Котлета по-київськи: смак традицій
Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
Отож, що особливого в котлеті по-київськи? Ніжне і соковите куряче філе, вершкова начинка, хрумке панірування роблять страву унікальною за смаком та способом приготування. Сьогодні котлету по-київськи готують з різноманітними начинками, починаючи від класичного шматочка вершкового масла із зеленню до грибів, сиру, овочів та соусів.
У цій статті ми підготували для вас два варіанти, як приготувати котлету по-київськи за класичним рецептом. Готуйте, куштуйте та насолоджуйтеся смачним результатом кулінарних експериментів!
Що київського в котлеті по-київськи?
Якщо б ми мали чесно відповісти на питання, що робить котлету по-київськи київською, то були б змушені визнати, що лише назва. Але цього вже достатньо для того, щоб кожен житель чи гість столиці вважав за обов`язок скуштувати цю, без перебільшень, культову страву.
Прототип рецепта вигадали французькі кухарі, які вмішували вершкове масло до фаршу й подавали з різноманітними соусами. Такими котлети й потрапили до Києва, де ідею відразу підхопили київські ресторани. Так у 20-х роках минулого століття кілька ресторанів на Хрещатику вже могли похизуватися стравою в меню.
Пізніше рецепт набув сучасного вигляду: замість фаршу почали використовувати філе, масло клали всередину, а для зручності котлети почали подавати з гарно зачищеною кісточкою — щоб можна було брати руками і відразу смакувати, не втративши ні краплини ароматного масла.
Три секрети котлети по-київськи
Класичний рецепт котлети по-київськи вимагає дотримання кількох правил приготування. Завдяки ним начинка не витече завчасно, скоринка буде хрумкою, а курятина надзвичайно ніжною.
Отож, перш ніж почати готувати варто звернути увагу на такі моменти:
- Котлету по-київськи готують з цільного шматка філе. Його необхідно гарно відбити для ніжності та приправити мінімальним набором спецій. У спрощеному рецепті дозволяється використання фаршу, але такий варіант вже не можна назвати традиційним.
- Масло для начинки можна використовувати у чистому вигляді або додати до нього рублену зелень, спеції та часник. Також смак страви можна доповнити сиром, грибами чи іншими інгредієнтами.
- Один із найскладніших етапів у приготуванні котлет по-київськи — це формування та панірування. Курятину потрібно покрити щільним шаром панірувальних сухарів. Вони не лише забезпечують привабливий зовнішній вигляд, але й допоможуть птиці залишитися соковитою.
Для вас ми підготували два рецепти котлет по-київськи: класичний з філе та спрощена версія з курячим фаршем. Обирайте якісні інгредієнти для своїх страв у «М`ясторія» та переходьте до приготування!
Рецепти котлети по-київськи
Класичний рецепт котлети по-київськи
Інгредієнти:
- куряче філе — 1 шт.;
- вершкове масло — 50 г;
- кріп — 1 пучок;
- яйце — 1 шт.;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- борошно — 100 г;
- олія для смаження — 400 мл;
- сіль, перець — до смаку.
Розріжте філе вздовж на 2 частини, кожну злегка відбийте з обох сторін. Приправте курятину сіллю і перцем. Необхідну кількість масла поєднайте з рубленою зеленню та дрібкою солі, ретельно перемішайте.після цього покладіть половину масла в центр філе, обережно загорніть його в рулет, підгортаючи краї до середини. Потім обгорніть котлету в борошно, занурте в яйце та запаніруйте в сухарях. Обсмажуйте в добре розігрітій олії до золотистої скоринки (приблизно 5 хв), а потім перекладіть у форму для запікання та готуйте в духовій шафі протягом 10 хв за температури 180 градусів.
Простий рецепт котлет по-київськи з сиром
Інгредієнти:
- курячий фарш — 300 г;
- вершкове масло — 50 г;
- кріп — 1 пучок;
- часник — 1 зубчик;
- яйце — 1 шт.;
- твердий сир — 40 г;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- борошно — 100 г;
- олія для смаження — 400 мл;
- сіль, перець, паприка та спеції — до смаку.
Курячий фарш приправте спеціями (добре підійде сушений часник, паприка, суміш перців та італійські трави) та добре вимішайте. Для начинки поєднайте масло, натертий сир, зелень, подрібнений часник та перемішайте до однорідності. Розділіть фарш на дві частини й розкачайте товщиною 0,5 см. В центр викладіть начинку і загорніть, надайте бажану форму. Обсмажуйте у великій кількості рослинної олії до утворення апетитної скоринки, а потім запікайте ще 10 хв за температури 180 градусів.
Як приготувати котлети по-київськи за 15 хв?
У середньому приготування котлет займає 40-60 хв, та «М`ясторія» знає, як зробити цей процес швидким та приємним. Для цього просто замовте фірмові котлети з моцарелою чи грибами й трюфелем у вершках!
Ми відібрали фермерську курятину, доповнили авторськими начинками й запанірували в хрумких сухариках «Панко». Вам залишається лише розігріти їх у духовій шафі й насолоджуватися смачним результатом!
Замовляйте котлети від «М`ясторія» на сайті, в мобільному застосунку, чат-боті чи фірмових закладах мережі. Завдяки шоковому заморожуванню страву зручно зберігати, легко транспортувати і можна смакувати в зручний момент. Створіть гастрозапас, щоб завжди мати під рукою м`ясну страву ресторанного рівня.