
Приготування стейків: у чому маринувати?
Зазвичай у своїх стейках ми рідко використовуємо спеції крім солі та перцю. Ми вважаємо, що якісне м`ясо не потребує великої кількості приправ, аби його смак був довершеним. Якщо хочете в цьому переконатись, то запрошуємо спробувати стейки з відбірної яловичини в одному з наших закладів. Але що ж робити, коли до страви хочеться додати «перчинку»? Все просто, використовуйте маринад. Але в чому правильно маринувати стейк, аби не зіпсувати його смак? Про це та інші правила приготування стейків розповімо сьогодні.
Стандартна інструкція з приготування стейка
Візьміть будь-який стейк найвищої якості від «М`ясторія» та розігрійте його до кімнатної температури. Приправте м`ясо сіллю та спеціями на свій смак. Після цього змастіть стейк оливковою олією, ви можете зробити це навіть руками, аби пересвідчитись, що шматок вкритий маслом з усіх боків.
Добре розігрійте сковороду на сильному вогні. Пам`ятайте, на одну пательню одночасно можна викладати не більше двох стейків. Впродовж декількох хвилин (залежно від виду стейка час його приготування може змінюватись) смажте м`ясо з одного боку, після чого переверніть стейк та тримайте на вогні впродовж того ж самого часу. Цю маніпуляцію необхідно повторити двічі. Радимо перевертати стейк спеціальними щипцями, та в жодному разі не придавлювати його при смаженні! Це може призвести до того, що ваше м`ясо вийде сухим.
Відразу м`ясо подавати до столу не можна – треба дати йому відпочити. Після смаження обережно перекладіть стейк на тарілку, загорніть його у фольгу, щоб зберегти жар довше, і залиште на декілька хвилин. Після цього зніміть фольгу та насолоджуйтесь стравою.
Правила приготування стейків за видами

Рібай
Цей класичний стейк – обов`язковий атрибут хорошого м`ясного ресторану. Велика кількість жирових прошарків, які при смаженні швидко тануть, роблять Рібай найсоковитішим і найароматнішим стейком.
Готуємо на вогні або на спеціальній сковороді.
Просмажування від RARE до MEDIUM.
Клаб стейк
Стейк має невелику реберну кістку. М`ясо клаб стейка не відрізняється особливою жорсткістю. Проте внутрішнього жиру в ньому зовсім небагато. З іншого боку, зовнішній жировий прошарок, який проходить по краю клаб стейка, надає м`ясу апетитної соковитості та справжнього яловичого аромату.
Готуємо на вогні або на спеціальній сковороді.
Просмажування MEDIUM.
Філе Міньйон
Особливості цього стейка полягають в дуже ніжній структурі. Він також має невелику калорійність через низький вміст жиру. Попри свою товщину готується м`ясо просто і швидко, як й інші стейки з вирізки.
Готуємо на грилі, в чавунній або сталевій сковороді.
Просмажування MEDIUM RARE або MEDIUM.
Томагавк та Ковбой
Стейк Томагавк вважається одним з найбільш соковитих і ніжних. Для його приготування використовується добірна яловичина з чудовою мармуровою структурою. У Томагавка кістка довша, у Ковбоя – коротша.
Готуємо на грилі або в спеціальному посуді, що відповідає розмірам стейка.
Просмажування MEDIUM RARE або MEDIUM.
Як підібрати правильний маринад для стейка?
Якщо ж ви хочете додати своєму м`ясу «перчинку», то можете використати маринад. Класичні стейки зазвичай м`якші за альтернативні, тому рецепт маринаду для них відрізнятиметься.
У чому маринувати класичні стейки
Маринад повинен бути не агресивним. Головне його завданням – надати м`ясу легкого додаткового смаку й аромату, а не зіпсувати його.
Інгредієнти:
- оливкова олія;
- часник;
- цедра цитрусових;
- ароматні трави та сухі спеції.
Змішайте всі інгредієнти в одній ємності, дайте маринаду настоятись, потім покладіть у нього стейки та залиште так на 40 хвилин. Після цього смажте стейк так, як описано в інструкції приготування вище.
У чому маринувати альтернативні стейки
Головне завдання маринаду в цьому випадку – зменшити жорсткість і розм`якшити м`ясо.
Інгредієнти:
- гірчиця;
- будь-який вид оцту;
- лимонний, томатний, фруктовий або ягідний сік з високою кислотністю;
- алкоголь;
- кисломолочні продукти;
- мінеральна вода;
- квас.
Змішайте всі інгредієнти в одній ємності, покладіть стейк в маринад і залиште в холодильнику на 4 – 10 годин. Після цього смажте м`ясо за правилами приготування, зазначеними вище.
Де придбати якісні стейки в Києві та Україні?

Ви можете готувати стейки та використовувати тільки сіль та перець, або ж можете додатково заправити їх маринадом, щоб надати м`ясу більш яскравого смаку. Для якісних класичних стейків, які можна придбати у «М`ясторія», ми радимо все ж таки обмежити використання маринаду, щоб відчути справжній смак яловичини, проте все залежить від ваших кулінарних уподобань.
Придбати якісні стейки в Києві можна в одному з наших магазинів-ресторанів. Також ми маємо власну кур`єрську доставку Києвом та Київською областю, а територією України доставляємо охолоджену та заморожену продукцію до найближчого відділення пошти.