Французький манер: тартар на закуску, на обід і на десерт
Поділитися:

Французький манер: тартар на закуску, на обід і на десерт

Назва «тартар» викликає багато гастрономічних асоціацій, через що нерідко виникає плутанина. Спочатку так називався соус, який супроводжує смажену сьомгу або форель та інші страви з жирної морської риби. Згодом назва закріпилася також за так званим «татарським біфштексом» з сирої рубаної яловичини, а потім і за іншими стравами, приготованими схожим чином.

Тартар из мяса | Мястория

Цікаво! Тартар з яловичини - блюдо з унікальною історією. Прийшов до Європи зі Сходу, де мешкали татаро-монголи. Їм спало на розум підкладати під сідла дрібно рубану сиру конину, посипану сіллю. Король Людовик IX, почувши про грізне кочове військо, відразу скаламбурив, порівнявши його зі співзвучною назвою давньогрецького пекла - тартаром. Держава Хубілай-хана називали Великою Тартарією ще з часів Марко Поло.

Тартар - це страва французької кухні. Готується з лосося, овочів, фруктів і навіть ягід, які супроводжуються пікантним соусом. І все ж визнана класика - тартар з м'яса. Найчастіше з яловичини, рідше - конини, телятини або оленини.

Тартар К'янті в тосканському стилі на пшеничному тості

У рейтингу страв із сирого м'яса тартар К'янті займає особливе місце.

Інгредієнти:

  • стегнова частина яловичини - 1 кг
  • лимон - 2 шт.
  • петрушка - 1 невеликий пучок
  • сіль, чорний перець, паприка, чилі - за смаком
  • оливкова олія першого віджиму - 0,4 л
  • тосканський хліб (пшеничний, без солі).

Скибки тосканського хліба, підсмажені на оливковій олії, з ароматним тартаром дель К'янті, який готують з соковитого і ніжного м'яса з стегнової частини з додаванням морської солі дрібного помолу, чорного перцю, пропущеного через прес часнику, дрібно нарубаної петрушки, паприки, перцю чилі, лимонного соку і оливкової олії першого віджиму.

Тартар з витриманою яловичини

Інгредієнти:

  • лангет яловичий - 220 г
  • фіолетова цибуля- 20 г
  • каперси - 30 г
  • корнішони - 20 г
  • вустерський соус - 10 г
  • соєвий соус - 20 г
  • чилі-олія - 2 г
  • фреш грейпфрута - 4 г
  • смажений коріандр (подрібнений) - 1 г
  • яйце перепелине (жовток) - 2 шт.
  • пармезан - 20 г.

Приготування:

Нарізати дрібними кубиками лангет, корнішони, каперси, цибулю. Змішати соєвий соус, вустерський соус, чилі-олію, фреш, смажений коріандр. Замаринувати м'ясо в міксі соусів на 5-10 хвилин. Подавати з жовтком перепелиного яйця, посипати пармезаном і чіпсами з чіабати.

Тартар из говядины | Мястория

Тартар чатні манго з телятини

Інгредієнти:
  • манго - 20 г
  • теляча вирізка - 100 г
  • імбир маринований - 15 г
  • оливкова олія - ​​20 г
  • вустерський соус - 2 г
  • хліб - 10 г
  • сіль, мелений чорний перець - за смаком.
Приготування:

М'ясо пропустити через м'ясорубку. Дрібно нарізати манго і імбир. Додати до м'яса. Посолити, поперчити і перемішати. Тартар викласти на блюдо і подати з чіпсами з чорного хліба.

Тартар з оленини з картопляною вафлею

Інгредієнти:
  • сирокопчена оленина - 50 г
  • яловича вирізка - 120 г
  • цибуля-шалот - 1 шт.
  • соуси табаско і вустерський.
Для картопляної вафлі:
  • картопля - 200 г
  • борошно - 3 ст. л.
  • яйце - 2 шт.
  • топлене масло - 50 г
  • морська сіль, мелений чорний перець.
Для прикраси:
  • солоний огірок
  • діжонський гірчичний соус
  • зелень
  • яйце.
Приготування:

Картоплю загорнути у фольгу і помістити в розігріту до 180 ° C духовку. Запікати впродовж 10 хвилин. Готову картоплю натерти на тертці, додати топлене масло, яйце, посолити і поперчити, перемішати віночком і прибрати на 25-30 хвилин в холодильник. Охолоджена суміш готова до запікання в вафельниці. Готову вафлю викласти на тарілку.

Яловичину обсмажити на грилі до ступеня medium rare, додати сіль і перець. Дрібно нарізану яловичину і сирокопчену оленину помістити в глибоку ємність. Нарізати цибулю і солоний огірок, за смаком додати сіль, перець, діжонський гірчичний соус, соуси табаско і вустерський. Перемішати. Викласти тартар на тарілку до картопляної вафлі. Для оздоблення ідеально підійде яйце-пашот і гілочки зелені.

Тартар з авокадо з креветками

Блюдо тартар | Мястория

Інгредієнти:

  • авокадо - 2 шт.
  • лайм - 1 шт.
  • креветки - 150 г
  • перець чилі - 1 шт.
  • цибулина - 0,5 шт.
  • кінза
  • оливкова олія - ​​3 ст. л.
  • сіль за смаком

Приготування:

Креветки очистити, відварити або обсмажити до готовності. Авокадо порізати навпіл, вийняти кісточку. Перець чилі і цибулю дрібно порубати. У глибокій ємності змішати креветки з цибулею і перцем. Змішати сік лайма, олію і спеції. Викласти в авокадо суміш креветок і перцю, окропити лаймово-оливковою сумішшю. Прикрасити кінзою.

Сьомга з тартаром з манго

Інгредієнти:

  • свіжа сьомга - 4 шматки
  • манго - 1 шт.
  • червона цибуля - ½ шт.
  • дрібка солі
  • дрібка перцю
  • лайм - 1 шт.

Приготування:

Рибу попередньо приготувати за вашим бажанням. Манго і авокадо очистити від шкірки, нарізати кубиками. Цибулю дрібно порубати. Все скласти в одну ємність. Додати спеції, олію та сік лайма, перемішати. Викласти на тарілку рибу, зверху - тартар з манго.

Тартар з тунця з авокадо і томатами

Інгредієнти:

  • філе тунця - 200 г
  • цибулина-шалот - 1 шт.
  • авокадо - 1 шт.
  • томати чері - 4 шт.
  • каперси - 1 ч. л.
  • лимон - ½ шт.
  • бальзамічний оцет - 1 ч. л.
  • оливкова олія - ​​2 ст. л.
  • сіль за смаком
  • редис, проростки насіння, зелень, ікра (для подачі)

Для декоративних мереживних чіпсів:

  • вода - 45 мл
  • борошно - 5 г
  • рослинна олія - 20 мл
  • крапля харчового барвника зеленого кольору

Приготування:

Мілко нарізати філе тунця. З'єднати бальзамічний оцет з оливковою олією, перемішати з тунцем, посолити. Дрібно нарубати шалот, каперси і томати, викласти в іншу ємність, додати оливкову олію, посолити, перемішати. Авокадо очистити, дрібно нарізати, полити лимонним соком.

Приготувати мереживні чіпси. У глибокій ємності змішати віночком борошно, воду і рослинну олію, додати краплю харчового барвника. На розігріту сковороду налити трохи суміші і готувати на середньому вогні (суміш кипить). Почекати, коли бульбашки перестануть утворюватися, і зняти чіпс зі сковороди лопаткою. Викласти на паперовий рушник. Спекти інші чіпси.

Через кулінарне кільце викласти шарами овочеву масу, авокадо, тунець. Прикрасити слайсами редису, проростками, зеленню, ікрою і мереживними чіпсами. Можна подати тартар у великій раковині на декоративних каменях.

Фруктовий тартар

Інгредієнти:

  • полуниця - 100 г
  • персик - 2 шт.
  • ківі - 1 шт.
  • ожина і чорниця для прикраси
  • м'ята - 1 гілочка

Для соусу:

  • вершкове масло - 50 г
  • ваніль - 1 стручок (розрізати вздовж і видалити насіння)
  • цукрова пудра - 10 г

Приготування:

Всі інгредієнти промити і трохи обсушити паперовим рушником. Нарізати маленькими кубиками. У розтоплене на невеликому вогні вершкове масло додати стручок ванілі і цукрову пудру. Ретельно перемішати. Викласти тартар в центр тарілки за допомогою кулінарного кільця. Прикрасити ожиною та чорницею. Полити теплим соусом.

Смачного!

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!