Вареники: фастфуд по-українськи
Поділитися:

Вареники: фастфуд по-українськи

Вареники — це справжній український фастфуд. Тоненьке тісто, соковита начинка, поживність та рецепти на будь-який смак - це те, за що вареники так полюбляють у кожній родині.

Також вареники чудово підходять для створення стратегічного запасу страв, які завжди під рукою. Для ланчу, швидкої вечері чи навіть перед візитом гостей достатньо лише завчасно підготувати вареники у морозильній камері, а тоді відварити до готовності.

Правильні й смачні рецепти вареників від «М`ясторії» допоможуть приготувати бездоганну страву з нуля, щоб порадувати себе та рідних. Радимо відразу готувати кілька порцій: залишок можна заморозити, щоб приготувати свіжу домашню страву у будь-який момент.

Чим особливі вареники?

стаття_вареники-02.jpg

Страви, в основі яких тісто та начинка, можна знайти ледь не в кожній національній кухні. У Грузії готують хінкалі, в Китаї полюбляють дімсами, в італійській кухні традиційними стали равіолі. Вони відрізняються розміром, способом ліплення та різноманіттям начинок. 

Прототип вареників готували ще за язичницьких часів в українському Трипіллі. Більш сучасного вигляду страва набула вже у 13 столітті, коли монголо-татарські завойовники принесли рецепт класичної східної страви під назвою дюш-вар. 

Українцям турецька страва так припала до вподоби, що сьогодні вважається національною. Проте впродовж століть рецепт зазнав суттєвих змін. Замість макухи (продукт, що отримується після віджиму олії) для начинки стали використовувати м`ясо, овочі та фрукти, доповнюючи їх соусами. А тісто з часом стало тоншим та міцним.

Головні відмінності вареників від їхніх найближчих родичів — пельменів — це форма, більший розмір та той факт, що начинка загортається в тісто вже у готовому вигляді. Це означає, що підготовка займе у вас трохи більше часу, але сам процес приготування потребує лише кілька хвилин на приготування тіста.

Заварне тісто для вареників

Тісто для вареників — це справжнє мистецтво, яке під силу кожному. З правильним рецептом ви отримаєте пружне та еластичне тісто, яке не липне до рук, але міцно триматиме начинку під час приготування. Також якісне тісто можна з легкістю заморожувати. 

У класичному варіанті його готують лише з дрібкою солі, але якщо ви плануєте готувати страву  з солодкою начинкою, можете додати до інгредієнтів 1-2 столові ложки цукру.

«М`ясторія» підготувала для вас простий, але смачний та перевірений рецепт заварного тіста для вареників. Для однієї порції вам знадобиться 400 г борошна, 200 мл окропу, дрібка солі та кілька столових ложок рослинної олії. 

У глибоку ємність додайте просіяне борошно, сіль та трохи олії. Відразу налийте склянку окропу. Повільно перемішайте суміш ложкою або лопаткою до остигання води. Потім продовжуємо замішувати тісто руками, поки не отримаємо еластичну та гладку структуру. Формуємо з тіста кулю, загортаємо харчовою плівкою та залишаємо відпочити протягом 20 хвилин. 

Після цього тісто готове й ви можете починати формування вареників. Для цього розкачайте кульку рівномірним пластом завтовшки 2-3 мм. Для вирізання порційних шматочків можете використати спеціальні форми чи звичайну склянку. 

Рецепти вареників від шефа

стаття_вареники-03.jpg

Вареники з яловичиною

Інгредієнти для начинки:

Приготуйте заварне тісто за рецептом вище. Для начинки відваріть яловичину до готовності та подрібніть її у блендері чи м`ясорубці. Цибулю очистіть, поріжте маленьким кубиком та обсмажте на пательні, змащеній олією, до золотистості. Додайте до цибулі яловичину, приправте до смаку та ретельно перемішайте. Для додаткової соковитості можете додати трохи води чи бульйону, що отримали після відварювання м`яса, та тушкувати ще кілька хвилин. Сформуйте вареники та готуйте в киплячій воді 3-4 хвилини від того моменту, як вони піднімуться. Подавайте зі сметаною, підсмаженою цибулею або улюбленими соусами.

Вареники з куркою та грибами

Інгредієнти для начинки:

Курятину відварити у злегка підсоленій воді до готовності. Після цього пропустіть готову птицю через м`ясорубку або використайте блендер. Шампіньйони та цибулю очистити та подрібнити. На розігрітій пательні з рослинною олією та вершковим маслом обсмажити цибулю. Щойно вона стане рум`яною, додайте печериці та обсмажуйте до готовності. Додайте на пательню курятину, приправте спеціями та перемішайте. Налийте трохи курячого бульйону та готуйте додатково 10 хвилин або до повного випаровування рідини. Коли начинка буде готовою, доповніть її подрібнену зелень. У тоненьке заварне тісто, рецепт якого наведено вище, загорніть 1 столову ложку начинки та готуйте у підсоленому окропі 3-4 хвилини.

Вареники зі свининою

Інгредієнти для начинки:

Свинину відваріть у воді з гілочкою кропу, дрібкою солі та кількома горошинками чорного перцю. Потім подрібніть її за допомогою м`ясорубки чи блендера. Цибулю обсмажте на рослинній олії до золотистого кольору, додайте до свинини разом із спеціями до смаку та дрібно порізаною молодою цибулею. Перемішайте до однорідності та сформуйте вареники із заварним тістом. Відваріть до готовності 3-4 хвилини в окропі й подавайте із підсмаженою цибулею та зеленню.

Вареники від «Мясторія» 

вареники з м`ясом.jpg

Щоб скуштувати домашні вареники, не потрібно готувати їх самостійно. Якщо ви бажаєте заощадити власний час, але порадувати себе варениками із тонесенького тіста та якісної начинки, «М`ясторія» зробила усе за вас!

У нашому асортименті ви можете знайти:

Придбати фірмові вареники можна у кожному магазині-ресторані «М`ясторія». Щоб отримати напівфабрикати кур`єром у Києві або поштою по Україні, замовляйте товари на нашому сайті, мобільному застосунку та чат-боті. 

Товари

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!