Пельмені. Як готувати, рецепти найсмачніших пельменів
Поділитися:

Пельмені. Як готувати, рецепти найсмачніших пельменів

Швидко готувати, завжди під рукою, безліч варіантів — пельмені в Україні стали однією з найпопулярніших страв. Це й не дивно, адже ще в 13 столітті наші предки в Київській Русі варили невеликі шматочки м`яса, загорнуті в тісто. До нас рецепт пельменів мандрував тисячі кілометрів від самого Китаю, де пельмені й досі вважають святковою стравою.

Геніальні у своїй простоті пельмені завоювали весь світ. Які лише назви їм не вигадали: равіолі, хінкалі, манти, баоцзи, вонтони… Поєднує їх одне — під тонким порцеляновим тістом ховається улюблена начинка. Крім традиційних м`ясних, можна натрапити й на курячі, рибні, сирні та багато інших видів пельменів.

Раніше пельмені зазвичай готували під час свят. Сьогодні ж не потрібно чекати особливої нагоди, щоб поласувати улюбленою стравою. До того ж придбати їх можна в кожному магазині. Проте жодні куповані пельмені не зрівняються з тими, що зроблені з любов`ю власноруч.

Як приготувати ідеальне тісто

Перший і найважливіший етап приготування пельменів — тісто. Перед ним стоїть кілька важливих задач. По-перше, воно має міцно тримати начинку й сік, який утвориться при варінні. По-друге, зовнішність теж має значення. Правильне тісто для пельменів ніколи не розвариться, буде тонким і ледь прозорим, не втратить своєї форми.

пельмені1.jpg

Щоб домашнє тісто вийшло піддатливим і тоненьким, потрібні лише вдалий рецепт та трохи практики. За класичною рецептурою вам знадобиться:

  • борошно — 500 г;
  • яйця — 2 шт;
  • вода — 200 мл;
  • сіль — 0,5 ч. л;
  • рафінована рослинна олія — 1 ст. л.

Борошно для тіста потрібно обов`язково просіяти. Так воно насититься киснем і рівномірно поєднається з іншими компонентами. Після цього викладіть борошно у вигляді гірки, зробіть у ньому невелике заглиблення й додайте в нього інші інгредієнти. Важливо, щоб яйця та вода були кімнатної температури. За бажанням замість води можна використати молоко або бульйон. Не забувайте про краплю рафінованої олії, вона надасть готовому тісту еластичності й міцності.

Тісто для пельменів зручно вимішувати в одному напрямку по колу, обережно загортаючи борошно з боків до центру. Вважається, що тісто потрібно вимішувати якомога довше, щоб воно стало м`якшим. Щоб перевірити якість текстури просто натисніть на тісто пальцем. В ідеалі має залишитися заглибинка, яка не зникає.

Коли досягнете бажаної консистенції, дайте тісту трохи відпочити. Покладіть його в глибоку посудину, накрийте рушником чи харчовою плівкою і залиште мінімум на 30 хвилин. Протягом цього часу клейковина з борошна набухне й не буде рватися в процесі формування пельменів. Так тісто буде міцним та пружним, а вироби з нього можна сміливо заморожувати.

Найкраще — всередині: смачні рецепти начинок для пельменів

Пельмені — чудовий варіант для ваших кулінарних експериментів. Класичними вважають пельмені з м`ясним асорті: яловичина, свинина і/або баранина. Та оскільки традиційного рецепта годі й шукати, кожна господиня має свій рецепт улюбленої начинки.

пельмені2.jpg

Шеф-кухар «М`ясторії» поділився 5 безпрограшними варіантами начинок для пельменів на будь-який смак. Але попереджаємо заздалегідь: відразу готуйте подвійну порцію, адже зупинитися неможливо. Кількість начинки пораховано на ту кількість тіста, яку ви отримаєте з рецепта вище.

  1. Класичні м`ясні. Вам знадобиться два види фаршу — так пельмені будуть більш соковитими та насиченими на смак. Отож, візьміть 300 г яловичого і 300 г свинячого фаршу. Подрібніть одну велику цибулину, додайте до м`яса, посоліть та поперчіть до смаку, вимішуйте до однорідності.
  2. Вершкові з куркою та грибами. Візьміть 500 г курячого фаршу (краще використовувати бедра, вони будуть більш соковиті), 500 г шампіньйонів або білих грибів, 100 мл вершків 15-20%, орегано, сіль та перець. Гриби помийте, поріжте на дрібні шматочки та обсмажте на вершковому маслі до готовності. Змішайте їх з курятиною, вершками та спеціями, перемішайте й залиште відпочити на 30 хвилин.
  3. Альтернативні з рибою. Для рибних пельменів вам знадобиться 1 кг жирної риби (сьомга, форель, сом, горбуша чи інші), 2 дрібно порізані цибулини, 2 зубчики часнику, сіль та перець, кілька крапель лимонного соку за бажанням. Рибу поріжте або пропустіть через м`ясорубку, додайте подрібнені цибулю та часник, спеції та сік лимона.
  4. Середземноморські з сиром та томатами. 4 порізані й очищені від шкірки помідори викладіть на пательню з краплею оливкової олії, потушкуйте на середньому вогні з зубчиком часнику та улюбленими спеціями протягом 10 хв. Додайте 400 г натертого м`якого сиру (моцарела, фета, рикота), поєднайте інгредієнти та загорніть у тісто.
  5. Пікантні з шинкою та сиром. 400 г шинки подрібніть ножем або кухонним комбайном, покладіть 300 г твердого натертого сиру, 2 зубчики часнику, спеції, ретельно перемішайте. Можете додати улюблених спецій та чорного меленого перцю, а от сіль в цьому рецепті буде зайвою.

Для начинки використовуйте виключно відбірне та свіже м`ясо. Зверніть увагу на те, що воно не має бути занадто дрібним за структурою — щоб фарш був соковитим, краще подрібнити м`ясо ножем.

пельмені3.jpg

Після того, як приготуєте обрану начинку, час загорнути її в тісто. Для цього розкачайте тісто товщиною 1-2 мм й за допомогою спеціальної форми або склянки виріжте круглі шматочки. В центр покладіть чайну ложку начинки, складіть тісто навпіл і ретельно защепніть краї. Два отримані кінці поєднайте між собою у своєрідні «вушка». Варіть пельмені 8-15 хвилин у киплячій воді з дрібкою солі.

Швидко та зручно: пельмені від «М`ясторії»

Щоб приготувати соковиті пельмені, не обов`язково витрачати кілька годин на кухні. Кухарі «М`ясторії» уже обрали відбірну м`ясну начинку, загорнули її в заварне тісто й охолодили так, щоб зберегти користь і смак страви.

Обирайте улюблений смак або замовляйте кілька, щоб спробувати різні:

Готові пельмені будуть смакувати точнісінько так, як домашні. Ми кладемо багато свіжої начинки в тонесеньке тісто й загортаємо пельмені вручну. Вам залишається лише зварити пельмені протягом 5-8 хвилин й подати до столу з улюбленим соусом.

Статті та рецепти

  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.