Смак Франції: як приготувати фрикасе з курки

Кулінарія — це вид мистецтва. Французи в цьому переконані. Вони називають кухарів поетами і «Моцартами на кухні». Без перебільшення можна сказати, що приготування страви у французькій інтерпретації буде звучати, як створення шедевру. Всі рецепти страв французької кухні —  лише рекомендація. Зовсім не обов'язково суворо їх дотримуватися. Навпаки. Вітається фантазія: дозволяється додавати своє бачення, роблячи страву ще досконалішою. Уміння відчувати інгредієнти, їх поєднуваність і пропорції, а також розуміння того, як зробити страву краще, —  це вищий гастрономічний пілотаж.

Вкус Франции как приготовить фрикасе из курицы1.png

Під пильною увагою сьогодні —  страва, яка свого часу перекочувала із селянських будинків на імператорський стіл, — куряче фрикасе. Ось вона, класика високої кухні. У перекладі з французької фрикасе («fricot») звучить як «проста, але дуже смачна страва». Давайте в цьому переконаємося! Ми підготували класичний рецепт фрикасе з курки (з фото) і альтернативні варіанти страви, гідні вашої уваги.

Для початку розберемося в терміні. Фрикасе —  страва з найніжнішого м'яса молодої тварини. Перш за все, м'ясо обсмажується на пательні, а потім доводиться до повної готовності у густому соусі.

Цікаво. Згідно з легендою, новий кухар Наполеона, якого не попередили про відразу імператора до курки, подав на вечерю фрикасе. Монарх розгнівався, але не зміг встояти перед ароматом страви. Спробувавши куряче фрикасе, він став милостивий до кухаря. З того часу страва вважається невід'ємним елементом французької високої кухні.

Класичний рецепт фрикасе з курки

Інгредієнти:

  • куряче філе —  500 г
  • солодкий червоний перець —  1 шт.
  • вершки 22% — 300 мл
  • оливкова олія —  ​​3 ст. л.
  • зелень
  • чорний мелений перець
  • сіль

Етапи приготування:

  1. Поставте пательню розігріватися. Тим часом наріжте куряче філе, цибулю і болгарський перець довгими шматочками.
  2. Всі інгредієнти закидайте в пательню одночасно. Для обсмажування використовуйте оливкову олію. Посолити і поперчити за смаком. Найкраще використовувати мелений або подрібнений перець.
  3. Додайте трохи вершкового масла, щоб м'ясо в результаті було м'якше, і дайте інгредієнтам добре обсмажитися (до 15 хвилин).
  4. Додайте вершки і тушкуйте близько 2-х хвилин. На завершення додайте зелень. Традиційно фрикасе з курячого філе подається з картопляним пюре або рисом.

Фрикасе з кролика —  найніжніша страва

Інгредієнти:

  • кролятина —  1,5 кг
  • цибуля —  4 шт.
  • печериці - 250 г
  • яйця —  2 шт.
  • біле сухе вино —  250 мл
  • вершкове масло —  100 г
  • борошно — 50 г
  • вершки 20% —  100 мл
  • лимон —  1 шт.
  • часник —  3 зубчики
  • вода —  750 мл
  • петрушка —  2 гілочки
  • чебрець —  2 гілочки
  • мелений лавровий листок —  2 г
  • перець духмяний —  3 горошини
  • чорний мелений перець —  6 г
  • сіль —  20 г
Етапи приготування:
  1. Розділіть тушку кролика на дрібні порційні шматки. Додайте ложку солі, половину чайної ложки меленого лаврового листа і чайну ложку меленого чорного перцю. Тепер необхідно втерти спеції в м'ясо.
  2. Поставте каструлю на вогонь, додайте вершкове масло і розтопіть його. Опустіть в каструлю кролика. Перемішайте. Готуйте 5 хвилин.
  3. Наріжте цибулини півкільцями товщиною в 0,5 см.
  4. Додайте до кролика 2 ст. л. борошна, щоб отримати рівномірний колір і отримати в подальшому густий соус. Борошно обсмажити —  2 хвилини достатньо, щоб воно схопилася.
  5. Наріжте печериці скибочками в 5 мм.
  6. Додайте до кролика вино і воду. Потім —  гриби, подрібнену цибулю, часник, зелень, сіль і запашний перець. Зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте кролика без кришки 1.5 ч після закипання.
  7. Відокремте жовтки від білків. До жовтків додайте сік 1 лимона і 5 ст. л. вершків. Збийте суміш міксером. Додайте з каструлі 5 ст. л. соусу. Таким чином вдасться підвищити температуру рідини, інакше жовток згорнеться. Збийте. Додайте суміш в каструлю. Тушкуйте 10 хвилин.
Вкус Франции как приготовить фрикасе из курицы2.png

Фрикасе зі свинини з печерицями

Інгредієнти:
  • свиняча шийка —  300 г
  • печериці —  400 г
  • цибулина—  1 шт.
  • вершки 20% —  100 мл
  • плавлений сир — 1 ст. л.
  • зелень
  • сіль, перець —  за смаком

Етапи приготування:
  1. Очищену цибулю подрібніть. Наріжте невеликими скибочками свинячу шию і гриби.
  2. Підрум'яньте м'ясо на пательні. Додайте подрібнену цибулю, перемішайте і доведіть до золотистої скоринки. Зменште вогонь. Додайте печериці, ретельно перемішуючи суміш. Тушкуйте під закритою кришкою близько 5 хвилин.
  3. Додайте вершки. Далі — плавлений сир, сіль і перець за смаком. Перемішайте. Залиште томитися на повільному вогні під закритою кришкою на 7-10 хвилин. В кінці приготування додати посічену зелень.

Фрикасе з білих грибів

Інгредієнти:
  • печериці —  500 г
  • вода —  3 ст. л.
  • молоко —  3 ст. л.
  • вершки —  300 мл
  • вершкове масло —  15 г
  • борошно —  15 г
  • сіль, мускатний горіх

Етапи приготування:
  1. Налийте в каструлю воду і молоко, додайте дрібку солі і подрібнені гриби. Доведіть на сильному вогні до кипіння, відсуньте вбік і дайте охолонути. Повторіть процедуру три рази. Додайте мускатний горіх і вершки.
  2. Перемішайте масло кімнатної температури і борошно до однорідної консистенції. Додайте до грибів. Ретельно перемішайте.
  3. Готуйте на помірному вогні протягом 10 хвилин, безперервно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Подавайте із зеленню.

Смачного!



Також рекомендуємо: