Традиційна грузинська кухня: рецепт чанахі
Останнім часом Грузія б'є всі рекорди по гастротуризму. Будьмо відверті: Грузія — це смачно. Дуже смачно! Знайомство з національною кухнею ми рекомендуємо почати з ніжної і соковитої страви, яке не залишить байдужим жодного гурмана, — чанахі. Навіть якщо відвідування цієї країни не входить у ваші найближчі плани, ви завжди можете приготувати місцевий делікатес на власній кухні. Ділимося з вами класичним рецептом чанахі, який супроводжується яскравими фото. Після прочитання — приготувати і з'їсти.
Чанахі — це м'ясо, яке тушкують з овочами в глиняному горщику. Можна знайти безліч варіацій приготування страви. Наприклад, чанахі з квасолею, з фаршированими баклажанами, чанахі з баранини із овочами, курки з рисом, з індички, свинини з грибами. Ми твердо переконані, що деякі рецепти повинні залишатися недоторканими, і розкриваємо вам всі нюанси, як приготувати класичну грузинську страву чанахі.
Традиційно чанахі готують з молодої баранини (зазвичай, використовують реберну частину, оскільки м'ясо там найніжніше і досить жирне), але допускається (неохоче) варіант з яловичини (обирайте грудинку). Назва страви походить від способу приготування і посуду, в якій її готують. Ми розуміємо, що глиняний горщик не найпоширеніший посуд на кухні, тому можна замінити його на чавунець або казан. Крім можливої проблеми з посудом інших труднощів виникнути не повинно. Чанахі дуже нехитра у виконанні страва, яка виходить ситною, і, найголовніше — дуже смачною.
Переходимо до головного — готувати чанахі.
Інгредієнти:
- 500 г баранини (або яловичини)
- 500 г картоплі
- 5-6 шт. свіжих (не зернистих) баклажанів середнього розміру
- 30 г курдючного сала
- 3-4 головки ріпчастої цибулі
- 5-6 зубчиків часнику
- 3-4 помідори середнього розміру
- яловичий бульйон
- лавровий лист, перець гострий стручковий, кілька гілочок тархуна
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
- М'ясо наріжте на порційні шматки (по 30-40 грамів) і обсмажте до золотистої скоринки на курдючному салі. Інгредієнти потрібно укладати шарами в ємність (глиняний посуд) для тушкування, починаючи з м'яса.
- Овочі наріжте великими шматками і покладіть в посуд разом із м'ясом у такому порядку: картопля, цибуля, баклажани, помідори, часник і спеції, що залишилися. Всі інгредієнти залийте яловичим бульйоном, який має злегка їх покривати. Горщик поставте в духовку на 1,5 години і тушкуйте при 160 градусах до готовності. Готовність перевіряйте по м'ясу, воно повинно стати м'яким і розходитися на волокна.
- До речі, є і більш складний варіант приготування страви. На курдючному салі обсмажують не тільки м'ясо, а й овочі. Важлива деталь: інгредієнти обсмажуються окремо. Потім баранина з овочами поміщається шарами в казан і тушкується. Ми не злукавимо, якщо скажемо, що в цьому випадку страва виходить ще смачнішою.
Цікаво! У перекладі з грузинського «чанахі» звучить як «печеня». Става стала яскравим елементом грузинської кухні після XVI століття, Адже саме в ті часи картоплю завезли в Європу з Північної Америки.
Чанахі з фаршированими баклажанами в горщиках
Інгредієнти:
- жирна баранина — 500 г
- картопля — 4 шт.
- баклажан — 4 шт.
- цибулина — 4 шт.
- помідор — 4 шт.
- солодкий перець — 4 шт.
- томатний сік — 200 мл
- часник — 1 шт.
- сіль, чорний перець, свіжа зелень (цибуля, петрушка, базилік) — 1 шт.
Спосіб приготування:
- М'ясо наріжте шматками, додайте сіль і перець. Очищену картоплю наріжте великими кубиками.
- Помиті баклажани наріжте впоперек великими шматками. Часник і зелень ретельно подрібніть, посоліть і поперчіть. Половиною цієї суміші нафаршируйте шматочки баклажанів.
- Очищену цибулю наріжте кільцями, помідори четвертинками, солодкий перець — невеликими скибочками.
- Викладіть м'ясо і овочі в глиняні горщики шарами. Спочатку — баранину, потім картоплю, фаршировані баклажани, кільця цибулі, четвертинки помідорів, солодкий перець і зелень, що залишилася. Поперчіть і посоліть кожен шар за смаком.
- Залийте вміст томатним соком.
- У розігріту до 180 градусів духовку поставте горщики. Запікайте протягом 40-50 хвилин.
Чанахі з квасолею
Інгредієнти:
- баранина (жирна яловичина) — 700 г
- біла квасоля — 200 г
- картопля — 500 г
- помідори — 300 г
- баклажани — 250 г
- ріпчаста цибуля — 250 г
- червоний болгарський перець — 150 г
- морква — 150 г
- томатна паста — 2 ст. л.
- часник — 1 головка
- борошно — 4 ст. л. зелень (петрушка, цибуля, базилік) — 1 пучок лаврового листя, сіль, перець за смаком
Приготування:
- Квасолю заздалегідь вимочіть і зваріть практично до готовності.
- Картопля очистіть і наріжте великими кубиками. Викладіть на розігріту пательню з олією та обсмажте до золотистого відтінку. Готову картоплю перекладіть на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Відсуньте вбік
- Наріжте 700 грамів баранини (або жирної яловичини) великими кубиками і обсмажте на сильному вогні до утворення апетитною скоринки. Злегка зменшіть вогонь. Додайте 200 грамів подрібненої цибулі і нарізану кружечками моркву. Залиште тушкуватися на 5 хвилин. За цей час перетріть суміш перців і додайте до м'яса. Посоліть і додайте 4 столові ложки борошна. Все ретельно перемішайте і залиште тушкуватися у власному соку ще на 3 хвилини.
- Додайте 2 столові ложки томатної пасти. Залийте водою і доведіть до кипіння на сильному вогні. Злегка зменшіть вогонь. Додайте 2 лаврових листки, 3-4 горошини чорного перцю, ½ чайної ложки солі і подрібнений часник. Залиште тушкуватися ще на 15 хвилин на повільному вогні.
- Три помідори обдайте окропом, аби шкірка легко чистилася. Поріжте кружечками. Три баклажани і два солодких перці поріжте невеликими шматочками.
- Залишається приготувати страву для запікання. На дно горщиків викладіть картоплю, потім — білу квасоля, м'ясо з овочами, кільця цибулі, баклажан, солодкий перець і помідори. Сіль і перець додайте за смаком. Запікайте в закритих горщиках до готовності (близько 25 хвилин) при температурі 220 градусів.
- Перед подачею прикрасьте страву зеленню (петрушка, зелена цибуля, базилік).
Своїм насиченим ароматом і апетитними барвами чанахі спонукає швидше сісти за стіл.