Простий і швидкий рецепт м'яса по-бургундськи

Бьоф Бургіньйон (Bœuf Bourguignon) —  ви тільки вслухайтеся в цю назву. Воно ж звучить, як французька пісня!  Parlez-vous français? Якщо ні, давайте надолужувати згаяне разом! Запрошуємо вас познайомитися з класикою високої кухні Франції —  яловичиною по-бургундськи.

Bœuf Bourguignon, або яловичина по-бургундськи —  традиційна страва, яка впевнено перекочувала зі столів сільських жителів в кращі мішленівські ресторани.  Тепер це невід'ємний атрибут вишуканої французької кухні, з одним лише «але»: готувати його — простіше простого.  Ми не злукавимо, якщо скажемо, що телятина по-бургундськи — страва, ніби спеціально вигадана для особливих випадків на кшталт бізнес-ланчу або пропозиції руки і серця.  До слова, якщо ви не впевнені в собі, найніжніші шматочки яловичини в густому і ароматному винному соусі стануть додатковим аргументом на вашу користь.

Простой и быстрый рецепт мяса по-бургундски1.png

P.S.  Класичну страву готують із яловичини, але свинина по-бургундськи —  також вдалий варіант вечері.

Як приготувати ароматну і ніжну яловичину по-бургундськи

Інгредієнти на 6-8 порцій:

  •  100 г смужок бекону, нарізаних невеликими шматочками
  •  3 червоних цибулини, очищені і дрібно нарізані
  •  3 моркви, очищені і нарізані великими шматочками
  •  3 зубчики часнику, очищені і дрібно нарізані
  •  5 великих печериць, порізаних на четвертинки
  •  1-2 ст.л.  оливкової олії
  •  700 г яловичини, порізаної великими кубиками
  •  500 мл сухого червоного вина
  •  350 мл бульйону з яловичини
  •  3-4 гілочки чебрецю
  •  4-5 подрібнених гілочок петрушки
  •  3 лаврові листки
  •  сіль і чорний перець (за смаком)
  •  2-3 горошини запашного перцю (за смаком)
  •  2 ст.л.  вершкового масла
  •  3 ст.л.  борошна
Покроковий процес приготування:
  1. Обсмажте смужки бекону на сухій пательні протягом 5 хвилин, щоб витопити зайвий жир. Перекладіть бекон із пательні на окрему посудину.
  2. У жирі, який утворився після приготування бекону, обсмажте подрібнену цибулю, моркву і часник до апетитного золотистого відтінку протягом 5-7 хвилин. Перекладіть в тарілку.
  3. На цій же пательні обсмажте четвертинки печериць, приблизно 10 хвилин. Перекладіть на окрему тарілку.
  4. Виставте в духовій шафі температуру 200 °C.
  5. У пательню, в якій ви до цього смажили овочі, додайте оливкову олію і розігрійте на сильному вогні. Додайте порційно яловичину і підрум'яньте. Попередньо посоливши і поперчивши, перекладіть м'ясо у містку жаростійку каструлю.
  6. Додайте до пательні вино і доведіть до кипіння, ретельно помішуючи і видаляючи залишки зі стінок.
  7. У каструлю з яловичиною додайте обсмажені овочі. Потім залийте вином і бульйон таким чином, щоб рідина повністю покрила м'ясо. Додайте сіль і перець за смаком. Потім — зелень і пряні трави.
  8. Каструлю, накриту кришкою, поставте в розігріту духову шафу. Час запікання — 2-2.5 години.
  9. Після приготування вилийте рідину за допомогою друшляка в сотейник, а яловичину і овочі поверніть у вогнетривку каструлю.
  10. Попередньо змішані вершкове масло і борошно додайте в сотейник із соусом та перемішайте, аби не залишилося грудочок. Готуйте соус на повільному вогні до стану  густоти сметани.
  11. Додайте в каструлю з яловичиною гриби і соус і запікайте протягом 15-20 хвилин.
  12. М'ясо по-бургундськи ставте на стіл гарячим, з гарніром за смаком.

Простой и быстрый рецепт мяса по-бургундски2.png


Також рекомендуємо: