Класичний соус бешамель
Інгредієнти:
- Молоко - 1,5 склянки
- Цибуля - чверть
- Ціла гвоздика - 2 шт.
- Вершкове масло - 30 г
- Борошно - 2 ст. л.
- Лавровий лист - 1-2 шт.
- Тертий мускатний горіх - дрібка
Приготування:
1. У невелику каструлю наливаємо молоко, ставимо її на слабкий вогонь. Додаємо чверть очищеної цибулини, лавровий лист, гвоздику та мускатний горіх. Варимо 15-20 хвилин, обов'язково помішуючи дерев'яною ложкою або дерев'яною лопаткою. Порада: бутони гвоздики можна встромити в цибулину, адже потім так буде легше дістати їх з молока.
2. Знімаємо соус з вогню, витягаємо з нього цибулю, лавровий лист і гвоздику.
3. В окремій посудині (радимо обрати велику сковороду або сотейник) розтоплюємо масло та додаємо туди борошно. Помішуємо, доки в посудині не утвориться однорідна борошняна маса.
4. Доливаємо в посудину половину кип'яченого молока з каструлі. Доводимо до кипіння, безперервно помішуючи.
5. Виливаємо все молоко, що залишилося. Продовжуємо готувати у такий же спосіб, безперервно помішуючи, тільки більше не доводимо соус до кипіння.
6. Як тільки соус починає набувати консистенцію густого крему — прибираємо з вогню.
7. Пропускаємо через сито та подаємо до столу. Можна додати зелень, наприклад, петрушку. Сіль за смаком.
Французький соус бешамель — універсальний, він чудово поєднується з усіма м'ясними стравами, пастою та лазаньєю. Смачного!