Страви з яловичого огузка, які легко повторити вдома
Щоб назавжди віддати своє серце яловичині, потрібно її один раз спробувати. М'ясо тварин, вирощених у спеціальних умовах, має тонку жирову сітку, надзвичайно соковите і ароматне. Сьогодні говоримо про те, що можна приготувати з яловичого огузка. Будьте готові до гастрономічної насолоди!
Почнемо з головного - розуміння того, що являє собою огузок. Це м'яз внутрішньої частини стегна. Менш ніжний в порівнянні з вирізкою і менш мармуровий в порівнянні з товстим краєм, але не менш цінний. Це чудовий компонент для багатьох страв. Яловичий огузок ідеально підходить для низькотемпературного запікання, тушкування і томління.
Вибираючи яловичину, не полінуйтеся звернути увагу на колір м'яса. Свіже м'ясо відрізняється однорідним темно-червоним кольором. У якісної молодої яловичини жир білий і кришиться. Важливі ознаки якості м'яса - еластичність і природний свіжий запах. Яловичий огузок повинен пахнути так, щоб вам захотілося негайно приготувати бефстроганов або ростбіф.
Гастрономічний синонім Англії: ростбіф
Інгредієнти:
- яловичий огузок - 1 кг
- рослинна олія - 2 ст. л.
- чебрець - 5 гілочок
- розмарин - 5 гілочок
- діжонський гірчичний соус - 2 ст. л.
Для соусу:
- оливкова олія - 50 мл
- лимонний сік - 2-3 ст. л.
- часник - 1 зубчик
- морська сіль, мелений чорний перець за смаком
Приготування:
М'ясо промити і просушити паперовими рушниками. Обсмажити на добре розігрітій сковороді на рослинній олії з усіх боків. Змастити діжонським гірчичним соусом і поперчити. Помістити у жаростійку форму. Зверху викласти гілочки розмарину і чебрецю. Запікати впродовж години до бажаного ступеня просмажування. Ідеально, якщо у вас є кухонний термометр. По закінченню запікання виміряйте температуру в центрі яловичого огузка - вона повинна досягати 55 ° C.
Поки яловичина готується, у вас є можливість приготувати соус, який би підкреслив її багатство смаку. Ідеальні для м'яса перцевий, грибний, винний соус і чімічурі. Ми ж сьогодні приготуємо не менш популярний варіант - лимонно-часниковий соус. Для цього особливих навичок не потрібно. Часник необхідно очистити і подрібнити. Всі інгредієнти змішати і дати настоятися впродовж 15 хвилин. Перелити соус в спеціальну ємність і подавати до столу.
До ростбіфу підійде червоне сухе витримане вино.
Бефстроганов з яловичого огузка: рецепт, гідний вашої уваги
Інгредієнти:
- яловичий огузок - 400 г
- ріпчаста цибуля - 200 г
- сметана - 200 г
- томатний сік - 200 г
- молоко - 50 г
- борошно - 1 ч. л. без гірки
- волоські горіхи - 20 г
- петрушка, кінза - по 1 ст. л.
- часник - 2 зубчики
- морська сіль і мелений чорний перець за смаком
- рослинна олія
Приготування:
-
Нарізаний тонкою соломкою яловичий огузок посолити і поперчити.
-
Цибулю нарізати півкільцями. Обсмажити на розігрітій рослинній олії в сотейнику з товстим дном до легкої прозорості. Перекласти в іншу ємність.
-
У сотейник долити олії і обсмажити яловичину.
-
Цибулю повернути в сотейник. Борошно розмішати в молоці і влити в сотейник разом з томатним соком. Додати подрібнені горіхи і часник. Готувати близько 10 хвилин.
-
Додати сметану і дрібно нарізану зелень. Готувати впродовж хвилини, вимкнути плиту, закрити кришкою і дати настоятися 5 хвилин, щоб м'ясо просочилося ароматами.
Тартар з витриманої яловичини
Головне в тартарі не просто свіжість м'яса. Та частина яловичини, з якої він приготований, повинна володіти особливо вираженим м'ясним смаком і ароматом. Тому огузок буде відмінним вибором. Так само акуратно потрібно вибирати і вино - тут важливий округлий смак.
Інгредієнти:
- рубана яловичина - 600 г
- базилік - 20 листочків
- шніт-цибуля - ½ пучка
- естрагон - 3 гілочки
- гостра гірчиця - 1 ч. л.
- молода цибуля - 2 шт.
- оливкова олія - 2 ст. л.
- морська сіль, мелений чорний перець за смаком
Приготування:
- Молоду цибулю очистити і дуже дрібно нарізати.
- Естрагон вимити, обсушити, листики обірвати і дрібно порубати.
- Шніт-цибулю і базилік вимити, обсушити і дуже дрібно нарізати.
- Рубане м'ясо з'єднати з травами, додати гірчицю і оливкову олію, посолити і поперчити за смаком. Тартар добре перемішати.
- Тартар подати з салатом із зелені і свіжих овочів. Як гарнір добре підійде печена картопля.
Рулети з яловичини з зеленим салатом з авокадо
Інгредієнти (на 4 порції)Для рулетів:
- пласт яловичого огузка товщиною близько 5-6 мм - 4 шт.
- тонко нарізаний бекон - 12 шматочків
- чорнослив - 4 шт. (розрізати навпіл)
- діжонський гірчичний соус - 4 ст. л.
- морська сіль, мелений чорний перець
- яловичий бульйон - 0,4 л
- червоне сухе вино - 0,2 л
- чебрець - 2 гілочки
- вершкове масло - 2 ст. л.
- морква - 2 шт. (очистити, нарізати кубиками 1 см)
- цибулина - 1 шт. (очистити, нарізати кубиками 1 см)
- селера - 2 стебла (очистити, нарізати кубиками 1 см)
- сухий лавровий лист - 1 шт.
- картопляний крохмаль - 1 ч. л.
- морська сіль, мелений чорний перець
- мікс салатів (романо, лоло россо, радичі, мангольд) - 200 г
- листя м'яти - 20 г
- проростки насіння соняшнику - 40 г
- лайм - 100 г
- авокадо - 300 г
- зелений перець- чилі
- томати - 1 шт.
- кінза - 10 г
- петрушка - 10 г
- панірування з часникового порошку і висівок
- Яловичину промити і обсушити паперовим рушником. Натерти сіллю і перцем з кожного боку. Викласти на робочу поверхню і змастити гірчицею. На пласти яловичого огузка викласти скибочки бекону і чорнослив, згорнути рулет. Щоб рулет не розпався, необхідно закріпити його шпажкою.
- У розтоплене на середньому вогні вершкове масло викласти рулети. Обсмажити з кожного боку до золотистого відтінку впродовж 5 хвилин. Перекласти у жаростійку форму.
- У тому ж сотейнику, де готувалися рулети, впродовж 5 хвилин обсмажити на сильному вогні овочі. Додати яловичий бульйон і вино, довести до кипіння і томити впродовж 3 хвилин. Додати сіль, перець і ароматні трави. Соус з овочами влити в форму до рулетів і поставити в попередньо розігріту до 180 ° C духовку. Запікати півтори години.
- Готові рулети загорнути в харчову фольгу. Проціджений соус довести до кипіння в сотейнику. Крохмаль розвести трьома столовими ложками води, додати до соусу і варити до загусання впродовж 6-9 хвилин. Вогонь середній. З рулетів прибрати шпажки, викласти в соус, накрити кришкою і залишити томитись впродовж 5 хвилин.
- Очищене авокадо нарізати уздовж на рівні частини, змочити у воді, обваляти в борошні, ще раз змочити в воді і обваляти в паніровці. Обсмажувати на грилі впродовж 2 хвилин. Видалити надлишки олії за допомогою паперового рушника. М'якоть авокадо довести до стану пюре блендером, додати цибулю, перець і нарізані кубиками томати. Посолити, окропити соком лайма і ретельно перемішати. Мікс салатів викласти гіркою в тарілку, додати смажене авокадо віялом, поруч викласти гуакамоле і дольку лайма. Салат посипати листочками зелені і прикрасити проростками насіння соняшнику.