Дуже по-французьки: гратен
Запіканка з ніжною начинкою з танучої картоплі з вершковим ароматом і хрусткою сирною скоринкою - ідеальний варіант сімейної вечері або частування для гостей.
Картопляний гратен - традиційне блюдо французької кухні, що виникло вірогідно в XIX столітті в області Дофіне. Класичний варіант з вершками називають «гратен Дофінуа», а з твердим сиром - «гратен по-савойськи».
Гратен - унікальне блюдо, в якому поєднується нескінченна кількість різних комбінацій. Додавання спаржі або селери в страву створює яскравий весняний акцент і хрустку структуру, а лісових грибів - насичений аромат. Користується популярністю гратен з риби і морепродуктів. Довести до божевілля від смаку здатен картопляний гратен з додаванням м'яса птиці.
Картопляний гратен Дофінуа: класичний покроковий рецепт
Ніжна картопля з рум'яною скоринкою здатна підкорити будь-кого.
Кількість порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- картопля - 1 кг
- молоко - 1 склянка
- часник - 2 зубчики
- масло вершкове - 3-4 ст. ложки (40-60 г)
- сіль - 1 ч. ложка
- перець - ⅓ ч. ложки
Як приготувати гратен:
-
Картоплю нарізати скибочками завтовшки 3 мм і помістити в форму для запікання.
-
У сотейнику нагріти до кипіння молоко разом з товченим часником, сіллю і перцем. Вилити в форму для запікання.
-
На шар картоплі розкласти шматочки вершкового масла. Запікати в попередньо розігрітій духовці впродовж півгодини.
Гратен з картоплі і селери
Уже на етапі запікання в духовці блюдо почне хвилювати вас своїми ароматами.Кількість порцій: 4.
Інгредієнти:
- картопля - 700 г
- корінь селери - 80 г
- вершки 20% - 600 мл
- гранульований часник - дрібка
- мелений мускатний горіх - дрібка
- сир пармезан (або будь-який інший твердих сортів) - 200 г.
- сіль за смаком
- Картоплю нарізати скибочками завтовшки 3-4 мм. Селеру натерти на крупній тертці.
- Вершки нагріти в сотейнику з товстим дном, але не доводити до кипіння. Додати часник, мускатний горіх і сіль. Перемішати і зняти з вогню.
- У форму для запікання тонким шаром викласти картоплю. Зверху додати шар із селери і сиру. Знову викласти картоплю, селеру і сир. Повторювати до заповнення форми.
- Залити вміст форми вершками і запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин.
Гратен з тріскою, креветками і грибами
Занадто смачний, щоб не спробувати!
Кількість порцій: 4.
Інгредієнти:
- філе тріски - 400 г
- креветки - 200 г
- печериці - 400 г
- борошно - 30 г
- вершкове масло - 70 г
- молоко - 400 мл
- сік 1/2 лимона
- тертий сир грюйер - 720 г
- панірувальні сухарі - 50 г
- оливкова олія - 50 мл
- сіль і перець
Приготування:
-
Дрібно нарізані гриби обсмажити на сковороді на 20 г вершкового масла. Додати сік лимона, сіль і перець. Готувати близько 10 хвилин до випарювання соку.
-
30 г вершкового масла розтопити в сотейнику. Додати борошно і готувати, помішуючи, до золотистого відтінку.
-
Влити молоко, посолити і поперчити. Не припиняючи помішувати, довести до кипіння на середньому вогні. Дати соусу загуснути (4 хвилин буде достатньо).
-
Невеликі шматочки риби посолити і поперчити. Обсмажувати по 5 хвилин з кожного боку на оливковій олії. Додати очищені креветки і гриби, перемішати і перекласти у форму для запікання.
-
Масло, що залишилось, нарізати кубиками. Продукти в формі залити соусом, посипати тертим сиром, панірувальними сухарями і маслом. Запікати в попередньо розігрітій духовці близько 30 хвилин.
Картопляний гратен з м'ясом
Всі шари магічним чином об'єднуються воєдино і дарують казкові смакові відчуття.
Кількість порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- картопля - 1 кг
- цибуля - 2 шт
- куряче філе - 250 г
- молоко - 400 мл
- жирна сметана - 200 г
- тертий сир - 200 г
- мускатний горіх
- сіль
- перець
Приготування:
-
Філе нарізати дрібними кубиками, а картоплю - скибочками завтовшки 2-3 мм.
-
У форму для запікання викласти шар картоплі, додати сіль, перець і мускатний горіх. Потім викласти шар подрібненої цибулі і шар філе. Повторити кілька разів, враховуючи, що останнім повинен бути шар картоплі.
-
Залити продукти молоком і накрити листом фольги. Запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 1,5 годин.
-
У сотейнику нагріти сметану. Додати тертий сир. Після того, як сир розплавиться, посолити і поперчити. Отриманим соусом залити блюдо і запікати близько півгодини. Гратен з картоплі і м'яса готовий!
Важливо! Щоб приготувати ідеальне блюдо, купуйте інгредієнти найкращої якості. Особливо, якщо мова йде про м'ясо.
3 причини замовити м'ясо для гратена в мережі М’ясторія
- 100% гарантія якості та свіжості м'яса. Ми намагаємося підтримувати українського виробника, тому працюємо з невеликими фермерськими господарствами з різних куточків країни. Продукція, представлена в каталозі, відповідає найвищим вимогам до екологічності, безпеки і санітарного стану.
- З усією відповідальністю. Тварини харчуються збалансовано, без застосування стимуляторів росту та лактації, антибіотиків, гормональних препаратів і ГМО.
- Привабливі ціни. Замовивши у нас, Ви будете щиро дивуватися тільки одному: чому не зробили цього раніше.