М'ясне задоволення: страви з фаршем
Страви з фаршу - це завжди швидко, економно і шалено смачно. Розповідаємо, що приготувати з фаршем, щоб близькі створювали хвалебні оди вашій майстерності.
У більшості випадків мова йде про м'ясному фарші - з яловичини, свинини, баранини, курки або суміші цих сортів м'яса. Навіщо кулінари вдаються до комбінації різних видів м'яса? По-перше, для досягнення ідеального результату - соковитого і помірно жирного фаршу. Так, куряче філе, індичка або пісна яловичина в поєднанні зі свининою дозволяють отримати дуже смачний фарш оптимальної жирності. По-друге, для додання страві національного колориту. Замініть свинину бараниною - і ви отримаєте блюдо з близькосхідними країнами. А ось свинина або куряче м'ясо звучать автентичні в китайських рецептах. Не менш смачні страви, приготовані з морепродуктів або риби.
Переходимо до головного - рецептами з фаршу.
Дуже смачні страви з баранячого, курячого і яловичого фаршу
Кебаб з баранини
Легендарне близькосхідне блюдо, яке вразить вас своєю простотою і дивовижною всесвіту смакових відчуттів.
Інгредієнти:
- фарш з баранини - 300 г
- фісташки - 20 г
- суміш прянощів (чебрець, чилі, кмин, сумах) - 1 ст. л.
- тортилья - 2 шт.
- натуральний йогурт - 2 ст. л.
- салат ромен - 50 г
- петрушка - 10 г
- свіжа м'ята - 10 г
- червона цибуля - 40 г
- сік лимона - ½ ч. л.
- зерна граната - 1 ст. л.
- оливкова олія - 1.5 ст. л.
- сіль і мелений чорний перець
Етапи приготування:
1. Змішати баранину, рубані фісташки, розтерті в ступці спеції, сіль і мелений чорний перець. Ретельно вимісити фарш до однорідності й еластичності. Від цього етапу залежить успіх операції.
2. Розділити фарш на котлети довгастої форми. Змочити руки у воді. Нанизати котлети на шампури. Фарш при цьому слід щільно стискати руками, щоб з нього вийшов все повітря.
3. Підсмажити кебаби на мангалі протягом 10 хвилин до коричневої скоринки, кілька разів перевернувши в процесі.
4. Листя салату і зелень нарвати на шматочки. Цибулю нарізати кільцями і додати до салату. Скропити соком лимона і оливковою олією.
Подавати кебаби на підігрітих тортилью з салатом. Підкреслити багатство смаку йогуртом і декорувати зернами граната.
Паста Арабьята з телятиною
Найдивовижніше, що страва настільки бездоганна, що прекрасно підійде для будь-якої події.
Інгредієнти:
- яловичий фарш - 300 г
- оливкова олія - 6 ст. л.
- цибуля-порей - 70 г
- часник - 2 зубчики
- перець чилі - 1 шт.
- паста з твердих сортів пшениці - 150 г
- томатна паста - 1 ч. л.
- томати у власному соку - 200 г
- тростинний цукор - 1 ст. л.
- бальзамічний оцет - 3 ст. л.
- базилік - 2-3 гілочки
1. Додати в фарш сіль і мелений чорний перець, 2 ст. л. води і 1 ст. л. оливкового масла. Ретельно перемішати. Сформувати м'ясні кульки діаметром 3 см. На розпечену сковороду налити оливкову олію і обсмажити тефтелі з двох сторін.
2. Цибулю нарізати кільцями товщиною 3 мм. Часник і перець дрібно порубати.
3. Відварити пасту в підсоленій воді до стану аль денте (від італ. Al dente - на зубок). Злити воду, зберігши при цьому трохи рідини.
4. Для соусу обсмажити в сотейнику на оливковій олії томатну пасту. Хвилини досить. Додати подрібнені часник, перець і цибулю. Обсмажити близько хвилини. Додати помідори, тростинний цукор і бальзамічний оцет. Перемішати, довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімального.
5. Викласти в соус тефтелі і томити під кришкою протягом 10 хвилин.
Приготовану пасту перекласти в томатний соус, додати воду, що залишилася, в якій варилася паста. Ретельно перемішати, прогріти близько 3 хвилин. При подачі прикрасити листям базиліка.
Долма з куркою
Ви перестанете себе контролювати, як тільки відчуєте всю гаму ароматів.
Інгредієнти:
- молоді світло-зелені і м'які виноградне листя - 50 шт.
- курячий фарш - 400 г
- цибуля - 1 шт.
- рис - ⅔ склянки
- помідор - 1 шт.
- часник - 1 зубчик
- петрушка, кінза і кріп - 2-3 гілочки
- мускатний горіх, насіння коріандру і зіри - 1 ст. л.
- сіль, мелений чорний перець
Для заливки:
- 2 середні цибулини
- 5 середніх помідорів
- 2 ст. л. топленого масла
- 1 ч. л. суміші розтертих спецій (насіння коріандру і зіри)
- сіль, мелений червоний перець
Етапи приготування:
1. Виноградне листя промити, залити окропом і потримати в воді близько 3 хвилин. Зрізати жорсткі прожилки.
2. Воду довести до кипіння. Посолити. Відварити рис протягом 15 хвилин. Остудити.
3. Цибулю, зелень і часник подрібнити. Знявши шкірку з помідора, нарізати м'якоть дрібними кубиками. Змішати в глибокій ємності курячий фарш, рис, цибулю, зелень, помідори, часник і спеції. Вимісити до однорідності й еластичності. Розділити на 40 компактних шматочків (орієнтир - волоський горіх).
4. Сформувати з шматочків фаршу тонкі ковбаски. Туго загорнути в виноградне листя, скотився в трубочку. Чим дрібніше і витонченіше вийде долма, тим краще.
5. На дно сотейника викласти виноградне листя. Зверху щільно укласти долму. Кожен шар перекладати виноградним листям.
6. Для заливки м'якоть помідорів натерти на тертці. Подрібнену цибулю обсмажити до золотого відтінку. Додати спеції, томатну масу і обсмажувати до зникнення соку. Викласти заливку на долму.
7. Влити гарячу воду в сотейник з долмой таким чином, щоб вона ледь покрила блюдо. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімального і томити під кришкою протягом години. По готовності дати страві постояти близько 10-15 хвилин.
Долма з курки прекрасно поєднується з вершковим соусом.