Традиційна грузинська кухня: рецепт чанахі

Останнім часом Грузія б'є всі рекорди по гастротуризму.  Будьмо відверті: Грузія — це смачно. Дуже смачно! Знайомство з національною кухнею ми рекомендуємо почати з ніжної і соковитої страви, яке не залишить байдужим жодного гурмана, —  чанахі. Навіть якщо відвідування цієї країни не входить у ваші найближчі плани, ви завжди можете приготувати місцевий делікатес на власній кухні. Ділимося з вами класичним рецептом чанахі, який супроводжується яскравими фото.  Після прочитання — приготувати і з'їсти.

 Чанахі —  це м'ясо, яке тушкують з овочами в глиняному горщику.  Можна знайти безліч варіацій приготування страви. Наприклад, чанахі з квасолею, з фаршированими баклажанами, чанахі з баранини із овочами, курки з рисом, з індички, свинини з грибами.  Ми твердо переконані, що деякі рецепти повинні залишатися недоторканими, і розкриваємо вам всі нюанси, як приготувати класичну грузинську страву чанахі. 

Традиционная грузинская кухня рецепт чанахи1.png

Традиційно чанахі готують з молодої баранини (зазвичай, використовують реберну частину, оскільки м'ясо там найніжніше і досить жирне), але допускається (неохоче) варіант з яловичини (обирайте  грудинку). Назва страви походить від способу приготування і посуду, в якій її готують. Ми розуміємо, що глиняний горщик не найпоширеніший посуд на кухні, тому можна замінити його на чавунець або казан.  Крім можливої ​​проблеми з посудом інших труднощів виникнути не повинно. Чанахі дуже нехитра у виконанні страва, яка виходить ситною, і, найголовніше — дуже смачною.

Переходимо до головного — готувати чанахі.

Інгредієнти:

  •  500 г баранини (або яловичини)
  •  500 г картоплі
  •  5-6 шт.  свіжих (не зернистих) баклажанів середнього розміру
  •  30 г курдючного сала
  •  3-4 головки ріпчастої цибулі
  •  5-6 зубчиків часнику
  •  3-4 помідори середнього розміру
  •  яловичий бульйон
  •  лавровий лист, перець гострий стручковий, кілька гілочок тархуна
  •  сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. М'ясо наріжте на порційні шматки (по 30-40 грамів) і обсмажте до золотистої скоринки на курдючному салі. Інгредієнти потрібно укладати шарами в ємність (глиняний посуд) для тушкування, починаючи з м'яса.
  2. Овочі наріжте великими шматками і покладіть в посуд разом із м'ясом у такому порядку: картопля, цибуля, баклажани, помідори, часник і спеції, що залишилися. Всі інгредієнти залийте яловичим бульйоном, який має злегка їх покривати. Горщик поставте в духовку на 1,5 години і тушкуйте при 160 градусах до готовності. Готовність перевіряйте по м'ясу, воно повинно стати м'яким і розходитися на волокна.
  3. До речі, є і більш складний варіант приготування страви. На курдючному салі обсмажують не тільки м'ясо, а й овочі. Важлива деталь: інгредієнти обсмажуються окремо. Потім баранина з овочами поміщається шарами в казан і тушкується. Ми не злукавимо, якщо скажемо, що в цьому випадку страва виходить ще смачнішою.

Цікаво! У перекладі з грузинського «чанахі» звучить як «печеня». Става стала яскравим елементом грузинської кухні після XVI століття, Адже саме в ті часи картоплю завезли в Європу з Північної Америки.

Чанахі з фаршированими баклажанами в горщиках

Інгредієнти:

  •  жирна баранина —  500 г
  •  картопля —  4 шт.
  •  баклажан —  4 шт.
  •  цибулина —  4 шт.
  •  помідор —  4 шт.
  •  солодкий перець —  4 шт.
  •  томатний сік —  200 мл
  •  часник —  1 шт.
  • сіль, чорний перець, свіжа зелень (цибуля, петрушка, базилік) —  1 шт.

Спосіб приготування:

  1. М'ясо наріжте шматками, додайте сіль і перець. Очищену картоплю наріжте великими кубиками.
  2. Помиті баклажани наріжте впоперек великими шматками. Часник і зелень ретельно подрібніть, посоліть і поперчіть. Половиною цієї суміші нафаршируйте шматочки баклажанів.
  3. Очищену цибулю наріжте кільцями, помідори  четвертинками, солодкий перець — невеликими скибочками.
  4. Викладіть м'ясо і овочі в глиняні горщики шарами. Спочатку —  баранину, потім картоплю, фаршировані баклажани, кільця цибулі, четвертинки помідорів, солодкий перець і зелень, що залишилася. Поперчіть і посоліть кожен шар за смаком.
  5. Залийте вміст томатним соком.
  6. У розігріту до 180 градусів духовку поставте горщики. Запікайте протягом 40-50 хвилин.

Чанахі з квасолею

Традиционная грузинская кухня рецепт чанахи2.png

Інгредієнти:

  •  баранина (жирна яловичина) — 700 г
  •  біла квасоля —  200 г
  •  картопля —  500 г
  •  помідори —  300 г
  •  баклажани —  250 г
  •  ріпчаста цибуля —  250 г
  •  червоний болгарський перець —  150 г
  •  морква —  150 г
  •  томатна паста —  2 ст. л.
  •  часник — 1 головка
  •  борошно —  4 ст. л. зелень (петрушка, цибуля, базилік) —  1 пучок лаврового листя, сіль, перець за смаком

 Приготування:

  1. Квасолю заздалегідь вимочіть і зваріть практично до готовності. 
  2. Картопля очистіть і наріжте великими кубиками. Викладіть на розігріту пательню з олією та обсмажте до золотистого відтінку. Готову картоплю перекладіть на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Відсуньте вбік
  3. Наріжте 700 грамів баранини (або жирної яловичини) великими кубиками і обсмажте на сильному вогні до утворення апетитною скоринки. Злегка зменшіть вогонь. Додайте 200 грамів подрібненої цибулі і нарізану кружечками моркву. Залиште тушкуватися на 5 хвилин. За цей час перетріть суміш перців і додайте до м'яса. Посоліть і додайте 4 столові ложки борошна. Все ретельно перемішайте і залиште тушкуватися у власному соку ще на 3 хвилини. 
  4. Додайте 2 столові ложки томатної пасти. Залийте водою і доведіть до кипіння на сильному вогні. Злегка зменшіть вогонь. Додайте  2 лаврових листки, 3-4 горошини чорного перцю, ½ чайної ложки солі і подрібнений часник. Залиште тушкуватися ще на 15 хвилин на повільному вогні. 
  5. Три помідори обдайте окропом, аби шкірка легко чистилася. Поріжте кружечками. Три баклажани і два солодких перці поріжте невеликими шматочками. 
  6. Залишається приготувати страву для запікання. На дно горщиків викладіть картоплю, потім — білу квасоля, м'ясо з овочами, кільця цибулі, баклажан, солодкий перець і помідори. Сіль і перець додайте за смаком. Запікайте в закритих горщиках до готовності (близько 25 хвилин) при температурі 220 градусів. 
  7. Перед подачею прикрасьте страву зеленню (петрушка, зелена цибуля, базилік). 

Своїм насиченим ароматом і апетитними барвами чанахі спонукає швидше сісти за стіл.


Також рекомендуємо: