Простий і швидкий рецепт м'яса по-бургундськи
Бьоф Бургіньйон (Bœuf Bourguignon) — ви тільки вслухайтеся в цю назву. Воно ж звучить, як французька пісня! Parlez-vous français? Якщо ні, давайте надолужувати згаяне разом! Запрошуємо вас познайомитися з класикою високої кухні Франції — яловичиною по-бургундськи.
Bœuf Bourguignon, або яловичина по-бургундськи — традиційна страва, яка впевнено перекочувала зі столів сільських жителів в кращі мішленівські ресторани. Тепер це невід'ємний атрибут вишуканої французької кухні, з одним лише «але»: готувати його — простіше простого. Ми не злукавимо, якщо скажемо, що телятина по-бургундськи — страва, ніби спеціально вигадана для особливих випадків на кшталт бізнес-ланчу або пропозиції руки і серця. До слова, якщо ви не впевнені в собі, найніжніші шматочки яловичини в густому і ароматному винному соусі стануть додатковим аргументом на вашу користь.
P.S. Класичну страву готують із яловичини, але свинина по-бургундськи — також вдалий варіант вечері.
Як приготувати ароматну і ніжну яловичину по-бургундськи
Інгредієнти на 6-8 порцій:
- 100 г смужок бекону, нарізаних невеликими шматочками
- 3 червоних цибулини, очищені і дрібно нарізані
- 3 моркви, очищені і нарізані великими шматочками
- 3 зубчики часнику, очищені і дрібно нарізані
- 5 великих печериць, порізаних на четвертинки
- 1-2 ст.л. оливкової олії
- 700 г яловичини, порізаної великими кубиками
- 500 мл сухого червоного вина
- 350 мл бульйону з яловичини
- 3-4 гілочки чебрецю
- 4-5 подрібнених гілочок петрушки
- 3 лаврові листки
- сіль і чорний перець (за смаком)
- 2-3 горошини запашного перцю (за смаком)
- 2 ст.л. вершкового масла
- 3 ст.л. борошна
- Обсмажте смужки бекону на сухій пательні протягом 5 хвилин, щоб витопити зайвий жир. Перекладіть бекон із пательні на окрему посудину.
- У жирі, який утворився після приготування бекону, обсмажте подрібнену цибулю, моркву і часник до апетитного золотистого відтінку протягом 5-7 хвилин. Перекладіть в тарілку.
- На цій же пательні обсмажте четвертинки печериць, приблизно 10 хвилин. Перекладіть на окрему тарілку.
- Виставте в духовій шафі температуру 200 °C.
- У пательню, в якій ви до цього смажили овочі, додайте оливкову олію і розігрійте на сильному вогні. Додайте порційно яловичину і підрум'яньте. Попередньо посоливши і поперчивши, перекладіть м'ясо у містку жаростійку каструлю.
- Додайте до пательні вино і доведіть до кипіння, ретельно помішуючи і видаляючи залишки зі стінок.
- У каструлю з яловичиною додайте обсмажені овочі. Потім залийте вином і бульйон таким чином, щоб рідина повністю покрила м'ясо. Додайте сіль і перець за смаком. Потім — зелень і пряні трави.
- Каструлю, накриту кришкою, поставте в розігріту духову шафу. Час запікання — 2-2.5 години.
- Після приготування вилийте рідину за допомогою друшляка в сотейник, а яловичину і овочі поверніть у вогнетривку каструлю.
- Попередньо змішані вершкове масло і борошно додайте в сотейник із соусом та перемішайте, аби не залишилося грудочок. Готуйте соус на повільному вогні до стану густоти сметани.
- Додайте в каструлю з яловичиною гриби і соус і запікайте протягом 15-20 хвилин.
- М'ясо по-бургундськи ставте на стіл гарячим, з гарніром за смаком.