Маринування шашлику: поради та рецепти
Поділитися:

Маринування шашлику: поради та рецепти

Поціновувачі підтвердять, що маринування шашлику — це справжнє мистецтво. Від нього залежить смак м`яса, його ніжність та соковитість. Один і той самий шматок яловичини чи свинини може мати абсолютно інші відтінки смаку, залежно від того, як його замаринувати.  

Сьогодні магазини та супермаркети пропонують вибір маринованого м`яса на будь-який смак. Здавалося б, швидко і зручно. Та лише у процесі приготування шашлику можна пересвідчитись у якості м`яса, обрати ті інгредієнти й спеції, які смакують саме вам.

У цій статті «М`ясторія» зібрала найсмачніші рецепти, перевірені роками та досвідом наших кухарів. 

Для чого потрібно маринувати м`ясо?

стаття_маринований_шашлик-02.jpg

Маринування — обов`язковий та важливий процес приготування шашлику. У першу чергу він необхідний для того, щоб після приготування м`ясо залишилося соковитим. Правильним маринад огортає шматочки та не дозволяє волозі витікати. У результаті сік запечатується всередині.

Іншим позитивним ефектом маринаду стає пом`якшення волокон, що робить шашлик ніжним. Після маринування м`ясо готується швидше, що впливає не лише на зручність, але і на користь страви. Що менше продукт піддається термічній обробці, то більше корисних речовин зберігається.

Останній (але чи не найважливіший) ефект — це смак. Якісне та свіже м`ясо має власний неповторний смак, а правильний маринад збагачує та підкреслює його. Залежно від обраних інгредієнтів м`ясо може набути унікальних відтінків смаку та аромату. 

Кілька порад перед маринуванням:

  1. шашлик вийде смачним лише з хорошого м`яса. Надавайте перевагу продукції, яка не проходила заморожування, щоб отримати дійсно соковиту страву;
  2. нарізати м`ясо варто середніми шматочками: дрібні швидко підгорять, а завеликі — не встигнуть повністю промаринуватися й можуть залишитися сирими під час приготування;
  3. врахуйте, що маринування займає мінімум кілька годин, а ще краще — цілу ніч. Тому починайте підготовку завчасно, щоб отримати ідеальний результат;
  4. залиште замариноване м`ясо в прохолодному місці. Найкраще для цього завдання підійде холодильник;
  5. не проколюйте та не розрізайте м`ясо під час обсмажування, щоб не втратити сік. З цією ж метою радимо залишити шашлик відпочити протягом кількох хвилин після приготування, щоб сік рівномірно розподілився волокнами.

Рецепти: маринування шашлику 

стаття_маринований_шашлик-01.jpg

Шашлик із яловичини

  • Класичний маринад з цибулею. Вам знадобиться 500-800 г цибулі, сіль, перець та спеції до смаку. Цибулю поріжте кільцями, додайте до м`яса, приправте сіллю й перцем та ретельно перемішайте, щоб вона пустила сік. Використовуйте улюблені спеції, щоб зробити смак шашлику більш насиченим/
  • Маринад на мінеральній воді. До яловичини додайте 500 г подрібненої цибулі, кілька зубчиків часнику, 2 ст. ложки олії, сіль, перець та спеції. Усе залийте 500 мл мінеральної води. Також ви можете додати трохи газованої води до інших маринадів, щоб пришвидшити їхній ефект.
  • Яловичий шашлик у винному маринаді. Яловичину поєднайте з подрібненою цибулею (400 г) та 3-4 зубчиками часнику, спеціями (хмелі-сунелі), сіллю та часником, налийте 300 мл червоного сухого вина та ретельно перемішайте. Для додаткового аромату можна використати свіжий чи сушений розмарин.

Шашлик зі свинини

  • Шашлик, маринований у ківі. Ківі стане чудовим вибором, якщо ви хочете надати свинині свіжості та оригінальності. На 2 кг м`яса візьміть 3 ківі, 1 лимон, трохи чебрецю, солі та перцю. Ківі подрібніть блендером, додайте сік половини лимона та спеції, поєднайте зі свининою.
  • Маринад для свинини з кефіру. Один із класичних рецептів — це шашлик у кефірі. До 500 мл кефіру (жирністю 1-2,5%) додайте подрібнену зелень, 4 цибулини напівкільцями, сіль та перець. Такий маринад суттєво не вплине на смак страви, але подарує м`ясу ніжність та соковитість.
  • Маринад для шашлику з пивом. Пиво стане чудовим рішенням, коли не вистачає часу на маринування. Цей маринад дозволяє свинині стати ніжною вдвічі швидше за класичні рецепти. До м`яса додайте 500 мл світлого пива, 3-4 цибулини, нарізані кільцями, сіль та перець до смаку.

Шашлик із курятини

  • Пікантний томатний маринад. Поєднайте 500 г томатної пасти або соусу барбекю з соком цілого лимона, половиною склянки води, 2 ст. ложками гірчиці та подрібненою цибулею. Приправте спеціями до смаку та покрийте маринадом курятину.
  • Медово-гірчичний маринад. Цей маринад чудово підходить до шашлику з курятини, адже надає їй додаткового смаку та аромату. В окремій ємності перемішайте 3 ст. ложки меду, 3 ст. ложки соєвого соусу, 2 ст. ложки гірчиці в зернах, суміш перців та сіль до смаку. Додайте маринад до курки та насолоджуйтесь смачним результатом уже через кілька годин.
  • Шашлик з курки в майонезі. Цей маринад підходить для тих, хто полюбляє не лише соковиту курятину, але й апетитну золотисту скоринку. Візьміть курячі стегна чи гомілки, додайте до них 100 г майонезу, 4 зубчики подрібненого часнику, паприку, спеції, сіль та перець. Поєднайте інгредієнти так, щоб маринад повністю покрив курятину.

Мариноване м`ясо від «М`ясторії» 

вирізка з телятини у пряному маринаді.jpg

Для вашого барбекю вдома чи на природі «М`ясторія» підготувала кілька смачних пропозицій. Якщо ви маєте час та натхнення на самостійне маринування м`яса, ви можете придбати відбірну продукцію на нашому сайті чи в найближчому фірмовому магазині-ресторані. В асортименті ви знайдете мармурову яловичину, преміальну яловичину Абердин, свинину, домашню та фермерську курятину, а також інші види м`яса та птиці.

Якщо ви бажаєте заощадити час без втрати якості, «М`ясторія» має готове рішення. У розділі «Шашлики» ви можете обрати м`ясо, мариноване за фірмовими рецептами, й приготувати його вдома. 

Для вашої зручності ми маємо власну кур`єрську доставку, яка привезе замовлення до вашого порогу. Замовлення Україною ми доставляємо до відділення пошти у спеціальному пакуванні, яке зберігає м`ясо охолодженим протягом 2-3 днів.

Статті та рецепти

  • Шинка: страва до святкового столу
    Кожен знає: якщо свято — то м`ясо, якщо м`ясо — то шинка. Дотримуємося смачних традицій та пропонуємо приготувати соковиту шинку за найсмачнішими рецептами від «М`ясторія». Ця страва стане не лише окрасою столу до особливих подій, але й смачним варіантом щоденної м`ясної страви.
  • Нова «М`ясторія» — буде смачно!
    Зустрічайте найочікуванішу прем`єру цієї весни від «М`ясторія»! Новий заклад у форматі «М`ясторія» Meat Bar уже готовий до відкриття!
  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.