Люля-кебаб: м`ясна насолода
Східна кухня багата на неймовірно смачні м`ясні страви. Соковиті, смажені на вогні, з легким ароматом диму, з прянощами й свіжою зеленню… Саме такими ми уявляємо собі перлини рецептів з Близького Сходу. А їхній найвідоміший варіант — люля-кебаб. У цій статті ми не лише розповімо, як приготувати люля-кебаб вдома, а й поділимося історією та секретами цієї страви.
Люля-кебаб легко впізнати за формою — він виглядає, як довга ковбаска з рубленого фаршу, обсмажена до золотистої скоринки. У перекладі його назва означає «смажене м`ясо» і відображає сутність процесу приготування.
Традиційно його готують з баранини, але у сучасних варіаціях можна використовувати яловичину чи свинину. Головне, щоб м`ясо мало достатньо жирових прошарків і страва вийшла соковитою.
Яким має бути справжній люля-кебаб?
Кебаб став справжньою знахідкою у походах. Воїни викладали м`ясо на плаский камінь і відбивали тим, що потрапляло під руку. А потім нанизували на шаблі й смажили на відкритому вогні. Такий собі фастфуд. А завдяки військовим походам рецепт розповсюдився усім світом.
З часом методи приготування змінювалися і сьогодні золотим стандартом приготування люля-кебаба вважається рублення ножем. Річ у тому, що під час виготовлення звичайного фаршу порушується структура м`ясних волокон. Тому справжній кебаб вимагає докладання ручної роботи.
Люля-кебаб відрізняється від котлет та інших рублених страв також своїм складом. До нього не додають яйце чи хліб, а лише цибулю, спеції та свіжу зелень. Внаслідок тривалого вимішування страва міцно тримає форму навколо шпажки чи шампура.
Секрети приготування люля-кебаба вдома
Щоб порадувати себе смачним і соковитим люля-кебабом у домашніх умовах, потрібно дотримуватися простих правил. «М`ясторія» створила для вас детальну інструкцію, з якою страва вдасться кожному.
- Надавайте перевагу жирнішим частинам баранини чи яловичини. Для додаткової соковитості ви можете доповнити м`ясо курдючним жиром або салом.
- В ідеалі м`ясо потрібно подрібнити ножем, але в альтернативному варіанті можете використати фарш крупного помелу.
- Без чого не можна обійтися в приготуванні кебаба, так це довгий і ретельний процес вимішування. У процесі вимішування піднімайте фарш над робочою поверхнею і злегка відбивайте його, аж допоки він не стане щільним і в`язким.
- Мінімалізм в інгредієнтах. Зі спецій радимо додавати лише сіль і перець, щоб підкреслити смак основного інгредієнта. Додаткових відтінків м`ясу надає зелень: можете обрати кінзу, базилік або петрушку.
- Традиційна подача люля-кебаба — зі свіжим лавашем, зеленню та овочами. Головне правило, щоб страва була гарячою, відразу «з жару».
Якщо нам вийшло підігріти ваш апетит, пропонуємо перейти безпосередньо до найсмачніших рецептів приготування люля-кебаба!
Як приготувати люля-кебаб?
Класичний рецепт люля-кебаба
Інгредієнти:
- баранина (можете обрати інше м`ясо) — 500 г;
- курдючний жир — 150 г;
- цибуля — 200 г;
- кінза чи петрушка — 2-3 гілочки;
- спеції — до смаку.
М`ясо подрібніть за допомогою ножа до консистенції фаршу, до нього додайте пропущену через м`ясорубку або нарізану цибулю (за потреби відіжміть від неї зайву рідину), спеції та трохи рубленої зелені. Ретельно вимішайте фарш протягом 10-15 хв, періодично піднімаючи та відбиваючи його. Коли його структура стане однорідною, розподіліть фарш поверхнею шпажки або шампура, притискаючи м`ясо до його поверхні.
Люля-кебаб на мангалі
Найсмачніший і найсоковитіший кебаб готують на відкритому вогні. Для цього підготуйте мангал: вугілля має бути добре розжареним. Попередньо підготовлений м`ясний фарш обгорніть навколо шампура не дуже товстим шаром та притисніть. Покладіть шампури на мангал та смажте протягом 15-20 хв, постійно прокручуючи шампури для рівномірного розподілення температури. Подавайте зі свіжими овочами, томатним соусом та рубленою зеленню.
Люля-кебаб на пательні
Сформуйте кебаби навколо шпажки. Товщина кебабів має бути трохи більшою за стандартну сосиску. Викладіть кебаби на добре розігріту пательню з рослинною олією. Смажте на сильному вогні до утворення рум`яної скоринки. Потім зменште температуру, накрийте кришкою та готуйте ще 5-10 хв. Подавайте гарячими з підігрітим лавашем та сезонними овочами.
Люля-кебаб у духовці
Сформуйте щільні «ковбаски» з фаршу. Швидко обсмажте кебаби на сильному вогні з рослинною олією, щоб запечатати сік всередині. Викладіть їх на деко, попередньо застелене фольгою. Запікайте 20 хв за температури 200 градусів. Зверху посипте зеленню й подавайте з улюбленим гарніром.
Люля-кебаб від «М`ясторії»
Щоб заощадити час на приготування, довірте справу професіоналам і обирайте охолоджені люля-кебаби від «М`ясторії». Ми відтворили оригінальний рецепт, поєднавши відбірну баранину з курдючним жиром, щоб створити соковиту й насичену за смаком страву. Вам залишається лише приготували кебаби зручним способом.
У нашому асортименті:
- охолоджений люля-кебаб з баранини;
- набір «Люля-кебаб із баранини Shock Freeze» (500 г);
- гриль-бокс №1, у складі якого є готові кебаби на грилі.
Сиру та охолоджену продукцію «М`ясторія» доставляє Києвом та всією Україною у спеціальному пакуванні, яке підтримує стабільну температуру протягом 72 годин. Готові страви ви маєте можливість замовити на доставку у Києві та області чи самовивіз із найближчого магазину-ресторану.