Бараняча нога на крутиві
Поділитися:

Бараняча нога на крутиві

Інгредієнти:

  • Бараняча нога (задня на кістці) – 1 шт
  • Цибуля – 1 кг
  • Сіль та перець – за смаком
  • Розмарин свіжий – 3 гілочки
  • Тим'ян – 5 гілочок
  • Оливкова олія – 100 мл
  • Перець чилі – 1-2 шт
  • Картопля – 1 кг
  • Часник – 7-10 зубчиків
  • Морква – 0,5 кг
  • Баклажани – 2 шт
  • Томати – 0,5 кг
  • Зелений консервований горошок – 150 гр
  • Кукурудза консервована – 150 гр
  • Петрушка – пучок

Приготування: 

1. Баранячу ногу промити, зрізати з неї зайвий жир і прожилки. Робимо в м'ясі надрізи, щоб воно краще промаринувалося. Натираємо ногу сіллю, свіжим меленим перцем, порубаним перцем чилі та оливковою олією. 

2. Баранину посипаємо порубаним чебрецем (можна як свіжим, так і сушеним) і голками розмарину. Ховаємо баранячу ногу в холодильник, бажано на цілу ніч, але не менше 5 годин. Щоб м'ясо не обвітрилося, накрийте його пергаментним папером, фольгою або харчовою плівкою. 

3. Розігріваємо духову шафу до температури 200 градусів. Деко укриваємо пергаментним папером. Збризкуємо невеликою кількістю оливкової олії.

4. Прибираємо з ноги шматочки перцю чилі, викладаємо на деко і відправляємо в духову шафу. При вказаній температурі готуємо 2 години, але не до повної готовності, досмажувати ногу будемо на крутиві. Перевертати щопівгодини, всього 4 рази. Після закінчення вказаного часу дістаємо ногу з духової шафи і даємо їй трохи охолонути. 

5. Потім наколюємо баранячу ногу на крутиво і розпалюємо мангал. Прокручувати крутиво треба кожні 10-15 хвилин. Готувати до повного прогрівання ноги, це близько півтори години. 

6. Коли язики полум'я трохи вщухнуть в мангалі, на вугіллі запікатимемо картоплю. Для цього картоплю середнього розміру треба помити і зробити в ній отвори для часнику і оливкової олії. Часник очищуємо, великі зубчики перерізуємо уздовж на дві частини. У отвори картоплі спочатку крапаємо пару крапель олії, а потім вставляємо часник. Завертаємо кожну окремо картоплю у фольгу і відправляємо в мангал на вугілля, тільки так, щоб отвір з часником був згори.

7. М'ясо смажиться, картопля печеться, а ми переходимо до підготовки інших овочів. Солодку моркву очистити і нарізати товстими колами. Колами нарізуємо і солодкі, м'ясисті помідори. Баклажани нарізати смужками уздовж. 

8. Готове м'ясо прибираємо з мангалу, але з крутива поки не знімаємо, чекаємо овочів. Але не забуваємо про картоплю, яка напевно вже теж приготувався. Готову картоплю дістаємо з мангалу, але поки не розмотуємо - знову ж чекаємо інших овочів.

9. Коли приготується м'ясо і зовсім згасне вогонь, але вугілля ще тлітиме, укладаємо на мангал сітку - готуватимемо овочі. Овочі приготуються дуже швидко, тому не бійтеся, що охолоне м'ясо - не встигне, до того ж зсередини його підігріватиме розжарене крутиво. 

10. На сітку в один шар укладаємо порізані овочі, солимо. Періодично перевертаємо.

11. Вже готові інгредієнти викладаємо на більше блюдо в такому порядку: баклажани, морквина, томати, порізана на шматки баранина. Нагору накладаємо горошок і кукурудзу, притрушуємо порубаною петрушкою. Картоплю подамо окремо на дерев'яній підставці. Позбавляти від фольги картоплю повністю не будемо, тільки трохи розгорнемо фольговий "кокон". За бажанням, картоплю також можна притрусити зеленню. А тепер негайно кличте усіх до столу! Смачного!


Статті та рецепти

  • Як обрати сковороду або гриль-пательню для стейків
    Секрет ідеального стейку – не лише у якісному м`ясі, а й у правильній сковороді. Навіть найкраща яловичина від «М`ясторія» не розкриє свій потенціал, якщо готувати її на тонкому або холодному посуді. У цій статті розповідаємо, яку сковороду обрати для стейків, чим відрізняються типи пательнь і як за ними доглядати, щоб вони служили десятиліттями.
  • Стейки в домашніх умовах: помилки, яких припускаються 8 із 10 людей

    Здавалося б, приготувати стейк вдома – це просто: м`ясо, сковорідка, спеції. Але на практиці 8 із 10 людей отримують пересушений, жорсткий або «сіруватий» шматок замість соковитого стейка ресторанного рівня. Бренд «М`ясторія», що спеціалізується на преміальній яловичині, розповідає, як приготувати стейк вдома правильно.

  • Як обрати мармурову яловичину: маркування, витримка, ступінь мармуровості
    Мармурова яловичина – це не просто м`ясо, а символ справжнього гастрономічного задоволення. Саме вона вважається еталоном для стейків, адже має неповторну структуру, соковитість і смак. Але не кожна яловичина, навіть на вигляд якісна, може вважатися мармуровою. Бренд «М`ясторія» ділиться експертними порадами, які допоможуть вам зробити правильний вибір і насолоджуватись м`ясом ресторанного рівня – вдома.