Французький манер: тартар на закуску, на обід і на десерт
Назва «тартар» викликає багато гастрономічних асоціацій, через що нерідко виникає плутанина. Спочатку так називався соус, який супроводжує смажену сьомгу або форель та інші страви з жирної морської риби. Згодом назва закріпилася також за так званим «татарським біфштексом» з сирої рубаної яловичини, а потім і за іншими стравами, приготованими схожим чином.
Цікаво! Тартар з яловичини - блюдо з унікальною історією. Прийшов до Європи зі Сходу, де мешкали татаро-монголи. Їм спало на розум підкладати під сідла дрібно рубану сиру конину, посипану сіллю. Король Людовик IX, почувши про грізне кочове військо, відразу скаламбурив, порівнявши його зі співзвучною назвою давньогрецького пекла - тартаром. Держава Хубілай-хана називали Великою Тартарією ще з часів Марко Поло.
Тартар - це страва французької кухні. Готується з лосося, овочів, фруктів і навіть ягід, які супроводжуються пікантним соусом. І все ж визнана класика - тартар з м'яса. Найчастіше з яловичини, рідше - конини, телятини або оленини.
Тартар К'янті в тосканському стилі на пшеничному тості
У рейтингу страв із сирого м'яса тартар К'янті займає особливе місце.
Інгредієнти:
- стегнова частина яловичини - 1 кг
- лимон - 2 шт.
- петрушка - 1 невеликий пучок
- сіль, чорний перець, паприка, чилі - за смаком
- оливкова олія першого віджиму - 0,4 л
- тосканський хліб (пшеничний, без солі).
Скибки тосканського хліба, підсмажені на оливковій олії, з ароматним тартаром дель К'янті, який готують з соковитого і ніжного м'яса з стегнової частини з додаванням морської солі дрібного помолу, чорного перцю, пропущеного через прес часнику, дрібно нарубаної петрушки, паприки, перцю чилі, лимонного соку і оливкової олії першого віджиму.
Тартар з витриманою яловичини
Інгредієнти:
- лангет яловичий - 220 г
- фіолетова цибуля- 20 г
- каперси - 30 г
- корнішони - 20 г
- вустерський соус - 10 г
- соєвий соус - 20 г
- чилі-олія - 2 г
- фреш грейпфрута - 4 г
- смажений коріандр (подрібнений) - 1 г
- яйце перепелине (жовток) - 2 шт.
- пармезан - 20 г.
Приготування:
Нарізати дрібними кубиками лангет, корнішони, каперси, цибулю. Змішати соєвий соус, вустерський соус, чилі-олію, фреш, смажений коріандр. Замаринувати м'ясо в міксі соусів на 5-10 хвилин. Подавати з жовтком перепелиного яйця, посипати пармезаном і чіпсами з чіабати.
Тартар чатні манго з телятини
Інгредієнти:- манго - 20 г
- теляча вирізка - 100 г
- імбир маринований - 15 г
- оливкова олія - 20 г
- вустерський соус - 2 г
- хліб - 10 г
- сіль, мелений чорний перець - за смаком.
М'ясо пропустити через м'ясорубку. Дрібно нарізати манго і імбир. Додати до м'яса. Посолити, поперчити і перемішати. Тартар викласти на блюдо і подати з чіпсами з чорного хліба.
Тартар з оленини з картопляною вафлею
Інгредієнти:- сирокопчена оленина - 50 г
- яловича вирізка - 120 г
- цибуля-шалот - 1 шт.
- соуси табаско і вустерський.
- картопля - 200 г
- борошно - 3 ст. л.
- яйце - 2 шт.
- топлене масло - 50 г
- морська сіль, мелений чорний перець.
- солоний огірок
- діжонський гірчичний соус
- зелень
- яйце.
Картоплю загорнути у фольгу і помістити в розігріту до 180 ° C духовку. Запікати впродовж 10 хвилин. Готову картоплю натерти на тертці, додати топлене масло, яйце, посолити і поперчити, перемішати віночком і прибрати на 25-30 хвилин в холодильник. Охолоджена суміш готова до запікання в вафельниці. Готову вафлю викласти на тарілку.
Яловичину обсмажити на грилі до ступеня medium rare, додати сіль і перець. Дрібно нарізану яловичину і сирокопчену оленину помістити в глибоку ємність. Нарізати цибулю і солоний огірок, за смаком додати сіль, перець, діжонський гірчичний соус, соуси табаско і вустерський. Перемішати. Викласти тартар на тарілку до картопляної вафлі. Для оздоблення ідеально підійде яйце-пашот і гілочки зелені.
Тартар з авокадо з креветками
Інгредієнти:
- авокадо - 2 шт.
- лайм - 1 шт.
- креветки - 150 г
- перець чилі - 1 шт.
- цибулина - 0,5 шт.
- кінза
- оливкова олія - 3 ст. л.
- сіль за смаком
Приготування:
Креветки очистити, відварити або обсмажити до готовності. Авокадо порізати навпіл, вийняти кісточку. Перець чилі і цибулю дрібно порубати. У глибокій ємності змішати креветки з цибулею і перцем. Змішати сік лайма, олію і спеції. Викласти в авокадо суміш креветок і перцю, окропити лаймово-оливковою сумішшю. Прикрасити кінзою.
Сьомга з тартаром з манго
Інгредієнти:
- свіжа сьомга - 4 шматки
- манго - 1 шт.
- червона цибуля - ½ шт.
- дрібка солі
- дрібка перцю
- лайм - 1 шт.
Приготування:
Рибу попередньо приготувати за вашим бажанням. Манго і авокадо очистити від шкірки, нарізати кубиками. Цибулю дрібно порубати. Все скласти в одну ємність. Додати спеції, олію та сік лайма, перемішати. Викласти на тарілку рибу, зверху - тартар з манго.
Тартар з тунця з авокадо і томатами
Інгредієнти:
- філе тунця - 200 г
- цибулина-шалот - 1 шт.
- авокадо - 1 шт.
- томати чері - 4 шт.
- каперси - 1 ч. л.
- лимон - ½ шт.
- бальзамічний оцет - 1 ч. л.
- оливкова олія - 2 ст. л.
- сіль за смаком
- редис, проростки насіння, зелень, ікра (для подачі)
Для декоративних мереживних чіпсів:
- вода - 45 мл
- борошно - 5 г
- рослинна олія - 20 мл
- крапля харчового барвника зеленого кольору
Приготування:
Мілко нарізати філе тунця. З'єднати бальзамічний оцет з оливковою олією, перемішати з тунцем, посолити. Дрібно нарубати шалот, каперси і томати, викласти в іншу ємність, додати оливкову олію, посолити, перемішати. Авокадо очистити, дрібно нарізати, полити лимонним соком.
Приготувати мереживні чіпси. У глибокій ємності змішати віночком борошно, воду і рослинну олію, додати краплю харчового барвника. На розігріту сковороду налити трохи суміші і готувати на середньому вогні (суміш кипить). Почекати, коли бульбашки перестануть утворюватися, і зняти чіпс зі сковороди лопаткою. Викласти на паперовий рушник. Спекти інші чіпси.
Через кулінарне кільце викласти шарами овочеву масу, авокадо, тунець. Прикрасити слайсами редису, проростками, зеленню, ікрою і мереживними чіпсами. Можна подати тартар у великій раковині на декоративних каменях.
Фруктовий тартар
Інгредієнти:
- полуниця - 100 г
- персик - 2 шт.
- ківі - 1 шт.
- ожина і чорниця для прикраси
- м'ята - 1 гілочка
Для соусу:
- вершкове масло - 50 г
- ваніль - 1 стручок (розрізати вздовж і видалити насіння)
- цукрова пудра - 10 г
Приготування:
Всі інгредієнти промити і трохи обсушити паперовим рушником. Нарізати маленькими кубиками. У розтоплене на невеликому вогні вершкове масло додати стручок ванілі і цукрову пудру. Ретельно перемішати. Викласти тартар в центр тарілки за допомогою кулінарного кільця. Прикрасити ожиною та чорницею. Полити теплим соусом.
Смачного!