Карбонара: готуємо італійську класику
Поділитися:

Карбонара: готуємо італійську класику

Складно знайти людину, яка не любить італійську кухню. Вона поєднує улюблені продукти і надає їм особливого колориту. Майже у всіх стравах Італії гармонія смаків успішно доповнюється легкою пікантністю, вершковими нотами і найголовніше — неперевершеними соусами. А родзинкою та справжньою культурною спадщиною Італії, яку обожнюють у всьому світі, стала паста Карбонара.

«Мясторія» підготувала для вас цілу енциклопедію фактів про всесвітньо відому страву, а також два смачні рецепти: класичний, привезений прямісінько з Італії, і спрощений альтернативний, продукти для якого знайдуться на будь-якій кухні.

Традиція чи експеримент?

Досі ніхто не володіє справжньою історією культової страви. Одні вірять, що пасту з сирими яйцями, домашнім сиром та в`яленими свинячими щічками вперше почали готувати римські вугільники. Нібито вони навіть рясно посипали блюдо чорним перцем, який нагадує пил із шахти.

Пізніше дослідники національної кухні стали стверджувати, що виникнення пасти пов`язане не з італійськими традиціями, а з Американськими військовими. І поява рецепту сталася зовсім нещодавно — 1944 року.

Коли Італію звільнили від німецької окупації, у країні були серйозні проблеми з продовольством. На полицях магазинів було порожньо, зима була морозною, дров не вистачало. Саме за таких умов народилася одна з найвідоміших страв у світі — паста Карбонара.

Американські солдати ділилися із місцевим населенням тими продуктами, які мали з собою: яєчний порошок та бекон. А кмітливість італійців дозволила поєднати їх із сиром і додати до пасти. Швидко, просто та неймовірно смачно! Здавалося б, все так легко, але високі кулінарні традиції Італії змусили жителів Риму вдосконалити рецепт та створити справжній шедевр гастрономії.

Сучасні інтерпретації пасти

паста_карбонара-02.jpg

Сьогодні існує лише один правильний рецепт пасти Карбонара. Решта також мають право існування за межами Італії, оскільки виникли через відсутність необхідних інгредієнтів.

Отже, почнемо спочатку. Для традиційного варіанта використовують гуанчале – в`ялені свинячі щоки. Щоб їх приготувати, м`ясо натирають сіллю, цукром та спеціями, а потім витримують протягом трьох тижнів. E результаті виходить продукт з насиченим смаком, але дивовижно ніжною текстурою.

В Італії існує понад 500 видів сиру, але нам знадобиться лише один — пекорино. Його виробляють із овечого молока та залишають дозрівати 3-6 місяці. За цей час він набуває трохи солонуватого, пікантного смаку з легкою гостринкою.

Доповнюють ці інгредієнти сирі курячі жовтки. Не хвилюйтесь, у момент поєднання з гарячою пастою вони пройдуть термічну обробку. Трохи свіжомеленого перцю, солі — і соус Карбонара готовий.

Справжній італійський гуанчале може бути складно знайти. Для альтернативних рецептів його замінюють звичайним беконом чи шинкою (тільки не розповідайте про це італійцям!). Виходить так само смачно, але назвати страву традиційною вже не можна. З сиром можна також зробити ротацію. Наприклад, додайте пармезан або будь-який інший твердий сир хорошої якості.

У процесі експериментів до страви почали додавати вершки, цибулю, зелень та інші інгредієнти. Смак дійсно змінився до невпізнання, але не став нітрохи гіршим. Який варіант готувати залежить тільки від ваших смакових уподобань, а ми підготували для вас два рецепти на вибір.

Рецепти пасти Карбонара

паста_карбонара-03.jpg

Класична паста Карбонара

Інгредієнти на 2 порції:

  • паста з твердих сортів пшениці — 200 г;
  • жовтки — 3 шт.;
  • гуанчале — 300 г;
  • сир пекоріно — 100 г;
  • оливкова олія — 2 ст. л;
  • часник — 2 зубчики;
  • перець чорний свіжомелений — щіпка;
  • сіль — за смаком.

Щоб приготувати пасту, поставте велику каструлю з водою та дрібкою солі на вогонь і доведіть до кипіння. Після закипання додайте спагетті, не розламуючи їх. Періодично помішуйте, щоб макарони не злиплися. Вимкнути спагетті потрібно за 1 хвилину до готовності (дотримуйтесь інструкції) на етапі al dente. Залиште трохи води з макаронів, вона нам ще знадобиться.

На добре розігрітій сковороді з оливковою олією злегка обсмажте зубчики часнику до золотистого кольору, відразу їх приберіть. На сковороду викладіть кубики гуанчале, готуйте до рум`яної скоринки. В окремій ємності з`єднайте жовтки, натертий сир, сіль та перець, перемішайте до однорідності.

У глибокій сковороді або каструлі змішайте пасту, гуанчале та соус, налийте трохи води, в якій варилися спагетті, щоб зробити консистенцію більш кремовою. На легкому вогні помішуйте пасту лопаткою одну-дві хвилини. Для подачі прикрасьте блюдо натертим сиром та свіжомеленим перцем.

Домашня Карбонара: альтернативний рецепт

Інгредієнти на 2 порції:

Приготуйте пасту згідно з інструкцією, вказаною на упаковці, не доварюючи 1 хвилину. На сковороді з олією обсмажте злегка роздавлений зубчик часнику, додайте туди подрібнений бекон або шинку, готуйте кілька хвилин до золотистої скоринки. У тарілці змішайте жовтки із вершками, додайте італійські трави, сіль та перець. Перекладіть пасту в сковороду з м`ясом, залийте соусом, готуйте на маленькому вогні 3-5 хвилин, постійно помішуючи. Після цього посипте тертим сиром, перемішайте і подавайте до столу.

Найкраще м`ясо для ваших страв

спек італійський.jpg

Приготувати смачні італійські страви легко з якісними та свіжими інгредієнтами. В асортименті «Мясторії» ви знайдете добірну свинину та бекон для пасти Карбонара. Також ви можете використати справжній італійський спек — злегка підкопчену сиров`ялену шинку, яка стане чудовою альтернативою традиційному гуанчале.

Для інших рецептів ми допоможемо вам вибрати ідеальну частину яловичини (у тому числі преміальної породи Абердин), свинини, телятини або птиці. Замовляйте потрібні товари онлайн на нашому сайті, мобільному додатку та чат-боті. Також запрошуємо вас до наших магазинів-ресторанів у Києві. Актуальні адреси можна переглянути за посиланням.

Віддавайте переваги тільки найкращому для домашніх страв. Вам залишається всього обрати найзручніший спосіб покупки в «Мясторії»: доставка, офлайн-локації або самовивіз.


Товари

36
0.1
81
0.1

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!