.

Смачні й соковиті котлети: перевірені рецепти 

Індичі котлети з сиром та зеленню

котлети з індички.jpg

Інгредієнти:

Цибулю очистити, порізати дрібним кубиком та обсмажити на краплі рослинної олії до легкого золотистого кольору, залишити охолонути. Сир натерти, зелень помити та дрібно нарізати. До фаршу додаємо обсмажену цибулю, сир, зелень та спеції й ретельно вимішуємо не менше 5-10 хв, залишаємо фарш в холодильнику мінімум на 60 хв. Після цього формуємо невеликі котлети. Щоб фарш не залишався на руках, можна змастити їх невеликою кількістю рослинної олії або змочити водою. Пательну нагріваємо до високої температури, обсмажуємо котлети з обох сторін до золотистої скоринки, після цього зменшуємо вогонь, наливаємо до пательні 50 мл води та накриваємо кришкою на 10 хвилин.

Класичні котлети з яловичо-свинячого фаршу

класичні котлети.jpg

Інгредієнти:

  • фарш асорті (яловичина та свинина) – 500 г;
  • батон – 150 г;
  • цибуля – 1 шт;
  • молоко – 200 мл;
  • холодна вода – 100 мл;
  • борошно або панірувальні сухарі;
  • спеції (сіль, перець) – до смаку.

Почніть з підготовки інгредієнтів: батон очистіть від шкоринки та залийте молоком, цибулю пропустіть через м`ясорубку або дрібно поріжте. Відіжміть хліб та додайте його до фаршу разом з цибулею, ретельно перемішайте та відбийте фарш. У процесі вимішування додавайте частинами воду, наступну частину вливайте лише після того, як попередня повністю увібралася. Поставте отриманий фарш до холодильника мінімум на годину. Сформуйте котлети та обваляйте їх у борошні чи панірувальних сухарях. Обсмажуйте котлети 5-6 хвилин на великому вогні, після цього складіть їх у форму для запікання чи каструлю, налийте до неї трохи води і тушкуйте на плиті або в духовій шафі за температури 180°C ще 10 хвилин. 

Класична котлета по-київськи

котлета по-київськи

Інгредієнти:

До м`якого вершкового масла додаємо дрібно порізану зелень, перемішуємо до однорідності, перекладаємо на харчову плівку та формуємо «ковбаску», залишаємо в морозильній камері до застигання.

Куряче філе очищаємо від шкірки та сухожиль, розрізаємо вздовж і «розгортаємо», вкриваємо його харчовою плівкою і відбиваємо. 

Масло дістаємо з морозильної камери, розрізаємо на 4 однакові частини. Кладемо шматочок масла на філе і щільно загортаємо. Котлету занурюємо в борошно, тоді в яйця і в панірувальні сухарі. Повторюємо процедуру кілька разів, поки не отримуємо однорідне панірування.

В глибокій каструлі чи сотейнику нагріваємо олію до 200°C й опускаємо у неї котлети на 5-7 хвилин. Після цього викладаємо у форму для запікання і відправляємо в духову шафу ще на 15 хвилин за температури 200°C.

Котлети від «М`ясторії»

Майстерність у кулінарії, як і в інших видах мистецтва, здобувається з досвідом. Кухарі «М`ясторії» зібрати найкращі рецепти зі всього світу та додали до них оригінального погляду, щоб створити авторську лінійку котлет.

Відбірний фарш, соковита начинка та хрумка скоринка ззовні — котлети від «М`ясторії» поєднали усе, за що ми так любимо цю страву. Спеціальна технологія шокової заморозки гарантує, що котлети, які потраплять до вашого столу, збережуть не лише свіжість, а й смак та корисні властивості.

На ваш смак пропонуємо два види апетитних котлет з фермерської курки:

котлети курячі з моцарелою.jpg

котлети курячі з грибами.png

Приготувати такі котлети значно легше, ніж власноруч, а смак перевершить усі очікування. Перед приготування залиште їх у холодильнику на 12 годин, а безпосередньо перед обідом чи вечерею обсмажте котлети на пательні чи запечіть у розігрітій духовці протягом 12-15 хвилин.

Статті та рецепти

  • Відкриття серпня від «М`ясторія»!
    У серпні «М`ясторія» стає ще ближчою до вас! Ми продовжуємо розширювати гастрономічні горизонти і цього разу готові порадувати вас новою локацією у самому серці Києва. Зустрічайте новий Meat Bar від «М`ясторія» на Подолі!
  • Суп з фрикадельками: три домашні рецепти
    «М`ясторія» знає, що магія вишуканих страв у простоті. Тому ми вже готові довести, що суп з фрикадельками може стати вашою новою улюбленою першою стравою. Обирайте рецепт і переконайтеся самостійно!
  • Курячі стріпси: готуємо хрумку курочку
    Відомий фастфуд стане чудовим варіантом для зустрічі з друзями чи сімейного перегляду фільму. Стріпси можна куштувати як самостійну страву, доповнивши соусами та гарніром, чи приготувати з ними сендвічі, бургери, салати й інші страви. Обирайте рецепт до смаку й отримайте приємні емоції від приготування домашніх стріпсів.